ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите с втори опит за реформа на Антикорупционната комисия, "Възраждане“ извикаха в парламента вътрешния министър и шефа на ДАНС, Лорер развесели залата (ОБНОВЕНА)

Епицентър

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите с втори опит за реформа на Антикорупционната комисия, "Възраждане“ извикаха в парламента вътрешния министър и шефа на ДАНС, Лорер развесели залата (ОБНОВЕНА)

48526
на 20.09.2023
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите с втори опит за реформа на Антикорупционната комисия, Възраждане“ извикаха в парламента вътрешния министър и шефа на ДАНС, Лорер развесели залата (ОБНОВЕНА)

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Депутатите правят втори опит за реформа на Антикорупционната комисия. Въпреки дългите дебати вчера, народните представители не успяха да гласуват нито един текст от проектозакона.

препоръчано

183 депутати се регистрираха и дадоха кворума за днешното заседание. В 9:07 часа Росен Желязков удари парламентарния звънец. 

Първоначално той запозна депутатите със седмичния дневен ред, по който те ще работят днес и утре.

Стана ясно още, че от "Възраждане“ са поискали изслушване на вътрешния министър Калин Стоянов, шефа на ДАНС и председателката на ЦИК Камелия Нейкова около това доколко са надеждни машините и машинният вот изобщо. 

Желязков съобщи, че тази точка ще бъде разгледана в понеделник на третото от шестте извънредни заседания на парламента. Стана ясно още, че тогава ще има и парламентарен контрол, а искането на "Възраждане“ ще бъде удовлетворено тогава. Така в понеделник в парламента ще дойдат повиканите от партията министър, шеф на ДАНС и председател на ЦИК.

Борислав Гуцанов от БСП поиска да се създаде парламентарна комисия за машините. 

Десислава Атанасова заяви, че от ГЕРБ-СДС ще подкрепят създаването на такава временна анкетна комисия, която да установи дали има някакви нередности с машините на последните избори. Тя поиска това предложение да се фиксира като точка 3 в утрешната програма на парламента. 

Като точка първа за утре, от "Възраждане“ поискаха в парламента изслушване на премиера Денков и министъра на отбраната Тодор Тагарев. "Предложената точка касае пряко националната сигурност и съмненията за корупция в особено големи размери в лицето на министерство на отбраната“, мотивира искането Цончо Ганев, заместник-председател на партията.

132-ма народни представители отхвърлиха искането на "Възраждане“. 65 го подкрепиха.

Ангел Георгиев от "Възраждане“ заяви от трибуната, че след обаждане от едно посолство, прокуратурата е спряла производството срещу Весела Чернева - съветник на Кирил Петков по външна политика. "Ставаме свидетели на изпирането на един държавен предател“, прочете Георгиев.

Единодушно със 181 гласа, на първо гласуване, беше приет Законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците.

Пристъпи се към точка номер две от днешния дневен ред. Тя е Законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Неин вносител е Мустафа Карадайъ. От "Възраждане“ заявиха, че няма да подкрепят законопроекта, защото ЕК се месила в българските работи. Те съзряха ДПС, че изпълнява мръсни евроатлантически поръчки.

Искрен Митев и Божанков от ППДБ се подиграха на "Възраждане“, че защитавали американските инвестиции. "Икономиката, глупако, е обръщение към вас“, изрече Митев.

"Трогателно е, когато тези двама депутатите се изказват, единият от които е виден говорител на сглобката - Искрен Митев. Трогателно е, тово говори за голям потенциал в управлението“, отговори Ганев.

В 11:55 часа си сложи краят на дискусията и се пристъпи към гласуване. Предложението беше прието с огромно мнозинство. 

Лорер, депутат от ППДБ, направи предолжение за процедура и да се удължи срокът между двете четения за предложения четири седмици. След секунди той заяви: "Оттеглям предложението“, на което залата реагира със смях. Същото предложение направи и Тошко Йорданов от ИТН. 

Цончо Ганев имаше обратно предложение. "Беше смешно отстрани как от ДПС се скараха на Лорер да оттегли предложението си, но той няма скрупули. Предлагам срокът да стане седем седмици“.

Йордан Цонев взе думата по начина на водене. Той отрече от ДПС да са се скарали на когото и да било.

“Тук няма шега, от трибуната ППДБ изпълняват това, което им се нарежда. Преди се криеха в стаята на заместник-председателя и носиха джезвето, не разбирам какво е смешно и да отричат. Имате воля, налагате си я върху ППДБ“, продължи Ганев.

След гласуването и прегласуването, депутатите продължиха с дневния си ред - Дебатите по Закона за противодействие на корупцията - второ гласуване. В 12:20 часа, преди гласуването на закона и множеството направени и отхвърлени от комисиите предложения, беше поискана проверка на кворума. Стана ясно, че наличният кворум е от 137 народни представители.

В 13:04 часа Стою Стоев поиска процедура - парламентът да работи докато не се приеме тази точка. Петър Петров от "Възраждане“ направи обратно предложение - да се запази настоящото работно време, защото вчера депутатите станали заложници на двучасова почивка и пазарлъци между ГЕРБ, ППДБ и ДПС. При последвалото гласуване, предложението на Стоев не беше прието. 

Хамид Хамид от ДПС предложи да се удължи работното време фиксирано - до 17 часа. Това предложение беше прието. Преди това депутатите получиха почивка в 13:08 часа до 13:30 часа.

Заседанието продължи след отредената почивка в 13:50 часа. В 14:12 часа Петър Петров от "Възраждане“ поиска заседанието да се излъчва по БНТ 1 и БНР. Той мотивира искането си с важността на разглеждания законопроект. Искрен Митев направи обратно предложение. Според него, това предложение била направено, за да се върнат депутатите в залата. Предложението на Петров не беше прието.

Членовете на антикорупционната комисия да се избират от Народното събрание с мнозинство от две трети, а мандатът им ще бъде шест години. Това решиха депутатите с приети на второ четене текстове от законопроекта за противодействие на корупцията, внесен от Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители.

Обсъждането на законопроекта започна на извънредното заседание вчера и продължава днес. Редакционната поправка беше направена от депутата от ПП-ДБ Стою Стоев вчера.

Със законопроекта се създава Комисията за противодействие на корупцията, която ще се състои от трима членове, като всеки един от тях председателства комисията на ротационен принцип за по две години. Кандидатите за членове трябва да имат висше юридическо или икономическо образование и най-малко седем години стаж по специалността или седем години стаж в службите за сигурност.

При всеки избор на членове на комисията се сформира нарочна номинационна комисия от петима независими членове – по един предложен от Върховен касационен съд, Висшият адвокатски съвет, Министерство на правосъдието, омбудсмана на България и от Сметната палата.

По предложение на Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) депутатите решиха, че вместо препоръчително класиране, номинационната комисия ще изготвя препоръчително оценяване.

Народните представители продължиха дебатите по редакциите на останалите точки от Антикорупционния закон.

Стою Стоев помоли председателя Росен Желязков да обърне внимание на народните представители, "които излизат и се изказват неподготвени по темата".

Анна Александрова прочете предложените промени по следващите точки, а Стою Стоев направи процедурно предложение за удължаване на пленарното време до 19 ч., до окончателното приемане на предложените законови промени. Предложението бе прието.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 90
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК