ЗАРАДИ НИСЪК ДОБИВ НА СЛЪНЧОГЛЕД: Олиото може да поскъпне

Животът днес

ЗАРАДИ НИСЪК ДОБИВ НА СЛЪНЧОГЛЕД: Олиото може да поскъпне

12292
преди 5 часа
ЗАРАДИ НИСЪК ДОБИВ НА СЛЪНЧОГЛЕД: Олиото може да поскъпне
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Една от най-слабите реколти на слънчоглед от 10 години насам, отчитат зърнопроизводителите в цялата страна. Добивите са рекордно ниски, а качеството на семената е много лошо, като основна причина е сушата и високите температури, информира Би Ти Ви.

препоръчано

В същото време изкупните цени на продукцията остават ниски, като опасенията на производители и потребители са, че олиото може да повиши цената си.

Симона Семова е дългогодишен агроном към земеделска фирма във великотърновското село Момин сбор. Казва, че тазгодишната реколта на слънчоглед и царевица е от най-слабите от 10 години.

“Добивите бяха страшно ниски - слънчогледът е някъде около 180 кг на декар, царевицата – 200 килограма , като това не го помня от 2013 г. Тогава беше също такава година – с много малко валежи, суша, много високи температури! Точно това способства да не се опраши достатъчно слънчогледът и да не се озърни царевицата равномерно. Качеството на зърното е под всякакъв критерий, изкупните цени също са много ниски, не можем да си покрием разходите в никакъв случай“, разказва тя.

Ниските добиви на маслодайната култура веднага се отразяват по веригата – на търговци, на производители и на крайните потребители.

В момента в магазинната мрежа цената на олиото варира от 3,50 лева до около 5 лева за литър, в зависимост от производителя. Великотърновци засега не се притесняват, че олиото ще поскъпне.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 71
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК