ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Не очаквам да има некачествено вино, произведено в Пазарджишко, въпреки че годината за винарите беше лоша, защото всеки се е постарал да извлече максимално най-доброто от гроздето. Това каза Васил Стоянов, енолог, предаде агенция "Фокус".
Според специалиста, това се дължи на професионализма на технолозите в региона, които правят всичко възможно липсата на някои неща от гроздето да бъдат компенсирани с майсторлък.
„Всеки е преценил в каква насока да работи и каква категория вина може да направи, положил е усилия да намери максимално доброто грозде, за да не нарушава баланса в качеството. Пазарджишкият район пострада доста от влагата и набраните количества грозде бяха много малко. Като цяло проблем имаше изобщо на Балканите, не само в България”, коментира Стоянов.
Той припомни, че има устойчиви на повече влага или повече засушаване винени сортове, но по-скоро влияние на това какво ще се засажда оказва модата.
„Сега със създаването на новите лозя се взимат мерки за предотвратяване на негативните последици от лошите атмосферни условия. Против засушаването се прави капково напояване ,против дъждовете пък се прави дрениране на терените, съответните резитби, всички мероприятия, свързани с това нещо, но е вече въпрос на средства и на професионализъм от страна на агрономите”, добави също енологът.


