ЗАРАЗАТА НЕ ПОДБИРА: Двама от синовете на доц. Мангъров са с COVID-19

Здраве

ЗАРАЗАТА НЕ ПОДБИРА: Двама от синовете на доц. Мангъров са с COVID-19

131556
на 12.11.2020
ЗАРАЗАТА НЕ ПОДБИРА: Двама от синовете на доц. Мангъров са с COVID-19
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Двама от синовете на скандалния доц. Атанас Мангъров са с COVID-19. Това съобщи самият той.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Както ПИК съобщи преди всички, докторът е баща на четири деца, от които трима синове и една дъщеря. 

Най-вероятно заразени са близнаците му, които са лекари. Това са Христо и Илия. Илия  е наследил едната от двете специалности на своя баща – педиатрията. Той работи в отделението по неонатология в СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев”, София, и често взема участие в научни конференции.

Роденият през 1988 г. друг близнак Христо е избран за редовен специализант в Клиниката по дерматология, венерология и дерматологична хирургия към Медицинския институт на Министерството на вътрешните работи (МВР-София). Макар да е млад, е съавтор на над 16 научни публикации в международни научни списания и е асистирал в над 300 операции.

Първородният му син Слави е единственият, който не припознал лекарската професия като своя и не живее в България. Той завършил икономика в „Сити Юнивърсити“ в Сиатъл, щата Вашингтон в Америка, а сега е собственик на фирма в сферата на строителните материали. Единствената девойка сред наследниците на Мангъров пък понастоящем е магистър-фармацевт. Елена е завършила фармация в Медицинския университет в Пловдив

Няма втора вълна на COVID-19, а случващото в последните седмици е естествен ход на епидемията. През лятото е имало силно намаляване на случаите, тъй като заболяването не е силно смъртоносно. На това мнение е инфекционистът доц. Атанас Мангъров. "Коронавирусите през 2003 и 2012 г. бяха много по-силно смъртоносни. При този COVID-19 засега смъртността е около 0,3% - доста ниска. През студените месеци наблюдаваме естествен ход на епидемията. Тя ще стигне докато 70% от хората не минем през този вирус. 30-40% от населението към дадения момент са заразени. Би трябвало след около 2-3 месеца цялото население да се е срещнало с вируса'', обясни той.

Предизвикващият полюсни реакции специалист подчерта пред Bulgaria ON AIR, че при COVID-19 80% от случаите протичат безсимптомно. Симптомни били само около 20 на сто от случаите, а от тях нужда от болнично лечение имали едва 2-3%.

Няма дефинитивно лечение на COVID-19. "Азитромицин" се изписва на всеки, който се обади и каже, че е положителен. Не разбирам защо се прави това. Това трябва да се каже на хората и на лекарите. Ковид е остра вирусна инфекция, която е твърде продължителна. Острата фаза е 13-15 денонощия. Антибиотиците не помагат! Това е самоограничаващо се заболяване, заяви началникът на Ковид клиниката в Инфекциозна болница.

Доц. Атанас Мангъров е на мнение, че се нагнетява излишно напрежение, което води до това, че болниците се препълват и са напът да блокират. И смята, че голяма част от заразените трябва да се лекуват вкъщи, а не в болниците.

Всеки се насочва към болница, защото вкъщи няма кой да го лекува. Когато някой има симптоми и се обади на личния си лекар, той му казва: Върви и си направи тест. Когато този човек се окаже положителен, той се карантинира вкъщи. Ако личният му лекар го прегледа, той се оказва контактен и влиза в спиралата - това е един абсурд. Личните лекари трябва да спазват всички предпазни мерки. Не може всички да влизат в болниците и да се затварят етажи само за COVID-19. Огромната част от тези хора може да се лекуват вкъщи. Личният лекар може да ходи и по домовете, обясни инфекционистът.

"Нищо страшно няма тези хора да отидат да се прегледат до личния си лекар. Те са били заразни 3-4 дни преди да им се появят симптомите. Правят си тестове 1-2 дни след това. 5-6 дни тези хора се разхождат и след това ги затваряме, все едно, че дотогава нищо не се е случило. Тези мерки са абсурдни'', категоричен е доц. Мангъров.

По думите му системата е много силно натоварена, но трябва да се намери начин тежко болните действително да имат помощ.

Нереални са начините, по които опитваме да се борим с тази въздушно-капкова инфекция. Можем да се затворим за месец-два-три, но в момента, в който се отворим, ще видим, че всичко ще започне отначало. Лекарите трябва да се върнат към нормалната медицина. Те се страхуват, уплашени са. В такъв случай какво правим - всички абдикират и светът замира?! Затвориха се личните лекари и практикуват телефонна медицина, изрази несъгласието си с практиката доц. Мангъров.

Той е на мнение, че лечението с плазма не е "този куршум, който се очаква".

"Нека никой не си мисли, че когато влезе в болница, може да му се даде нещо и да му мине незабавно'', отбеляза медикът.

За финал той съобщи, че двамата му синове са заразени с коронавирус, както и че всеки ден някой от нас е контактен на заразен.


Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
СКАНДАЛНО БЕЗДЕЙСТВИЕ: Още не са разпитвали Бойко Рашков и Асен Василев за ОПГ-то в митниците (ВИДЕО) СКАНДАЛНО БЕЗДЕЙСТВИЕ: Още не са разпитвали Бойко Рашков и Асен Василев за ОПГ-то в митниците (ВИДЕО)
ново
Днес: 94
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК