ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Желанието да ядем нещо сладко, солено, пикантно или мазно не е обикновена лакомия, а издава нужда на организма от определени вещества.
Ако натрапчиво ви се иска шоколад, бонбон или вафла, вероятно имате дефицит на магнезий. Този минерал участва в производството на енергия за ежедневните ни дейности, помага в борбата със стреса и умората. Понякога можете да се поглезите с вкусно лакомство, но за да попълните запасите от магнезий, по-полезна алтернатива на шоколада е морска риба, морски дарове, водорасли, кафяв ориз. Магнезий се съдържа и в бананите, зелените ябълки, авокадото, чушките и ядките.
След като хапнем торта или кроасан, често усещаме прилив на добро настроение и бодрост. Работата е там, че с помощта на печивото тялото се опитва да компенсира липсата на триптофан. Тази аминокиселина допринася за производството на хормона на щастието - серотонин. За запълване на дефицита на триптофан ще помогнат пилешко или пуешко филе, мляко, яйца, някои видове риба като скумрия, херинга или сьомга.
Постоянното желание да ядете нещо сладко може да сигнализира за липса на хром. Това вещество контролира баланса на инсулина в организма и предотвратява колебанията в кръвната захар. За запълване на дефицита на хром ще помогнат морков, черен дроб, пиле, броколи, царевица, домати, цвекло.
Прекалената любов към солени храни, туршии и маринати е ясен признак на дехидратация. В този случай тялото сякаш се опитва да „събуди“ жаждата във вас и да ви накара да пиете повече вода.
Други признаци на дехидратация са чести главоболия и световъртеж, усещане за лепкавост по кожата, промени в настроението. Причина за желанието за сол може да бъде и нарушението на водно-солевия баланс в организма, свързано с липсата на натрий, който е в основата на солта.
Желанието за пикантни храни може да показва липса на хормона на радостта - ендорфин. Лютият червен пипер и редица други лютиви подправки помагат за неговото производство, така че когато сме в лошо настроение, понякога ни се иска да подлютим храната си. В допълнение, пристрастяването към пикантна храна е един от симптомите на висок холестерол и нарушения на мастния или липидния метаболизъм в организма.
Патологичното желание да се яде бургер с пържени картофи се възприема от мнозина като банално хранително разстройство. Но желанието за мазни храни може да означава дефицит на омега-3 и омега-6 полиненаситени мастни киселини. Можете да попълните баланса им, като използвате мазни видове риба, ядки, семена, морска храна, зехтин или ленено масло.
Понякога организмът има нужда и от вредните храни.
Жаждата за мазни храни също е признак за недостиг на калций. В този случай си струва да разнообразите диетата с броколи, боб и бобови растения, сирене и млечни продукти.
И накрая, с помощта на мазни храни тялото може да се бори с липсата на мастноразтворим витамин D. Този проблем е особено актуален за хората, които живеят в студени страни и страдат от липса на слънчева светлина. Ето защо основата на националните кухни на северните народи често включва тлъсти супи, пържено месо, сланина. В случай, че такава храна ви се струва твърде тежка, можете да изберете риба, яйца, черен дроб или малко количество хубаво масло във вашата диета.


