Защо е в ареста Нено Димов?

Политика

Защо е в ареста Нено Димов?

85043
на 10.01.2020
Защо е в ареста Нено Димов?
Автор:   ПИК

Защо е в ареста Нено Димов е най-често задаваният въпрос от 24 часа насам, след като стана ясно, че снощи министърът е отведен с полицейска мярка в Трето районно управление на МВР, където се намира и към момента.

препоръчано

Прокуратурата и следователите все още събират доказателства и правят обиски и това е причината да не се разкриват подробности около разследването, научи ПИК. Това ще стане в 15 часа днес на официален брифинг.  

Покрай акцията и местата, на които протече тя обаче, стана ясно, че съвсем не случайно на мушката на разследващите е Нено Димов. Той е пряко отговорното лице, от което зависи къде, по колко и как се разпределя водата от язовирите в България. Затова и спекулациите дали ще подаде или не оставка бяха несъстоятелни от самото начало, а вече е ясно, че това ще се случи.

Нено Димов всеки месец разписва заповед за това как да се харчи водата от водоемите.

Той е човекът, чиито подпис стои под решенията за всеки язовир - дали да се ползва водата, както обикновено, или при намален дебит, да бъде спряно подаването за промишлени нужди, какво количество да отива за питейни такива, както и дали да има режим. 

Нено Димов е човекът, от когото е зависело дали при първите данни за намаляване на дебита на язовир "Студена" през август в Перник да пресъхне кранчето за заводите в града, сред които както стана ясно е и "Стомана" Перник.

Защо това не е направено навреме? Защо водата за промишлените зони е продължавала да тече, докато язовирът пресъхва цели четири месеца поред, а през есента и видимо изчезва, а количествата вода в него се докладват всеки месец именно на екоминистъра по закон.  

Отговорите са в документите, разписвани ежемесечно от министъра на околната среда и водите.

Нено Димов е човекът, от когото е зависело дали да бъде въведен още през октомври, или дори през ноември, планов режим на водата за питейни нужди, така че да се съхрани водата.

Нено Димов е човекът, от когото е зависели дали да бъде спряна водата за промишлени нужди още през септември, октомври, ноември. Тогава вече е било ясно, че дебитът е критично нисък и ВиК и басейновите дирекции докладват за това именно на екоминистърът. Реакцията е в неговото поле като най-висшестоящото лице, което отговаря за управлението на водите.

Защо той не е реагирал няколко месеца, продължил ли е да подписва нареждания за нормално ползване на водата от "Студена", защо не е потърсил срещи с местната и областната управа? Знаел ли е, че има намален дебит или просто е подписвал документи, без да се осведомява реално от тях и да вниква в съдържанието им? 

Именно на тези въпроси трябва да отговори разследването, наредено от прокуратурата, и именно затова министър Нено Димов носи отговорност и дължи обяснение относно действията си на длъжността, която заема. 

Дали е установено, че не е извършил тези си задължения по закон като лицето, назначено от държавата да управлява водите в България, и именно затова е в ареста, ще стане ясно от разследването, което и към момента тече.

Но така или иначе Нено Димов е човекът, чиито подпис стои под документите, касаещи разходването на водата в язовир "Студена" и няма как да не му бъде потърсена отговорност за настъпилата криза. Друг е въпросът какви са причините да не го направи, дали има корист или обикновено нехайство, което обаче също никого не оневинява. Особено пред ужаса, който изживяват перничани. 

А защо Нено Димов да не е в ареста? Този въпрос също е редно да бъде зададен от тези, които задават обратния. Винаги при разследвания, когато се събират документи, касаещи определено лице, когато се набират доказателства за виновността му или обратното, лицето се задържа. Не само за разпити, но и за да не прикрива доказателства и да не пречи на разследването. Така е при всяко разследване.

Защо с министър да е по-различно, отколкото с когото и да е, срещу когото тече разследване?

Нали именно това искаме от Темида - всички да сме равни през закона.

Сподели:
Бомба x
АСТРОЛОГ: Ден за молитва, алтруизъм, снизхождение, осмисляне на живота и своето място света АСТРОЛОГ: Ден за молитва, алтруизъм, снизхождение, осмисляне на живота и своето място света
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: До края на годината завършваме участъка на АМ Европа от ГКПП „Калотина“ до Драгоман (СНИМКИ/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: До края на годината завършваме участъка на АМ "Европа" от ГКПП „Калотина“ до Драгоман (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 107
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това