Д-р Десислава Кателиева: Наблюдавайте възрастните си родители, опасен е не само Covid-19

Животът днес

Д-р Десислава Кателиева: Наблюдавайте възрастните си родители, опасен е не само Covid-19

24235
на 10.04.2020
Д-р Десислава Кателиева: Наблюдавайте възрастните си родители, опасен е не само Covid-19
Автор:   ПИК

Истинската грижа за възрастните хора не е само да ги предпазим от поредната инфекция като коронавируса. Грижата се изразява и в това да следим как се развиват хроничните им заболявания, които могат да се окажат не по-малко опасни от него. Това каза пред БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ.

препоръчано

Масово хората се страхуват да се обърнат към лекар и се „лекуват” по телефона, избягват да търсят спешна помощ, сподели наблюденията си д-р Кателиева. В действителност пневмониите, инфарктите, инсултите, перитонитите, повечето неинфекциозни заболявания си имат постоянен тренд на развитие, напомни тя.

Д-р Десислава Кателиева призова да не оставяме възрастните си родители ненаблюдавани и проследявани само по телефона, за да ги предпазим не само от Covid-19, но и от обостряне на техните хронични заболявания.

„Напоследък се сблъскваме с възрастни пациенти с хронични заболявания, които са обострени, но тези възрастни пациенти не ги е поглеждал никой със седмици. Съгласно указанията на Щаба и изолацията, която се налага на тези пациенти, децата им разговарят всеки ден по телефона, носят храна до вратата и нямат реална представа какво се случва в действителност – дали тези хора си пият хапчетата, дали са декомпенсирали хроничните им страдания или не”, обясни специалистът.

„Много грозна гледка е, когато „Бърза помощ” ти докара напреднал инсулт в рамките на няколко дена и виждаш как този старец е лазил и пълзял, за да стигне до телефона, когато губим пациенти с инфаркти, които бихме могли да излекуваме”, коментира д-р Кателиева.

Не нарушавате указанията на Щаба, ако сте здрави и веднъж седмично с маска, ръкавици и очила посетите възрастните си родители, съветва тя.

„Влезте вътре и вижте тези хора как се грижат за себе си, колко от лекарствата си са изпили, колко не са, в какво състояние са, дали могат да се движат спокойно, дали не залитат...”

В момента в спешните отделения се работи много трудно, защото почти на всички хоспитализирани пациенти се правят снимки, за да се изключи разпространяване на зараза вътре в болницата. Работи се по-бавно, но това не означава да не се търси медицинска помощ, подчерта д-р Кателиева и допълни, че от пациентите сега се изисква малко повече търпение.

Млади хора също не търсят медицинска помощ, изтъкна тя и предупреди, че много други болести могат да бъдат смъртоносни колкото коронавируса.

Сподели:
Бомба x
АСТРОЛОГ: Този ден се счита за един от критичните. Постарайте се да имате само положителни мисли АСТРОЛОГ: Този ден се счита за един от критичните. Постарайте се да имате само положителни мисли
ПИК TV x
ПИК TV: Корнелия Нинова: Започнахме с еуфория, но завършваме в скандали ПИК TV: Корнелия Нинова: Започнахме с еуфория, но завършваме в скандали
ново
Днес: 183
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това