Вход
София
Времето в София 25 o C

Доклад на Деница Златева за Българското председателство на ЕС разкрива забавяне на подготовката

Доклад на Деница Златева за Българското председателство на ЕС разкрива забавяне на подготовката

на 08.05.2017
3532
6
Доклад на Деница Златева за Българското председателство на ЕС разкрива забавяне на подготовката
Автор: ПИК
08.05.2017
6
3532

Осем месеца преди официално България да поеме за шест месеца ротационното Председателство на Съвета на Европейския съюз, Доклад на бившия вече служебен ресорен вицепремиер Деница Златева, разкрива фатално забавяне на подготовката.

Кабинетът прие нов план за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Кабинетът прие нов план за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Правителството прие нов план за подготовка на Българското...

на 09.11.2016

Ремонтите на двете основни локации, в които ще се проведат повечето от форумите и срещите на представители на страните членки – НДК и Дом №2 на Резиденция “Бояна” са зациклили, подходящите за настаняване на делегациите хотели в София могат да се окажат с по-малък капацитет, необходим е подбор, наемане и обучение на още почти 300 души, тъй като служителите от държавната администрация се оказват недостатъчни. Това са само част от изводите от Доклада “Златева”, пише БГНЕС.

В четвъртък Народното събрание гласува третото правителство на Бойко Борисов, в което с ресор “Председателство на ЕС” има ресорен министър – Лиляна Павлова. Дебатът – ще остане ли на поста си висшият партиен кадър на БСП Деница Златева от служебното правителство и в кабинета на ГЕРБ и Обединените патриоти и какъв знак е възлагането на подготовката и провеждането на Председателството на два пъти министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, успешно измести фокуса на общественото внимание от темпа, с който българската държава ще отговори на очакванията на останалите 26 страни членки на ЕС, както и на Великобритания, с която догодина ще трябва да се преговаря за излизането й от общността.

Въпреки публичните твърдения на Златева, че в изминалите три месеца подготовката на Председателството е била ускорена, неин Доклад от 37-страници от средата на миналия месец разкрива далеч по-различна ситуация, с която Павлова ще трябва да се справя спешно. Макар преди година, докато се опитваше да тушира напрежението между министрите си Меглена Кунева и Даниел Митов, тогавашният и настоящ премиер Бойко Борисов да бе категоричен, че няма да допусне увеличаване на щата на администрацията заради Председателството, ситуацията към настоящия момент е различна.

Дирекция „Модернизация на администрацията“ в Администрацията на Министерския съвет през първата половина на м. април изготви Анализ за нуждите от допълнителен персонал за целите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. въз основа на писмените заявки от всички ведомства, които имат ангажименти към подготовката и провеждането на Председателството. Обобщените заявки показват необходимост от осигуряване на 140 допълнителни щатни бройки с технически, организационни, координационни и логистични функции и 122 допълнителни щатни бройки, за които се изискват специфични знания, умения и опит, с оглед прякото им включване на експертни позиции”, констатира Златева и предлага следните мерки:

“да се изготвят ясни критерии за наемането на допълнителни служители с технически и експертни функции и да се определят съответните нива на размера на възнагражденията на този персонал и да се изготви и приеме Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, с който да се въведе нов вид допълнително възнаграждение за постигнати резултати, свързани с организацията и провеждането на Председателството на Съвета на ЕС.”

От Доклада се разбира още, че от март месец в Националната служба “Охрана” се провеждат конкурси за нови телохранители и шофьори, които ще отговарят за сигурността на участниците в събитията на Българското председателство. Отсега е ясно, че първата половина на 2018 г. ще бъде изключително трудно намирането на добро място за настаняване в София.

Подходящите хотели за настаняването на чужди делегации се оказват по-малко от нужните. “Проведени са срещи с ръководствата на 22 хотела с цел запознаване с графика и натовареността според предварителния календар на събитията на Българското председателство и уточняване на броя на гостите, които всеки хотел би могъл да настани. Установено е, че не всички посетени хотели са подходящи за настаняване на ВИП делегации.

В тази връзка е изготвен списък с избрани хотели, който е предоставен на правоохранителните органи с цел проучване на съответствието с изискванията за сигурност и потвърждаване на хотелите, които са подходящи за настаняване на ВИП делегации. С останалите хотели е обсъдена възможността да предоставят определен брой стаи на преференциални цени, за делегатите, които следва сами да организират и заплатят своя престой”, пише още в доклада си ексвицепремиерът Деница Златева, която уточнява, че преговорите с хотелите продължават.

Изброените дотук затруднения могат да се приемат и за незначителни, пред фаталното забавяне на ремонтните дейности по помещенията, в които делегациите ще провеждат своите срещи в София, поне ако се съди по Доклада на Деница Златева. Макар срокът за приключване на ремонта да е краят на ноември, към средата на април не е бил “финализиран и одобрен работният проект по преустройство и адаптация на основната сграда на НДК .

“Тепърва предстои работният проект да бъде внесен за съгласуване в Столична община и останалите компетентните институции за издаване разрешение за строеж”, пише още Златева. От това се разбира, че ако разрешенията все още не са издадени, а се извършват ремонтни дейности в НДК, то те ще са без нужните разрешителни. Бившият вицепремиер не посочва каква е допълнителната сума, която ще “глътне” преустройството на НДК, само уточнява, че има готов Доклад относно необходимостта от допълнителни финансови средства във връзка с преустройството и адаптацията на сградата на НДК за целите на Българското председателство през 2018 г., придружен от Обобщена справка на необходими финансови средства.

Парламентът обсъжда проект за декларация за българското председателство на Съвета на ЕС

Парламентът обсъжда проект за декларация за българското председателство на Съвета на ЕС

Депутатите ще разгледат днес проект на декларация за...

на 20.01.2017

Ако за НДК допълнителни средства да не са публични, то вече е ясно, че ремонтните дейности в Дом №2 на Резиденция “Бояна” ще глътнат поне още 5 млн. лв. над планираното. Темата с бюджета на Българското председателство на Съвета на ЕС не е намерила сериозно място в документа. Споменава се, че първоначалните разчети са за 100 млн. лв. за период от три години. Все повече са очакванията, обаче, че заради сериозното забавяне, подготовката и провеждането на Председателството на ЕС трудно ще се побере и в сумата от 150 млн. лв.

За сметка на това е ясно, че това лято предстоят множество ремонти по бул. “България”, на детелината с Околовръстното шосе, както и на други централни булеварди и улици около НДК, а и изграждане на новия път за Терминал 2 на Летище “София”. Потвърдено е и първото ВИП събитие на Българското председателство на ЕС.

На 11 и 12 януари 2018 г. в София ще има заседание на Колежа на комисарите, т.е. в българската столица ще се съберат всички европейски комисари, начело с президента на ЕК Жан Клод Юнкер. За тях ще бъде организиран и Тържествен концерт. Планира се още, България да отбележи началото на първото си ротационно Председателство на ЕС в нощта срещу 01 януари 2018 г., като събитието съвпадне с традиционния новогодишен концерт на площад “Александър Батенберг” в София. Традиционно откриването в Брюксел ще се проведе зала „Бозар“, на 1 февруари 2018 г. Събитията за закриване на Председателството се планира да бъдат проведени през месец юни 2018 г.

Сподели:
свързани новини
Биг Брадър в София! Опасват столицата с камери заради европейското председателство Биг Брадър в София! Опасват столицата с камери заради европейското председателство
За българското председателство на Съвета на Европейския...
на 27.04.2017
Напиши коментар »
(6)
1
Буда Амфетамян Бухалков и банда му от ГЕРБ (Грабим Редовно Република Булгаристан), затова предложи на Златева да бъде министър и в редовното правителство, за да опере пешкира накрая!!!
2
У хотел София Сентръл Ризортс & Спа за мадам Жан-Клод Юнкер винаги има запазен нар в Крейзиденскио апартамент на б. Ст/ври Жарта ..
3
Правенето на всичко в последния момент, е неотменна част от българския манталитет и национална идентичност!!! Така, че подготовката да протича в необходимото високо патриотично изконно българско русло и резултатът е предизвестен. Цирк, срам и резил!!! ТАКА, НАЙ-ЛЕСНО СЕ КРАДЕ В УСЛОВИЯ НА ГЕРОИЗЪМ!!!!
4
Златева пое ресора в цветущо състояние и го забатачи. Получи систематизирана информация, подготвени процедури, освен тази за строителството в НДК, ясно дефинирани взаимовръзки с община, МВР, НСО, министерства и др., както винаги се случва след управлениена ГЕРБ+Кунева и провали всичко, като сама се изобличава в доклади. Той май не е само един. Схващате сарказмът, надявам се!? За три месеца трябваше да е приключила с всичко бе!
5
За НСО не е вярно за конкурсите, защото те са са за сержанти , а не да офицери с които ще правят екипи за председателството !!! Там умишлено се бавят нещата....г-н Президент намесете се .....и сега липсват хора за нормална работа !!
6
Второто правителство наББ проспива подготовкката за председателство на ЕС..Деница намира празна стая и се захваща здраво да навакства профуканото време на ГЕРБ.Добре че Нинова и Златева отказаха участие на Златева в правитеството на ББ 3,защото ББ щеше да си излие ръцете с нея ако закъснеят с подготовката,въпреки катастрофалното закъснение от ББ2. СЕга неговата фаворитка да оправя бакиите на правителството на ББ2Нали се хвали ,че той има специалисти ,а Корнелия няма
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Жена се връща ядосана вкъщи, носейки голям куфар. Още от вратата подхваща мъжа си:
- Край, омръзна ми! Напускам те! Ето, и куфар си взех да си събера багажа - отивам си обратно при мама!
- Късно е, тя преди малко дойде тук. Напуснала баща ти...

няма нови новини
Днес: 135
hot
най-четени новини в момента
сега
1859
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! "Мис Силикон" Анна-Мария Чернева проговори за отношенията си с бохема Христо Сираков: Много го обичам, но...
x
Ход догът не бил просто варен кренвирш в хляб. Вижте колко вида такъв сандвич има!
x