Вход
София
Времето в София -3 o C

Ето я истината за БНР - директорът Балтаков нарушава законите, а СЕМ спи

Ето я истината за БНР - директорът Балтаков нарушава законите, а СЕМ спи

на 07.06.2020
24805
0
Ето я истината за БНР - директорът Балтаков нарушава законите, а СЕМ спи

Новата шефка на СЕМ Бетина Жотева се оплете в опитите да защити шефа на БНР Андон Балтаков в интервю пред ПИК, след като медията ни разкри, че той е в далавера с обществена поръчка за над 200 бона.

СЕМ си избра нов шеф - Бетина Жотева поема юздите на съвета

СЕМ си избра нов шеф - Бетина Жотева поема юздите на съвета

Бетина Жотева беше избрана за нов председател на Съвета...

на 08.05.2020

Жотева се прави, че не знае за кой договор за доставка на ток за БНР става дума и умишлено смесва два случая, като заявява, че бившият и.д. на държавното радио Антон Митов е сезирал прокуратурата за договора, за който съобщава членът на Управителния съвет на БНР Стефан Ташев. Само че това са два напълно различни договора.

Този, за който Жотева твърди, че Митов е сезирал прокуратурата, е сключен още от Александър Велев с фирмата "Енерджи маркет". А следващият генерален директор Светослав Костов е подписал само анекс за продължаването му след неговото изтичане. Прокуратурата е работила по случая и е прекратила проверката.

Договорът, за който преди дни Управителният съвет на БНР сезира и прокуратурата, и СЕМ, и други органи, е сключен на 4 април 2020 г. с фирмата "Мостенерджи" за 260 000 лева, като преди това е подписал анекс по договора с предишната фирма за още 50 000 лева. А новият договор е подписан по време, когато е обявена обществена поръчка за доставката на ток за БНР. Тоест, това е съвсем различен, съвсем актуален и със съвсем друга фирма договор, а не предишният. 

Жотева или крие истината, или просто не разбира за какво става дума. В такъв случай възниква въпросът какво прави в СЕМ и защо го оглавява, макар той да е риторичен.

В същото време Жотева много доре е осмислила, че 52-ма души са поискали оставката на Управителния съвет на БНР. Обаче преди бойко да оповестява вече разкрити от ПИК факти не е зле да проумее, че в БНР работят около 1300 души и 52-ма от тях са нищожно малцинство, за да представлява интерес мнението им. А също така да провери как са събирани подписите им, както ПИК вече провери - с лайкове във Фейсбук. Това може да бъде всичко друго, но не и подпис.

Иначе текстът на въпросната подписка е продиктуван лично от сегашния генерален директор Андон Балтаков на Даниела Якова, на която той е обещал да стане новият шеф на "Хоризнот" и на Валерия Николова, която да оглави предиобедните предавания. Всичко това е станало пред зоркото око на една от най-главните протестърки в БНР - Даниела Късовска, чиято кандидатура за началничка на "Хожризонт" Управителният съвет отхвърли на два пъти, както ПИК съобщи.

Тъй че, Бетина, отвори си очите за истината! Това няма да ти помогне да замажеш срама от второто си протеже в лицето на Андон Балтаков, което налагаш за шеф на БНР, след като наложи първото си - Антон Митов, когото СЕМ абсолютно противозаконно избра за изпълняващ длъжността генерален директор на държавното радио. И то след също противозаконното отстраняване на Светослав Костов от поста.

Освен това аргументите, с които Балтаков се оправдава за незаконно сключения договор с новия доставчик на ток за БНР, са абсолютно несъстоятелни. В договора с предишната фирма нямам никаква клауза за спиране на подаването на електроенергия за държавното радио. Ако форсмажорните, на които Балтаков се позовава, са извънредното положение заради коронавируса, правилата му предполагаха точно обратното - отсрочване на плащането на сметките за ток и удължаване на договорите. Тоест, и той послъгва. 

Затова вместо да се оплакват, че нямат право да четат търговските договори на БНР и БНТ, май че е време всички дами в СЕМ да започнат задълбочено да четат Наказателния кодес, който е публичен и съдържа доста членове, по които може да им бъде потърсена отговорност. Включително и за лъжите им.  

 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 18484
архив

Тъща казва на зет си: - Прави, каквото правиш, но като умра, искам хубаво погребение. Целият си имот ти оставям. След един ден зетят казва на тъща си: - Прави, каквото правиш, погребението е утре в три. Всичко съм уредил.

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ дари два апарата за кръвна плазма в Плевен и Стара Загора (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Тези 3 зодии поставят партньора на първо място
x