ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Денков СКАНДАЛНО скри бонусите за големците в кабинета (ДОКУМЕНТИ)

Акценти

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Денков СКАНДАЛНО скри бонусите за големците в кабинета (ДОКУМЕНТИ)

378498
на 14.03.2024
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Денков СКАНДАЛНО скри бонусите за големците в кабинета (ДОКУМЕНТИ)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Премиерът в оставка Николай Денков потули размера на раздадените възнаграждения и бонуси на членовете на политическия си кабинет за деветте месеца, в които бе начело на Министерски съвет. 

препоръчано

Това става ясно от отговор на Денков на въпрос на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Официалната им кореспонденция е достъпна на сайта на Народното събрание, показа проверка на ПИК.

Въпросите на Добрев, входирани от деловодството с дата 29 февруари, са както следва:

1. Колко са членовете на политическия кабинет, вкл. съветниците, които подпомагат съответния политически кабинет?

2. В какъв размер са изплатените на членовете на политическите кабинети възнаграждения?

3. В какъв размер са изплатените им допълнителни възнаграждения/бонуси?

Съгласно Устройствения правилник на МС и на администрацията, 20 щатни бройки е числеността на политическия кабинет на министър-председателя, а този на заместника му Мария Габриел - 14, разбираме от писмения отговор на Денков. За периода от 6 юни миналата година до 29 февруари са били назначени 25 служители, а петима - освободени. За същия период при Габриел назначенията са само 8.

По принцип всеки политически кабинет задължително включва премиера/министъра, заместниците му, началник на кабинета, парламентарен секретар, пиар и съветници. Като в отделните министерства числеността им варира, най-вече заради броя на съветниците.

От отговор на въпроса на Добрев за размера на възнагражденията и бонусите обаче самопровъзгласилият се за академик Денков е избягал, позовавайки се на европейски регламенти, членове и точки, с мотивировката, че исканата информация съдържа "лични данни".

"Исканата информация би могла да доведе до индивидуализиране на конкретни физически лица по един или повече признаци - имена, длъжност, икономическа идентичност. Не е налице съгласие от субектите за предоставяне на личните им данни", пише в обясненията си министър-председателят на ППДБ.

И най-големите лаици обаче ще прозрят, че чрез витиеватата аргументация Денков цели да избегне от публичното оповестяване на точния размер бонуси, раздадени за деветте му месеца като премиер. А сега прочетете отново формулировката на въпроси 2 и 3. Да виждате Добрев да иска възнагражденията или бонуси да бъдат разгласени за конкретни имена, а имената - обвързани с точни длъжности?

Изисква се само общия размер на сумите. И толкоз!

По неофициална информация правителството в оставка крие стотици хиляди левове индивидуални възнаграждения за политическите кабинети, раздадени през последните девет месеца. Като най-големите суми са били похарчени в Министерство на финансите.

В тази връзка още на 23 февруари на основание на Закона за достъп до обществена информация, ПИК изпрати имейл до финансовия министър Асен Василев със слените въпроси: 

-  Поощряван ли е политическият кабинет с допълнителни материални стимули (ДМС)  от началото на 2024 г. и за какво?

-  Каква е изразходваната сума за ДМС на политическия кабинет от началото на 2024 г?

-  Колко средства са изразходвани за издръжката на политическия кабинет за периода 06.06.2023 – 23.02.2024?

Както се досещате, почти 3 седмици по-късно, отговор на редакционната ни поща няма...

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за вторник - Везните да не предприемат пътувания, Стрелците подложени на огромно напрежение САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за вторник - Везните да не предприемат пътувания, Стрелците подложени на огромно напрежение
ПИК TV x
ПИК TV! Доц. Борислав Цеков попиля Промяната за кеша: При тях процъфтяват най-корупционните и най-незаконните практики. Комично е да твърдят, че ги подслушват службите (ВИДЕО) ПИК TV! Доц. Борислав Цеков попиля "Промяната" за кеша: При тях процъфтяват най-корупционните и най-незаконните практики. Комично е да твърдят, че ги подслушват службите (ВИДЕО)
ново
Днес: 95
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК