ЕК подлага на пазарен тест БЕХ заради опасения, че възпрепятства конкуренцията

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ЕК подлага на пазарен тест БЕХ заради опасения, че възпрепятства конкуренцията

3119
на 19.06.2015
ЕК подлага на пазарен тест БЕХ заради опасения, че възпрепятства конкуренцията
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Европейската комисия отправя покана за представяне на становища от заинтересованите страни относно ангажиментите, предложени от държавния "Български енергиен холдинг" ЕАД (БЕХ) в отговор на свързаните с конкуренцията опасения относно поведението на БЕХ на нерегулирания пазар на електроенергия на едро в България.

препоръчано

Комисията изрази опасения, че БЕХ — вертикално интегрирано енергийно дружество, което е историческият оператор в сектора, възпрепятства конкуренцията на нерегулирания пазар на електроенергия на едро в България. По-специално, възможно е БЕХ да препятства препродажбата на електроенергия чрез налагане на териториални ограничения на търговците, в нарушение на антитръстовите правила на ЕС.

В отговор на опасенията на Комисията БЕХ предложи да създаде независима енергийна борса в България и да осигури ликвидността на пазара "ден напред" на тази борса. Ако пазарният тест потвърди, че ангажиментите са подходящо решение в отговор на опасенията ѝ, свързани с конкуренцията, Комисията може да направи ангажиментите правно обвързващи за БЕХ, информират от пресслужбата на ЕК у нас.

За да разсее опасенията на Комисията, БЕХ предложи: да създаде енергийна борса в България с помощта на независима трета страна с експертен опит в оперирането на енергийни борси; да предлага предварително определени количества електроенергия на пазара "ден напред" на новата борса в продължение на пет години; да гарантира независимостта на енергийната борса, като прехвърли контрола върху нея на българското Министерство на финансите. Ангажиментите имат за цел: да се гарантира, че предварително определените количества електроенергия се продават на анонимен принцип; да се създаде ликвидност на борсата; да се подобри прозрачността на нерегулирания пазар на електроенергия на едро в България; както и да се насърчи интеграцията на българския пазар на електроенергия на едро със съседни пазари.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК