Експерт: Не е задължително един продукт да съдържа яйца, за да се нарече майонеза
Основната съставка е растителното масло, категоричен е д-р Камен Николов
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Не е задължително един продукт да съдържа яйца, за да се нарече майонеза. Това обясни пред Нова телевизия д-р Камен Николов – дирекция „Контрол на храните” в БАБХ. Оказва се, че за да се нарече майонеза, основната съставка, която трябва да съдържа е растително масло.
„Майонезата спада към емулгираните сосове. Основната съставка, която трябва да съдържа майонезата, е растителното масло – слънчогледово, рапично, царевично, няма значение. В този основен субстрат, трябва да се емулгират някакви други съставки”, обясни д-р Камен Николов.
По думите му оттук нататък рецептата е различна, защото няма запазена марка за този продукт.


