Вход
София
Времето в София 12 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Александър Симов категоричен: СЕМ е безполезен орган! Няма за какво да се иска оставка на директора на БНР (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Александър Симов категоричен: СЕМ е безполезен орган! Няма за какво да се иска оставка на директора на БНР (ОБНОВЕНА)

на 03.10.2019
22709
4
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Александър Симов категоричен: СЕМ е безполезен орган! Няма за какво да се иска оставка на директора на БНР (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
03.10.2019
4
22709

Депутатите от временната комисия за разследване на спирането на сигнала на програма "Хоризонт" бистрят ситуацията в БНР ден преди да изтече ултиматумът на СЕМ към генералния директор на националното радио Светослав Костов да подаде оставка.

Медийните надзорнички вече глобиха БНР с 27 000 лева за неизпълнение на лицензията на радиото и за отнемането на правото на информация на гражданите, а депутатите вкараха Сметната палата в националната медия.

"Смятам, че преди тази комисия да излезе със заключение, СЕМ не бива да излиза и взима каквито и да е било решения. Тази комисия има за цел да уточни дали има оказан политически натиск върху БНР. СЕМ е безмислен, този орган не действа. Харчат се едни пари. Познанията там са дефицит. Факт е, че СЕМ или трябва да бъде преосмислен, или трябва да бъде закрит", каза пред камерата ни Александър Симов от БСП.

"Вътрешното ми убеждение е такова", каза един от членовете на комисията, който е от "Воля" защо е дошъл на заседанието с твърдото убеждение, че Светослав Костов трябва да бъде отстранен.

Той обаче не отговори на въпросите на Ива Николова какво ще прави на заседание и какво ще обсъжда, след като е дошъл предубеден в залата. Не отговори и на питането каква е специалността му и изобщо какво образование е завършил.

"Правилата, по които ще работи комисията, са стандартни. Едно предложение е нестандартно. То е, че ако не са тук повече от половината от членовете, можем да започнем и с 1/3 от тях. Комисията ни е много малка, само 10 души", започна заседанието председателят й Тома Биков. Александър Симов обаче му опонира и изтъкна, че ако кворумът бъде приет да е 1/3, то това ще означава, че 3-4 депутати ще могат да сформират кворум, а решенията, които им предстои да вземат, са много важни.

ЕДИНОДУШНО: СЕМ одруса БНР с 27 хиляди лева

ЕДИНОДУШНО: СЕМ одруса БНР с 27 хиляди лева

Единодушно с 4 гласа „за“ СЕМ реши да бъдат...

на 02.10.2019

Следващото заседание на комисията ще се проведе на 10 октомври, каза Биков. На следващото заседание предлагам да бъде изслушан главният прокурор, предложи той. Предложението му беше прието единодушно. Така Сотир Цацаров следващият четвъртък ще трябва да се яви пред парламентарната комисия.

"СЕМ има едни функции, ние като комисия имаме други. Категорично подкрепям, че трябва да има максимална яснота", смутолеви пред камерата на ПИК TV Диана Саватева, която беше видимо неподготвена за участието си в комисията и темите, които предстои да бъдат обсъдени по казуса със саботажа на БНР.

"Ние изслушахме директора на БНТ г-н Кошлуков. Бюджетът на БНТ не е толкова малък, той е 65 млн. лв. Всяка частна телевизия работи с подобен бюджет. Ставаме свидетели на това, че де осъществява последващ контрол, след като е натрупан дифицитът. Това не е работа на Народното събрание и да проверяме, когато парите вече са изхарчени", коментира тежката ситуация с финансите на БНТ Тома Биков.

"Финансовият проблем има общо със зависимостта на обществените медии. В момента са финансово зависими от държавата и бюджета, защото имат голям дефицит. Ние като управляващи се притесняваме, защото утре ще кажете, че който плаща, той поръчва музиката. Ние ще се занимаваме с това да видим какви са били фактите при тези два казуса. Ние не можем да уволняваме директори. Не можем да подкрепяме решения на СЕМ. Нашата работа е да контролираме изпълнителната власт. Парламентът излъчва част от членовете на СЕМ. Ще извикаме СЕМ, те са и независим орган. Очевидно спирането на сигнала е предизвикало криза. Трябва да се търси отговорност", отговори Биков неособено убедително на питане на Ива Николова каква точно ще е работата на тази комисия. "Ако искат да дойдат заедно, да дойдат. Те трябва да бъдат изслушани, но първо да видим институционалната рамка", допълни той.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 30134
архив

Звъни секретарският телефон в Народното събрание:
- Ало, Народното Събрание ли е?
- Да...
- Искам да попитам какво ми е необходимо, за да стана депутат?
- Ти луд ли си?!
- Да, да... А някакви други условия?

няма нови новини
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
сега
1571
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Спецсъдът реши дали братята Бобокови и зам.-министър Красимир Живков остават в ареста - ето какво се случи след 17-часова сага (ОБЗОР/ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Месечният хороскоп на Алена за юни - ето с какво ще се сблъскат зодиите
x