Вход
София
Времето в София 15 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Теменужка Петкова: Изплатихме за година 4 млн. лв., които БСП не бяха успели да съберат (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Теменужка Петкова: Изплатихме за година 4 млн. лв., които БСП не бяха успели да съберат (ОБНОВЕНА)

на 22.08.2019
42358
17
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Теменужка Петкова: Изплатихме за година 4 млн. лв., които БСП не бяха успели да съберат (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
22.08.2019
17
42358

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова дава извънреден брифинг. 

"Енергетиката е важен сектор, към който трябва д се отнасяме с чувство за отговорност и професионализъм", заяви в началото на брифинга Петкова. Тя припомни, че в началото на управлението на ГЕРБ дефицитът на НЕК е бил 800 милиона, а задълженията към двете американски централи - достигнали застрашителни размери. 

Министър Петкова заяви, че със сериозните законодателни промени секторът е бил стабилизиран и регулиран. 

"Процедурата по АЕЦ “Белене” беше максимално публична и прозрачна. Всеки, който желаеше, можеше да заяви участие в проекта. Дадохме възможност всеки, който има интерес да участва”, заяви Петкова. “Всеки избран дали ще желае да купи енергия вече е въпрос на избор от стратегическия изпълнител”, каза още министърът на енергетиката.

Цените на електроенергията, които според БСП са най-високи в Европа, тя коментира така: "Цената се определя на база търсене и база предлагане. Така е в целия свят. Това, което ние направихме, беше да създадем борса за търговия с електрическа енергия като стъпка към пълната либерализация на пазара. Специално за колегите от БСП ще кажа следното: Държавните дружества от държавната енергетика имат задачата да доставят ежедневно на Българската независима енергийна борса по цена 44 лева. Количествата предлагана електроенергия растат непрекъснато като към момента се предлагат по 660 мегавага за час. Всички останали количества свободна електроенергия се предлага на Българската независима електроенергийта борса. Т.е. нито един киловатчас не се продава извън това".

"Средната цена за юли-август у нас е 48,59 евро, на румънската борса - 49,86 евро, на унгарската борса - 50,14 евро. Сами виждате, за какво става въпрос", отбеляза Петкова.

Теменужка Петкова: Няма как да имаме АЕЦ ''Белене'' без разговори с Русия

Теменужка Петкова: Няма как да имаме АЕЦ ''Белене'' без разговори с Русия

През месец октомври трябва да бъде нотифициран пред ЕК...

на 18.08.2019

Тя отбеляза, че в момента вървят планови, годишни ремонти, присъщи за всяка енергийна мощност: "Те се оповестяват една година по-рано и този тип дейност не се нарича "почивка", както твърдят колегите от БСП, нарича се "планов ремонт".

По отношение на съмненията, свързани с цените на електроенергия, предлагани от определени търговци министър Петкова заяви: "Всеки един, който има съмнение в поведението на участниците в този процес, е длъжен да сезира КЕВР. Аз призовавам колегите от БСП, ако те имат такава информация, да бъдат така добри да я предоставят там, където трябва".

"В Министерството на енергетиката има подробни данни за всички концесии... През 2014 г. имаше доста сериозни задължения по отношение на един концесионен договор за 4 млн., който колегите от БСП явно не бяха успели да съберат. През май 2015 г. ние успяхме да изплатим тези средства. Това ни е работата, нека не се счита за хвалба от наша страна", заяви Петкова.

"И още една тема, която колегите от БСП поставят - произвеждаме електроенергия, която продаваме в Гърция на по-евтина цена. Такъв тип изказвания противоречат на основните изисквания на ЕС, свързани с общия, с регионалния пазар. Когато правим такива изказвания, трябва да сме много внимателни, защото подлежим на санкции от ЕК. Един от основните регламенти, свързан с управление на енергийния пазар, беше приет в рамките на нашето председателство. Така че препоръчвам на колегите от БСП да погледнат цялата информация, свързана с енергийния пазар в страната", отбеляза министър Петкова. 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 17536
архив

При психиатъра влиза луд, който се оплаква:
– Докторе, през цялото време усещам как по гърдите ми лазят бели мишки.
След което показва с жестове как ги отхвърля. Психиатърът раздразнено отвръща:
– Ей, ама защо ги хвърляш по мен бе, човек?

няма нови новини
Днес: 25
hot
най-четени новини в момента
сега
1285
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов проговори за оставки и разкри как Христо Иванов тайно ходел при него (ОБНОВЕНА)
x
Не ви се прави секс? Ето ви 8 причини
x