Доц. д-р Алексей Петров пред ПИК: Защо поставям Цветан Цветанов под карантина. Господ пак ще е българин!

Интервю

Доц. д-р Алексей Петров пред ПИК: Защо поставям Цветан Цветанов под карантина. Господ пак ще е българин!

263747
на 25.03.2020
Доц. д-р Алексей Петров пред ПИК: Защо поставям Цветан Цветанов под карантина. Господ пак ще е българин!

Програмно интервю със силни тези, които достигнаха до милиони българи и бяха високо оценени и от експерти, и от читателите на ПИК, даде преди седмица пред медията ни доц. д-р Алексей Петров - преподавател по антитероризъм и киберсигурност, бивш ключов служител в ДАНС, единственият българин, залавял жив терорист.

препоръчано

В него той даде прогноза, че в България ще се разминем с минимални последствия от коронавируса, заради характерните особености на българите. Тезата му седмица по-късно се потвърждава и затова го потърсихме отново за мнение, с молба да коментира и икономическия аспект на кризата като изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива, реален участник в бизнеса, а и преподавател.

- Доц. Петров, до момента прогнозата ви се изпълнява напълно, как ще коментирате това и продължавате ли да подкрепяте и новите мерки в борбата с коронавируса?

- Господ пак е българин, защото българите разбираме много добре златното правило, че ако си помогнеш сам, ще ти помогне и Господ. Тоест, ще ти помогнат и другите.

В тази връзка поведението на българите е поведение на решимост за действие в кризата и солидарността, която показахме, предизвика възхищение сред европейците, включително и у другите чужденци. Както и силно чувство за национална гордост, което се споделя от много хора, защото ние в момента се справяме по-добре от другите.

- Вие контактувате с много чужденци, включително бизнес партньори - как коментират те този наш успех?

- Дават висока оценка, че нещата ни се получават и все повече съм уверен, че това, което си говорехме предишния път, ще се случи.

Хората вече приеха, че трябва да живеят с нагласата, че носят вируса и не бива да позволяват той да ги носи - защото страхът, стресът и паниката са по-опасни от самия вирус. Тази нагласа и адекватните мерки ще сбъднат 100% моята прогноза.

Може би когато става дума за риска, трябва да започнем да мислим за него в друг план. Трябва да мислим да предпазим българите по най-добрия начин от най-лошото. Не да мислим как на 200 човека ще почине един, което е 0,5%, а да се фокусираме върху перспективите на другите 99,5%.

- Очакват се тази седмица допълнителни мерки, какво още може да се направи? 

- Въвеждането на допълнителни мерки, които се подготвят за ограничаване на възрастните, особено тези с хронични заболявания, е добро. Така младите ще могат по-успешно да се фокусират върху работата си.

В същото време това ограничаване ще облекчи и болничната система, която с по-малко пациенти от тези възрастни хора ще се справя по-ефективно и няма да усеща голям натиск. Ще реагира ефективно при лечение на останалите, активните хора. 

Работата на младите е тяхната перспектива и гарантира изхранването на другите.

Ограничавайки рисковите групи от възрастни, младите ще са по-спокойни и ще се освободят от допълнителни притеснения. Така спокойно ще могат да развиват в перспектива работата си. 

В момента цялата тежест пада върху активните хора. Тежестта е, че от една страна активният човек трябва да се грижи за своите възрастни близки, а от друга не бива да изпусне работата си.  Затова трябва да проявим загриженост към активните хора – ключът е в тях.

- Вие сте част от реалния бизнес като изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива. Какви са наблюденията ви за подготовката на бизнеса в тази ситуация и каква е прогнозата ви?

- И в икономически, и бизнес аспект, Господ пак ще е българин! Ако активните хора, за които стана дума, не изпуснат момента. Трябва да играем, както казва Стоичков, за да спечелим! Шансът е на наша страна.  

Необходимо е, разбира се, да проявим същата солидарност и общи действия, както при здравната криза. Вярвам, че българските компании ще бъдат в по-добри изходни позиции, отколкото след кризата през 2008 г. Тогава пропуснахме шанса, защото смятахме, че кризата не ни касае.  

Изключително е радостно, че сега всички за мобилизирани и се действа изпреварващо.

Не знам дали заради правилото „Парен каша духа“, или заради добрия рефлекс и анализ на активните хора, но като човек, който е в бизнеса и пряко участва и в разискванията на бъдещи мерки, и в преговори с големи европейски компании, виждам, че българският бизнес е в тайминг със ситуацията. 

Българският бизнес показа по-активен подход с инициативите си във взаимодействието си с други компании в свободния европейски пазар. Виждам това и като човек от бизнеса, и като изпълнителен директор на ССИ, в разговорите и дебатите с колегите ми и нашите членове. 

Бизнесът, разбира се, има нужда от подкрепата на държавата, но и от подкрепата на всички българи като потребители. Много е важно сега, повече от всякога, да изберем българското!

- А как държавата да помогне, вчера бяха представени част от мерките?

- Кризисните отношения държава-бизнес са толкова сложни, че не е се е родил този, който ще ги пакетира в мерки и ще заключи решение. Тези отношения, като например покриването на заплатите 60 на 40%, ще търпят ежедневни анализи, интерпретации и решения. 

Затова моля, не бракониерствайте! Това ще бъде динамичен процес, в който думата трябва да имат учените и добрите практици. Сега трябва да говорят хората, които имат експертиза и добрия опит.

А експертите по "длъжност" и по назначение, а не по призвание, които бракониерстват, както и бизнесът на хранилка, трябва да се сложат под незабавна карантина!

- Много такива има напоследък в медиите, включително вчера изненадващо се изказа по икономическите мерки и забравеният Цветан Цветанов. Какво общо има той с бизнеса?

- От неотдавна Цветанов настоява да възпитава българското общество в личните си евроатлантически ценности, доста своеобразни и странни.

Представяте ли си хората с такива ценности, в тази ситуация да трябваше да определят съдбата на българския народ? Да се разделят с мислите си за апартаментите и асансьорите и да се замислят и да се загрижат за хората?

- Никак не биха могли да се преплитат тези две неща...

- Ще трябва, обсебени от мислите за апартаменти и асансьори, да проявят хуманност или АЛТРУИЗЪМ. Ако пък и малко бяха наградени ценностите им в тази посока на още разточителства и придобивки, коронавирусът щеше да ни изглежда като малка приказка...

- При това положение защо си позволява да се изявява като икономически експерт?

- Защото вие медиите не сте си изпълнили гражданския дълг да не допускате замърсяване на информационния поток и да го разчистите. Хората сега имат нужда от чистота!

Може би той разсъждава, че кризата е възможност в сложно време случайно да попаднеш отново на подходяща позиция и да удовлетвориш същите потребности и той да се погрижи отново за нас, според неговите ценности. 

Ако честно призоваваш за солидарност с малкия и среден бизнес, би могъл да го покажеш и на практика - като се разделиш с част от това, което си придобил, докато си бил назначен експерт. А и в сегашната ситуация асансьорите заради вируса не са много полезни...

- Бракониерства и той с тази тема, така ли?

- Г-н Цветанов говори за икономически пакети. Познавайки, го смятам, че прави асоциация с пакети, съдържанието на които смята, че имат по-скоро функция на парите. Хората, които са написали текста на Цветанов, част от които аз уважавам, трябва да знаят, че понятия като икономическа стабилност и икономически пакети не следва за се ползват под неговата снимка, защото в съзнанието му те пораждат други асоциации.

Авторите на тези текстове също носят отговорност, защото го мотивират да бракониерства.

Бракониерите трябва да бъдат спрени и ако мога да помогна на медиите по случая с Цветанов, съм готов да го поканя публично да поговорим за неговите ценности, не че имам нужда да се изявявам в това тежко време. Но на тема икономика и малък и среден бизнес завинаги трябва да го сложа под карантина!

 

Сподели:
Бомба x
Това са обидите, изречени от устата на мъжете, които жените за нищо не света не бива да прощават Това са обидите, изречени от устата на мъжете, които жените за нищо не света не бива да прощават
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Мистериозен инцидент шашна столичани на Орлов мост (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV: Мистериозен инцидент шашна столичани на "Орлов мост" (ВИДЕО)
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това