Вход
София
Времето в София 8 o C

ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК TV! СЕМ скандално отряза главата на шефа на БНР Светослав Костов и взе екзотично решение: Началникът на архива става генерален директор (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК TV! СЕМ скандално отряза главата на шефа на БНР Светослав Костов и взе екзотично решение: Началникът на архива става генерален директор (ОБНОВЕНА)

на 17.10.2019
53273
11
ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК TV! СЕМ скандално отряза главата на шефа на БНР Светослав Костов и взе екзотично решение: Началникът на архива става генерален директор (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
17.10.2019
11
53273

Съветът за електронни медии реши съдбата на шефа на БНР Светослав Костов, след като миналата седмица откри процедура за отстраняването му от поста генерален директор на националното радио и му даде едноседмичен срок да реагира на това в писмен вид. СЕМ единодушно отстрани Костов и на негово място назначи Антон Митов, шеф на дирекция "Архиви" на радиото. 

Формалната причината е спреният ефир на програма "Хоризонт" на 13 септември 2019 г.

Истинската е опитът да бъде сменен съдебния ресор на репортерката от соросоидните кръгове Силвия Великова, която премиерът Бойко Борисов лично защити, а партията на проваления правосъден министър Христо Иванов и присъдружните медии на подсъдимите олигарси се втурнаха да правят протести.

Така или иначе обаче нито един от двата мотива не е достатъчно законово основание да се стартира процедура по отстраняване на директора, тъй като затова са нужни поне три сериозни нарушения, каквито Костов не е направил за трите месеца откакто е директор. Поради това юристите са категорични, че в съда решението на СЕМ няма да издържи и тогава ще трябва членовете на съвета да хвърлят своите оставки заради некомпетентност. 

В срок е постъпило становище на генералния директор, обяви председателката на съвета. В становището Светослав Костов оспорва наличието на основание за предсрочно прекратяване на мандата му, излага съобръжения, че БНР разпространява, освен Хоризонт и Христо Ботев, и регионални радиопрограми и твърди, че практически не е преустановявано доставянето на "Хоризонт" и тя е била достъпна чрез интернет страницата на националното радио. Костов изтъква, че СЕМ не отчита факта, че три от предавателите са спрени за профилактика, а на територията на цялата страна сигналът не е спрян от БНР. Намира, че правото на информация на аудиторията се реализира не само от програма "Хоризонт", но и от програма "Христо Ботев". 

В становището си Костов категорично отрича да е знаел, че се е осъществило преустановяването на сигнала на радиото.

ГОРЕЩА ТЕМА: СЕМ прехвърли топката за скандала между Волен Сидеров и БНТ на ЦИК

ГОРЕЩА ТЕМА: СЕМ прехвърли топката за скандала между Волен Сидеров и БНТ на ЦИК

Не е нарушен Законът за радио и телевизията. Но...

на 03.10.2019

"Аз ще гласува за освобождаване на Светослав Костов. Според Закона за радио и телевизия генералният директор носи цялата отговорност както за своите действия, така и за действията на своите служители. На 13 септември бе спряна програма "Хоризонт за близо пет часа без да има основателни причини за това и е нарушено правото на информираност" , каза Ивелина Димитрова, член на СЕМ. Тя цитира Конституцията за неотменимото право на всеки да търси и разпространява информация и това не може да се ограничава дори по време на война. Това, което дори  ивоенно положение не може да направи, се случи под управлението на г-н Костов, изтъкна Димитрова. 

БНР не трябва да спира никога, особено най-важната програма с най-голямо покритие, не е направено нищо да се обезпечи излъчването, посочи тя и подчерта, че е направен опит да се отстрани журналист.

Според моето лично мнение това уронва компетентността и доверието у Костов. Нарушението е толкова тежко и грубо, че дава безспорни аргументи да се прекрати мандата на база чл. 67 ал. 1 т.2 от Закона за радио и телевизия, каза Димитрова.

Бетина Жотева също обяви, че ще подкрепи прекратяване на договора на Костов. Тя обясни, че за нея е било важно да се чуе становището на главната прокуратура. Беше много тягостно изслушване и допускам, че ще бъде още по-тягостно, ако прокуратурата образува досъдебно производство за случващото се в БНР. Съжалявам, че с колегата Костов, когото избрахме преди няколко месеца, ще трябва да решаваме отношенията си в съда, каза Жотева. 

Галина Георгиева също каза, че ще подкрепи отстраняването на Костов. Розита Еленкова посочи, че съветниците са обвързани със закона. Накърнени са основните ценности. Професионалната и лична отговорност на генералния директор е огромна и смятам, че съветът даде достатъмчно възможност на Костов да се справи с кризата.Базисно качество на мениджъра е спешно да търси пътища за справяне с кризите, а начините са колегиалност, честност, професионализъм, медиация. Вместо това получихме нападки, обвинения, заиграване с власта, със синдикализма, каза Еленкова. 

Проблем е напрежението в радиото. тази атмосфера и сега затруднява нормалното протичане на радиото. Постоянните протести показва наличие на отклонение от нормалната работа и невъзможност да се справят с тази ситуация. въз основа на това ще гласувам да бъде отстранен от поста г-н Костов", подчерта Еленова. 

Председателят на СЕМ София Владимирова заяви, че е дала глас за едни човек с дълъг стаж в радиото, който е дошъл при тях е и казал, че е приятелски приет. Три месеца по-късно трябва да кажа гласно пред всички вас, че считам, че този човек не се справи с поверената му отговорност, каза тя. Тук се чуха много думи, но малко отговори на важните въпроси и към момента СЕМ не разполага с отговорите на въпросите какво се случи на 13 септемнври. Ясно е, че профилактика и проблеми с оптичния кабел нямаше. Не разирам какво е направил генералния директор, за да оправи проблема и да не се спира за 5 часа радиото, каза Вадимирова. Не бих могла да си позволя, като член на СЕМ, да чакам системност на тези нарушения, посочи председателят на съвета. СЕМ трябва да поеме отговорността по закон, за да спаси доверието в обществените медии, защото те са много важни, отсече Владимирова. 

С пет гласа "за" членовете на СЕМ гласуваха за отстраняването на генералния директор.

Антон Митов, директор на архива на БНР, бе предложен и одобрен с пет гласа от Владимирова за генерален директор.

Сподели:
свързани новини
КЛЮЧОВ ДЕН: СЕМ казва тежката си дума за шефа на БНР КЛЮЧОВ ДЕН: СЕМ казва тежката си дума за шефа на БНР
Първа точка в дневния ред на заседанието на Съвета за...
на 17.10.2019
Напиши коментар »
(11)
1
кои са тия пикли там и кому са необходими?!
2
В КУРНИКА СЕМ, кокошките са назначени от ТИКВЕНИЯ БОСТАН.Сърдете се на ТИКВИТЕ и БОСТАНА.
3
перни ги отзаде, те и без това кокошките нямат от къде да пикаят.
4
До 3.Ще го направя, Нооооо при едно условие: С КЕФ....хахаха. Със същия КЕФ ще уважа и собственика на този CAЙТ.....хахахахаха.
5
Какви са тези одрямани лелки ?
6
Да свършат една полезна работа
7
СЕМ, БНР и БНТ стигнаха дъното като обществени регулатор и медии. Трябва да се закрият и например за генерални директори да гласуват членове на журналистически съюз и на Филмаутор - автори, оператори и режисьори. Всичко друго е мижи да те лажим.
8
Бре, да му се не види! Че откъде СЕМкаджийките събраха "кураж", че да уволнят назначената от уродливото туловище Пеевски марионетка! Нищо, няма страшно! Уродливото туловище вече било готово със следващото си назначение - същото нищожество като досегашното! А СЕМкаджийките просто ще изпълнят нареждането МУ! Къде на майка си хотелберлинска да вървят? Особено Чампоевата, пардон - Жотевата СЕМкаджийка!
9
Имам огpомно жeлaние да сe изsера в yсtите на тия пa4aвpи от СEМ... и СEМeнна тeчнoст ще им дaм:Имам огpомно жeлaние да сe изsера в yсtите на тия пa4aвpи от СEМ... и СEМeнна тeчнoст ще им дaм:-(
10
Главаначки! Разтуряй!
11
Костов отдавна трябваше да бъде изритан от БНР. В момента всички национални медии обслужват Организираната престъпна група /ОПГ/ ГЕРБ.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 17532
архив

Навън кучешки студ...Лекарски кабинет: - Пиете ли? - Докторе, ако сипеш по едно, няма да откажа.

няма нови новини
Днес: 166
hot
най-четени новини в момента
сега
3043
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов към работници: От мен се иска продукцията ви да стигне по магистрала от Севлиево до Германия (ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК: Ексклузивен хороскоп на Алена за вторник - Овните и Лъвовете ще имат лош ден, Девите жънат успехи
x