Вход
София
Времето в София 9 o C

Защо е опасно, че Борисов уволни Стоян Мавродиев по телевизията в услуга на личния му враг Иво Прокопиев. Вярно ли е, че "Капитал" стяга свой човек за поста?

Защо е опасно, че Борисов уволни Стоян Мавродиев по телевизията в услуга на личния му враг Иво Прокопиев. Вярно ли е, че "Капитал" стяга свой човек за поста?

на 08.04.2020
126813
0
Защо е опасно, че Борисов уволни Стоян Мавродиев по телевизията в услуга на личния му враг Иво Прокопиев. Вярно ли е, че "Капитал" стяга свой човек за поста?
08.04.2020
0
126813

Пак бутаме гювеч на Прокопитата и ДеБъ.

Поискаха главата на Стоян Мавродиев, Борисов днес им я сервира ритуално, в табла, и то по телевизията.

Уволни целия борд на ББР пред камерите, без журналистите изобщо да са го питали по темата с прословутия кредит, отпуснат на някаква фирма.

„Вие не ме питате, но аз да кажа…“

Добре де, г-н премиер, не ви ли е чудно, че не ви питат?

Не ви питат, защото не е тема и не ги интересува. Читателите и медиите изобщо не се вълнуват от тази ведомствена драма, важна единствено за десетина сектанти от „Капитал“ и партийните им проекции.

В ПИК вече обяснихме няколко пъти за прословутите 75 милиона лева, отпуснати от ББП на колекторска фирма (Виж в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Това не се прави просто така, за нечия далавера – макар че медиите на Прокопиев го представят по този грозен начин.

ББР има мисията да превръща неликвидни активи в ликвидни, като по този начин влива „свежи“ пари във финансовата система по време на нужда.

Банката има няколко опции да постигне това – може да изкупува такива активи (проблемни кредити, нефинансови активи, обезпечения като инвестиционни имоти, облигации) директно от търговските банки и на пазарен принцип да им предоставя пари по време на криза. ББР може да постига тази цел и чрез посредник, като кредитира инвестиционни фондове или дружества за управление на активи, които да изкупят тези активи и да разсрочат напред във времето тяхното управление.

Държавата има интерес подобни неликвидни активи на банките да бъдат превърнати в пари в „кеш“, като същевременно забрани на банките да разпределят дивидент (т.е. те да нямат възможността да ги изтеглят в чужбина под формата на печалба). Насърчителните банки като ББР могат да направят именно това – по сигнал от правителството постепенно да започнат директното или чрез посредник превръщане на тези активи в пари в брой.

Тази седмица Българска банка за развитие направи именно това – отпусна 75 милиона лева на най-голямата компания за управление на лоши заеми в България, с които тя ще купи лоши заеми от две български банки. Съответно тези банки ще получат 75 милиона пари в брой и ще могат с тях да кредитират свои клиенти в нужда по време на криза…

Това е финансовата страна на въпроса.

По-интересна е моралната.

Шефът на ББР Стоян Мавродиев е вероятно най-доказаният във времето публичен враг на Иво Прокопиев. Като шеф на Комисията за финансов надзор Мавродиев подаде сигналите за далаверата при продажбата на миноритарния пакет от акции на EVN. Подаде сигналите и за "Каолин". Точно по тези сигнали в момента Прокопиев е подсъдим, запорирано му е цялото имущество в размер на стотици милиони.

Плюс сгради, имения, яхти, дружествени акции и дялове.

Нормално е Прокопиев да търси мъст. Акцията срещу ББР бе маскирана като принципна загриженост за държавния капитал, но всъщност бе плод на лична вендета. Това не е принципна битка. 

Жалко, че премиерът за пореден път жертва качествени експерти, за да угоди на капиталната секта от психодесни - повечето клиенти на прокуратурата. И става регулатор в частните войни на Иво Прокопиев. 

Вероятно се надява, че така временно ще им запуши устите, но бърка – окрилява ги повече. Пръст им подава, за да му отхапят ръката.

Обидно е, че правителството кредитира изцяло квалификациите и обвиненията на медийно-олигархичната структура, притежавана от подсъдимия Прокопиев, човек с мярка за неотклонение и конфискувана собственост. И то по решение на няколко съдебни състава.

Сега в „Капитал“ гърмят шампанското, а приближеният им вицепремиер Томислав Дончев умува как да намести в стола на Мавродиев удобна за капиталци креатура. Важно е за тях - все пак имат огромен кредит за соларен парк от ББР. Соларен парк с проблеми, казват...

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 27978
архив

– Не намираш ли, че имам великолепна талия, скъпи? – О, да! – И сини като лазур очи? – О, да! – И златисти като пшеница коси? – О, да! – Ах, скъпи! Как знаеш да говориш на жените!

няма нови новини
Днес: 11
hot
най-четени новини в момента
сега
1489
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! СДВР с разкрития за рекордното количество кокаин, спипан в Студентски град в София: Оценяват го на 10 милиона лева (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ФОРМУЛА ЗА ЛЮБОВ: Това са съставките на щастливата връзка
x