Вход
София
Времето в София 5 o C

Деница Сачева: Бюджет 2021 е антикризисен, не търсим предизборен ефект. Да се твърди, че вкарваме страната в дългова спирала, е спекулация

Деница Сачева: Бюджет 2021 е антикризисен, не търсим предизборен ефект. Да се твърди, че вкарваме страната в дългова спирала, е спекулация

на 28.10.2020
13484
0
Деница Сачева: Бюджет 2021 е антикризисен, не търсим предизборен ефект. Да се твърди, че вкарваме страната в дългова спирала, е спекулация
Автор: ПИК
28.10.2020
0
13484

Това е един основно антикризисен бюджет. Това, което сме направили, специално за пенсионните добавки, ние не искаме да задлъжняваме следващото правителство. Ние не търсим предизборен ефект, въпреки че социологическите прочувания сочат, че ГЕРБ ще управлява и след изборите. Не виждам основание за критиките - че си "купуваме" изборите. Това заяви пред Би Ти Ви социалният министър Деница Сачева.

"Да се твърди, че българските пенсионери гладуват за някого, след като са им дали 50 лева, е обида за българските пенсионери", подчерта тя.

Сачева отбеляза, че програмният бюджет трябва да се разглежда в пряка корелация и с другите мерки по европейски програми. Тя даде пример здравната система - ще бъдат подпомогнати и здравните работници, и ще бъде осигурена нова апаратура за лечебните заведения.

"300 млн. лв. са предвидени за мярката 60/40, благодарение на която безработицата в България е 7,2%. За сравнение - безработицата в други европейски страни е двуцифрено число", коментира още Сачева. 

Тя бе категорична: "Няма дългова спирала, в която да вкарваме държавата. Тъй като е факт - ние с Естония сме с най-ниския дълг в Европа. Така че да се твърди подобно нещо, е спекулация". 

Социалният министър обясни и предвиждани промени, свързани с подпомагането на деца в неравностойно положение и многодетни семейства 

Депутатите привикват Деница Сачева за мярката 60 на 40 и за пенсиите

Депутатите привикват Деница Сачева за мярката 60 на 40 и за пенсиите

Социалният министър Деница Сачева ще отговаря на актуални...

на 26.10.2020

"Да се казва, че този бюджет е "разоряващ"... Ние ще вземем дългове и сме взели дългове, но те няма да ни направят най-задлъжнялата страна. Ние, пак повтарям, сме държавата с най-нисък дълг. За мярката 60/40 сме взели кредит от 512 млн. евро. Но с тази мярка осигуряваме работни места, възможност за изсветляване на много сектори и нови постъпления в хазната", заяви тя.

"За хората с увреждания сме предвидили 214 млн. лв. за лични асистенти и отделно 85 млн. лв. за лични асистенти за самотно живеещи хора и такива с телкови решения", отбеляза още социалният министър. 

Запитана дали има ограничения в болничните, ако човек с позитивен тест развие усложнения, тя заяви, че това е въпрос, който се решава от лекарите, но ограничения няма. 

"яма безспорни мерки в момента  Всяка мярка, която се предприема, има благоприятен ефект върху разпространяването на болестта и вероятно негативен ефект върху икономиката. Нека да видим какви ще са показателите в рамките на тези две седмици", заяви Деница Сачева.

Сподели:
свързани новини
Сачева: Над 54 000 безработни над 50 г. са намерили работа Сачева: Над 54 000 безработни над 50 г. са намерили работа
Безработните над 50-годишна възраст са една от...
на 26.10.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 22328
архив

Бабичка продава ябълки на пазара. От време на време подвиква:
- Ябълки от Чернобил! Ябълки от Чернобил...
Един човек я пита:
- Абе, бабе, ти луда ли си с тия ябълки от Чернобил? Кой ще ти ги купи?
- А-а-а, купуват, чедо, купуват. Я за тъща, я за свекърва...

x
ПЪРВО В ПИК: Премиерът Борисов: Приехме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 и сме готови за първите доставки на ваксини (ВИДЕО)
x
Лекар съветва: Ето как да се отървете от кошмарите
x