Вход
София
Времето в София 29 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! България се прощава с любимеца си - неповторимия Стефан Данаилов. Сбогом, Мастер! (ГАЛЕРИЯ/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! България се прощава с любимеца си - неповторимия Стефан Данаилов. Сбогом, Мастер! (ГАЛЕРИЯ/ОБНОВЕНА)

на 02.12.2019
314657
29
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! България се прощава с любимеца си -  неповторимия Стефан Данаилов. Сбогом, Мастер! (ГАЛЕРИЯ/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
02.12.2019
29
314657

България се сбогува с неповторимия актьор, активен гражданин и политик, авторитетен депутат, любимец на поколения българи и учител на плеада млади таланти Стефан Данаилов.

НА СЦЕНАТА: Ученици казват последно сбогом на Стефан Данаилов

НА СЦЕНАТА: Ученици казват последно сбогом на Стефан Данаилов

Бивши и настоящи ученици на Стефан Данаилов ще си кажат...

на 29.11.2019

Мастера, както го наричат с много любов възпитаниците му, си отиде на 27 ноември след продължително тежко боледуване, две седмици преди да навърши 78 години. До последния си миг, в който можеше да бъде активен, той играеше в театъра и обучаваше студентите си.

Стефан Ламбов Данаилов, наричан още Ламбо, Мастъра, Бате Серго, Майор Деянов, Българският Ален Делон, е роден на 8 декември 1942 г. в София. Той е един от най-емблематичните български актьори с над 150 роли в киното, театъра и телевизията, заслужил артист (1975) и народен артист (1983), дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, политик от БКП и БСП, министър на културата в правителството на Сергей Станишев от 16 август 2005 до 27 юли 2009 г., народен представител в XXXI, NL, XLI, XLII, XLIII, XLIV Народно събрание.

Премиерът Бойко Борисов, който е на важна конференция в испанската столица Мадрид, изпрати голям венец с бели цветя.

"Много трудно може да се опише само с няколко думи какъв човек беше Стефан и какво загубиха нашите поколения като личност. Неговата личност оставя следа в историята на България. Без да е злобен, критичен и циничен, той успя. Факт е, че всеки човек оставя своя стил и начин на живот като пример. Стефан е наистина един пример за нашите поколения", каза пред камерата на ПИК TV депутатката от БСП Весела Лечева.

Поклонението пред тленните останки на Стефан Данаилов ще започне в 11 часа и по информация на ПИК TV ще продължи до 16 часа.

Пред Народния театър целият площад е изпълнен с хора, а опашката още преди началото на поклонението, наброяваше стотици граждани. На място е и цялата парламентарна група на БСП, видни деятели на любимия отбор на Ламбо - ЦСКА, млади актьори, дори деца.

Синът на Данаилов - Владо, дойде още преди час и влезе с майка си Ирен Кривошиева през задния вход на театъра. 

"Той е един от будителите на съвременна България и велик актьор с ясна гражданска позиция. Той беше силен човек, заяви пред камерата ни президента Георги Първанов. Аз ще го запомня като добър приятел и сме съратници вече 20-ина години и в политиката. Аз го убедих да влезе в парламента и го убеждавах и да бъде кандидат президент, но в това не успях и се наложи аз да се кандидатирам и да викам неволята. В политиката много ми помагаше", каза още бившият президент Георги Първанов. 

"За него не мога да говоря с шапка. Мислех, че като министър няма де се справи, но той се справи великолепно. Поклон, дълбок поклон. Той беше изключително човечен и широка кройка, това го правеше обичан от всички. Той беше наистина всенароден любимец", заяви проф. Огнян Герджиков.

"Стефан каза да не го жалим. Всеки период в живота си го е изживял пълнокръвно. Това е извънземно и земно, сърдечно същество. Той е посочен и беше с нас и мисля, че ще остане с нас. Той е неповторимото нещо, което сме имали ние. Каза живял съм както трябва, щурчо, талантлив, човечев, той не е виновен, че беше толкова прекрасен!", каза развълнувана след поклонението Татяна Лолова.

ТРАУР: Днес се прощаваме със Стефан Данаилов

ТРАУР: Днес се прощаваме със Стефан Данаилов

Поклонението пред Стефан Данаилов е днес. То ще започне в...

на 02.12.2019

"Достатъчно е велик, наистина беше такъв, такъв ще го запомним, такъв ще ни гледа и там, отгоре. Той цял живот летя. Човек, обичан от всички. За да идват, са гледали, едва ли идват само, за да покажат присъствие. Толкова хора му се писаха близки приятели, че съм просто изумен. Той беше Стефан Данаилов, човекът на всички. В този ден, черен флаг", сподели Иван Тенев.

"Дълги години се познавахме, живеехме на една улица в квартал "Изток", душа, велик, за актьорско майсторство да не говорим. Той ме съветваше, бяхме наивни и двамата. Той беше аз. Аз ще отида скоро при него", заяви видимо покрусен от загубата Валентин Михов.

"Стефан носеше доброта в себе си и я предаваше на другите. Беше добър човек, почтен и широко скроен. За нас е вдъхновение. Българските социалисти осиротяхме, загубихме духовния си баща. Въпреки смъртта, ние ще го носим в едно съкровено място в душите си, ще бъдем заедно. Поклон пред великия, недостижимия и неповторим Стефан", сподели лидерката на БСП Корнелия Нинова, която беше придружавана от Георги Свиленски. И разказа, че двамата са се видели в болничната стая и Данаилов й е казал, че каквото и да се случи с него, те ще продължат заедно напред.

"Колко и думи да търсим загубихме нещо, което покрива понятието, че културата и изкуството са вечни. Аз определено не смятам, че сме го загубили. Толкова е голям, такава епоха, той вече мисля, че е във Вселената. Паметните артисти са малко, той е от тези големите. Надявам се, сериозно, мисля, че като гледам колко народ се прощава с него... просълзиха ме неговите млади деца, студентите му. Той е икона, важното да не го хвърлим като поредния голям българин в забвението, но ни е къса паметта и дай Боже, дълбоко вярвам, че отй е от тези жалони, които ще блестят като епоха. Животът е такъв. Господ избира един, така е било при Стефан, той се откроява, прекрачва един праг на таланта, който е над таланта. Надявам се да запазим тази икона в съзнанието ни. Левски е бил обикновен човек, виждате как благодарността на хората, да го изчистват от негативите, поколенията това правят, чистят негативите. Ще живее вечно", сподели Вежди Рашидов.

"Той идваше в мойте групи по борба, за да изучи техниката, за да му е естествено във филмите. Тренираше равностойно с всички момчета. Най-редовно в кабинета идваше петък и вторник заедно с Мария. Простихме с него, но той остана тук", каза треньорът по борба Богомил Дочев.

"В "Завръщане" отидохме да говорим с Ники, той каза: Много хубаво много момче, къде искате да дойда. Аз казах в Пловдив, той каза, че е далече, но аз му казах, че ще го направим след представлението му. Да, тя си имаше послание робята му. Посланието е, че трябва да оставиш нещо след себе си, не само една снимка. Хората се побъркват да правят снимки, да ги харесват, да ги лайкват. Вижте колко хора са се наредили. Стефан го обичаха предимно заради това, че е човек, а след това, че е човек на изкуството. Да, такъв беше. С едно от нашите момичета тръгна по болниците, пита, звъни... помня бедните студентски години, викаше менюто по две. Той беше богат човек в другия смисъл, надявам се тази доброта да може да се пренесе към тези, които могат да я пренесат. Не е лошо да подражаваш на Стефан Данаилов в добротата му", разказа пред камерата ни актьорът Башар Рахал.

"Да, загубихме го, но бащите винаги са с нас. Всички негови класове са тук с изключение на хората, които са в чужбина и не успяха да се приберат. Ще си го спомняме ироничен, вечно правещ шеги, толерантен, усмихнат", през сълзи каза няколко думи в памет на Стефан Данаилов актрисата Ралица Паскалева.

В 12 часа през страничен вход и с многоборйна охрана, в Народния театър влезе и президентът Румен Радев, който заобиколи чакащите го журналисти, като ги подмина с ехидна усмивка. "За мен той беше човешкото лице на българската политика. Много е трудно да вкараме Стефан Данаилов в някакви рамки, за да го опишем с думи: огромният му принос към българското кино и театър, безрезервната му любов към хората, безкрайната отдаденост на неговите ученици", каза след това Радев. Той изпрати Стефан Данаилов с огромен букет от бели и червени цветя.

На площада пред Народния театър отново е показана в 32 пана фотоизложбата "Познатият непознат Стефан Данаилов", която беше изложена на същото място преди две години. Пред Народния театър буквално е почерняло от народ, дошъл да се сбогува с обичания си и любим актьор, показа камерата на ПИК TV. 

"България загуби една голяма личност. Отива си личността Стефан Данаилов, но остава творчеството на артиста, на учителя", сподели столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е на опашката заедно с обикновените хора, търпеливо чакайки реда си, за да отдаде последна почит пред Стефан Данаилов.

"Ще го запомним само с хубави неща. В интернет четох, че някой беше написал, че той е един от хората, с който всички имат спомени. Аз израстнах с него, после имах щастието да играя с него. Един голям човек, винаги е приятно да се докоснеш до него. Докато чакахме, доста хора си говорихме за спомените с него, много са спомените. Преди много години, на "Албена", разказах един случай, доста са нещата, мога да кажа само хубави неща за него. Бог да го прости, светла му памет. Последно беше, когато в Бургас стана инцидента. Бях  си вкъщи в Бургас, звъннах му животът е това", заяви пред камерата ни и актьорът Тончо Токмакчиев.

"Той е легенда навсякъде. Той беше широко скроен човек, с позитивно излъчване. Имаше си чудесно чувство за хумор, имахме един чудесен диалог - с огромното му сърце и човещината. Огромна е загубата, но това си е нормално, като си тръгне един такъв човек", сподели Негово величество цар Симеон ll, който също дойде да си вземе последно сбогом с големия актьор.

До 15 ч. продължи поклонението пред Ламбо и хиляди българи се взеха последно сбогом с него, а накрая го изпратиха под дъжд от аплодисменти. 

Вижте поклонението пред Стефан Данаилов във видеата на живо на ПИК TV и какво споделиха пред камерата ни неговите колеги и приятели, културни дейци, политици и популярни личности:

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 15660
архив

- Докторе, ще живея ли дълго? - Пушите ли? - Не! - Пиете ли? - Не! - По жени ходите ли? - Не! - Тогава защо ви е притрябвало да живеете дълго?

 

няма нови новини
Днес: 284
hot
най-четени новини в момента
сега
1244
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Зверски задръствания в София заради тапите на безделниците на Бабикян и Манолова - палаткаджиите са само дузина, обърнаха центъра на клоака (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
x
Ето ги знаците, че той е егоист в секса
x