Доц. д-р Алексей Петров пред ПИК: Защо поставям Цветан Цветанов под карантина. Господ пак ще е българин!

Интервю

Доц. д-р Алексей Петров пред ПИК: Защо поставям Цветан Цветанов под карантина. Господ пак ще е българин!

270763
на 25.03.2020
Доц. д-р Алексей Петров пред ПИК: Защо поставям Цветан Цветанов под карантина. Господ пак ще е българин!

Програмно интервю със силни тези, които достигнаха до милиони българи и бяха високо оценени и от експерти, и от читателите на ПИК, даде преди седмица пред медията ни доц. д-р Алексей Петров - преподавател по антитероризъм и киберсигурност, бивш ключов служител в ДАНС, единственият българин, залавял жив терорист.

препоръчано

В него той даде прогноза, че в България ще се разминем с минимални последствия от коронавируса, заради характерните особености на българите. Тезата му седмица по-късно се потвърждава и затова го потърсихме отново за мнение, с молба да коментира и икономическия аспект на кризата като изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива, реален участник в бизнеса, а и преподавател.

- Доц. Петров, до момента прогнозата ви се изпълнява напълно, как ще коментирате това и продължавате ли да подкрепяте и новите мерки в борбата с коронавируса?

- Господ пак е българин, защото българите разбираме много добре златното правило, че ако си помогнеш сам, ще ти помогне и Господ. Тоест, ще ти помогнат и другите.

В тази връзка поведението на българите е поведение на решимост за действие в кризата и солидарността, която показахме, предизвика възхищение сред европейците, включително и у другите чужденци. Както и силно чувство за национална гордост, което се споделя от много хора, защото ние в момента се справяме по-добре от другите.

- Вие контактувате с много чужденци, включително бизнес партньори - как коментират те този наш успех?

- Дават висока оценка, че нещата ни се получават и все повече съм уверен, че това, което си говорехме предишния път, ще се случи.

Хората вече приеха, че трябва да живеят с нагласата, че носят вируса и не бива да позволяват той да ги носи - защото страхът, стресът и паниката са по-опасни от самия вирус. Тази нагласа и адекватните мерки ще сбъднат 100% моята прогноза.

Може би когато става дума за риска, трябва да започнем да мислим за него в друг план. Трябва да мислим да предпазим българите по най-добрия начин от най-лошото. Не да мислим как на 200 човека ще почине един, което е 0,5%, а да се фокусираме върху перспективите на другите 99,5%.

- Очакват се тази седмица допълнителни мерки, какво още може да се направи? 

- Въвеждането на допълнителни мерки, които се подготвят за ограничаване на възрастните, особено тези с хронични заболявания, е добро. Така младите ще могат по-успешно да се фокусират върху работата си.

В същото време това ограничаване ще облекчи и болничната система, която с по-малко пациенти от тези възрастни хора ще се справя по-ефективно и няма да усеща голям натиск. Ще реагира ефективно при лечение на останалите, активните хора. 

Работата на младите е тяхната перспектива и гарантира изхранването на другите.

Ограничавайки рисковите групи от възрастни, младите ще са по-спокойни и ще се освободят от допълнителни притеснения. Така спокойно ще могат да развиват в перспектива работата си. 

В момента цялата тежест пада върху активните хора. Тежестта е, че от една страна активният човек трябва да се грижи за своите възрастни близки, а от друга не бива да изпусне работата си.  Затова трябва да проявим загриженост към активните хора – ключът е в тях.

- Вие сте част от реалния бизнес като изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива. Какви са наблюденията ви за подготовката на бизнеса в тази ситуация и каква е прогнозата ви?

- И в икономически, и бизнес аспект, Господ пак ще е българин! Ако активните хора, за които стана дума, не изпуснат момента. Трябва да играем, както казва Стоичков, за да спечелим! Шансът е на наша страна.  

Необходимо е, разбира се, да проявим същата солидарност и общи действия, както при здравната криза. Вярвам, че българските компании ще бъдат в по-добри изходни позиции, отколкото след кризата през 2008 г. Тогава пропуснахме шанса, защото смятахме, че кризата не ни касае.  

Изключително е радостно, че сега всички за мобилизирани и се действа изпреварващо.

Не знам дали заради правилото „Парен каша духа“, или заради добрия рефлекс и анализ на активните хора, но като човек, който е в бизнеса и пряко участва и в разискванията на бъдещи мерки, и в преговори с големи европейски компании, виждам, че българският бизнес е в тайминг със ситуацията. 

Българският бизнес показа по-активен подход с инициативите си във взаимодействието си с други компании в свободния европейски пазар. Виждам това и като човек от бизнеса, и като изпълнителен директор на ССИ, в разговорите и дебатите с колегите ми и нашите членове. 

Бизнесът, разбира се, има нужда от подкрепата на държавата, но и от подкрепата на всички българи като потребители. Много е важно сега, повече от всякога, да изберем българското!

- А как държавата да помогне, вчера бяха представени част от мерките?

- Кризисните отношения държава-бизнес са толкова сложни, че не е се е родил този, който ще ги пакетира в мерки и ще заключи решение. Тези отношения, като например покриването на заплатите 60 на 40%, ще търпят ежедневни анализи, интерпретации и решения. 

Затова моля, не бракониерствайте! Това ще бъде динамичен процес, в който думата трябва да имат учените и добрите практици. Сега трябва да говорят хората, които имат експертиза и добрия опит.

А експертите по "длъжност" и по назначение, а не по призвание, които бракониерстват, както и бизнесът на хранилка, трябва да се сложат под незабавна карантина!

- Много такива има напоследък в медиите, включително вчера изненадващо се изказа по икономическите мерки и забравеният Цветан Цветанов. Какво общо има той с бизнеса?

- От неотдавна Цветанов настоява да възпитава българското общество в личните си евроатлантически ценности, доста своеобразни и странни.

Представяте ли си хората с такива ценности, в тази ситуация да трябваше да определят съдбата на българския народ? Да се разделят с мислите си за апартаментите и асансьорите и да се замислят и да се загрижат за хората?

- Никак не биха могли да се преплитат тези две неща...

- Ще трябва, обсебени от мислите за апартаменти и асансьори, да проявят хуманност или АЛТРУИЗЪМ. Ако пък и малко бяха наградени ценностите им в тази посока на още разточителства и придобивки, коронавирусът щеше да ни изглежда като малка приказка...

- При това положение защо си позволява да се изявява като икономически експерт?

- Защото вие медиите не сте си изпълнили гражданския дълг да не допускате замърсяване на информационния поток и да го разчистите. Хората сега имат нужда от чистота!

Може би той разсъждава, че кризата е възможност в сложно време случайно да попаднеш отново на подходяща позиция и да удовлетвориш същите потребности и той да се погрижи отново за нас, според неговите ценности. 

Ако честно призоваваш за солидарност с малкия и среден бизнес, би могъл да го покажеш и на практика - като се разделиш с част от това, което си придобил, докато си бил назначен експерт. А и в сегашната ситуация асансьорите заради вируса не са много полезни...

- Бракониерства и той с тази тема, така ли?

- Г-н Цветанов говори за икономически пакети. Познавайки, го смятам, че прави асоциация с пакети, съдържанието на които смята, че имат по-скоро функция на парите. Хората, които са написали текста на Цветанов, част от които аз уважавам, трябва да знаят, че понятия като икономическа стабилност и икономически пакети не следва за се ползват под неговата снимка, защото в съзнанието му те пораждат други асоциации.

Авторите на тези текстове също носят отговорност, защото го мотивират да бракониерства.

Бракониерите трябва да бъдат спрени и ако мога да помогна на медиите по случая с Цветанов, съм готов да го поканя публично да поговорим за неговите ценности, не че имам нужда да се изявявам в това тежко време. Но на тема икономика и малък и среден бизнес завинаги трябва да го сложа под карантина!

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
Учени предупреждават: Изкуственият интелект е опасен колкото ядрена война Учени предупреждават: Изкуственият интелект е опасен колкото ядрена война
ПИК TV x
Доц. Стойчо Стойчев с топ анализ за ПИК TV как записът на Радостин Василев сближи ППДБ и ГЕРБ: Лагерите се смениха - Радев явно подкрепя Гешев, а Борисов... (ВИДЕО) Доц. Стойчо Стойчев с топ анализ за ПИК TV как записът на Радостин Василев сближи ППДБ и ГЕРБ: Лагерите се смениха - Радев явно подкрепя Гешев, а Борисов... (ВИДЕО)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК