Вход
София
Времето в София 14 o C

Доц. Стойчо Стойчев: Радев се държи открито подстрекателски - делигитимира институцията. Съвсем скоро хората ще престанат изобщо да му обръщат внимание

Доц. Стойчо Стойчев: Радев се държи открито подстрекателски - делигитимира институцията. Съвсем скоро хората ще престанат изобщо да му обръщат внимание

на 11.09.2020
58355
0
Доц. Стойчо Стойчев: Радев се държи открито подстрекателски - делигитимира институцията. Съвсем скоро хората ще престанат изобщо да му обръщат внимание
Автор: ПИК
11.09.2020
0
58355

"Президентът се държи открито подстрекателски в тази ситуация. Излезе, че едва ли не всички почтени хора в тази държава са тези, които го харесват и подкрепят. Другите са едва ли не мутри. А всъщност причината някои да не го харесват е, защото се държи безцеремонно. След като не искаш да водиш диалог с някои хора и да седнеш на една маса, не трябва да си президент. Все пак ти си държавен глава, трябва да приемаш правилата", казва политологът доц. Стойчо Стойчев по повод протестите и ролята на президента радев в тях. 

"Ситуацията около самия президент изключително много делигитимира самата институция. Затова очаквам съвсем скоро хората да престанат да обръщат внимание на това, което Радев говори в публичното пространство. Масовият манталитет е след като човек си каже болката, да му мине. Ако продължи да рови, значи има нещо нездраво в постъпката му. При условие, че непрекъснато зове за оставка на правителството, обществото ще започне да се пита защо толкова я иска. Неговото упорство прилича все повече на мания, а това прави впечатление на хората и ще окаже отражение съвсем скоро върху рейтинга му, но за съжаление и върху институцията като цяло", твърди доц. Стойчев, пред "Монитор".

Според него винаги бил възможен експертен кабинет. "Но като наблюдавам политическото говорене в момента, най-вече от страна на президента, но и на правителството, никой не е склонен на разговори. Ако пък се върви към служебен кабинет на Радев, винаги ще бъде в ситуация на непризнаване, оспорване на легитимността и способност да прави политики", казва той. 

"Според мен най-вероятно протестът ще продължи под някаква друга форма. Но рехаво, защото както казах, решението все повече ще зависи от управляващите. В един момент предполагам, че ако решат, че за тях е по-изгодно да подадат оставка в края на есента, тогава може да видим някакъв кабинет или в рамките на този парламент, или служебен. Но това, разбира се, ще бъде ако мнозинството прецени така, улицата вече изчерпва своите възможности да оказва натиск. Те разбират, че няма какво повече да направят от това, което успяха до момента. Ситуацията не е толкова революционна. Няма и голяма решителност от страна на протестиращите да постигнат целите си. А то е оставка на Борисов. Така или иначе мандатът на правителството изтича след няколко месеца. Страната ни не е диктатура, колкото и някои да се опитват да ни изкарат такава. Това е абсолютен цинизъм", категоричен е доц. Стойчо Стойчев. 

Протестът се обезличил. "Като всяко нещо у нас, българите бързо губим интерес към каквото и да е. На всички ни беше ясно, че малко по малко това ще се случи и с протеста. На всичкото отгоре някои започват да питат вече какво ще правят, ако правителството подаде оставка. Беше очаквано, че след като не се постигна нищо на 2 септември, на дневен ред ще изникнат вече други въпроси. Няма как да се направи втора премиера. Все повече развоят на ситуацията ще зависи от действията на премиера, на правителството, от други институции, а не на площада", поясси политологът.

"Реалните послания отстъпваха, тези хора дори не поставят на масата искания за чест и нов морал в политиката. Те просто казват „Вие сте ужасни, трябва да си ходите!“. Така че в тази ситуация няма реални искания, а само негативни послания от типа „Борисов да си ходи!“ И то на всяка цена. Затова дори не водят преговори. Това малко или много ще отблъсне по-умерените граждани, за които само омразата към Борисов не е достатъчна да зарежат всяка друга работа и да отидат на площада", уточни доц. Стойчев.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34281
архив

– Защо е полезно да имаш руса спътничка в колата? – Можеш да спреш на паркинг за инвалиди!

 

x
ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев захапа Радев: Иска мерки и му ги даваме - какво предизборно има в помощта за хората в кризата?! Уж не харесва какво правим, а после казва, че е правилно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Ето кои са трите най-големи красавици сред зодиите
x