Вход
София
Времето в София -6 o C

ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Проф. Антоанета Христова: ГЕРБ ще трябва да се борят за дясното, докато БСП сега са сами в ляво! Борисов гради сериозен авторитет в международен план

ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Проф. Антоанета Христова: ГЕРБ ще трябва да се борят за дясното, докато БСП сега са сами в ляво! Борисов гради сериозен авторитет в международен план

на 28.12.2017
123751
36
ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Проф. Антоанета Христова: ГЕРБ ще трябва да се борят за дясното, докато БСП сега са сами в ляво! Борисов гради сериозен авторитет в международен план
28.12.2017
36
123751

Проф. Антоанета Христова е завършила психология в СУ „Св. Климент Охридски“ с докторантура в Института по психология. Специализира психотерапия към Международния институт по личностноцентриран подход (Швейцария) и политическа психология в САЩ. Главен редактор на списание „Психологични изследвания“. Директор на Института за изследване на населението и човека в БАН. Работи в областта на общественото мнение, публичната риторика, взимането на решение, политическия имидж. Ето какъв анализ направи тя за политическата ситуация в страната през 2017-а.

- Професор Христова, какъв е първият прочит на политическия живот в България през 2017-а? Какво ще запомним?

- Има няколко ярки процеса, които се случиха тази година. Да започнем с процесите на по-ясно политическо структуриране. Имам предвид това, че наблюдаваме окрупняване на политическите сили, видима битка между претендиращите за дясна и лява най-големи политически партии – ГЕРБ и БСП. Доста категоричното изчистване на център –лявото пространство. И заемането му основно и единствено от БСП. ГЕРБ обаче ще трябва да се борят за десния избирател. И това е така, защото все още старата десница се опитва да се прегрупира и крайния резултат ще е в зависимост от успеха или неуспеха на ГЕРБ да придобие напълно десен образ и идентификация и то в социален контекст, което е трудна задача. Стартиралият процес е полезен за политическия живот в страната. Така стават видими ясните различия в политиките, зад които застават „десните“ и „левите“. Когато партиите са много, тогава разликите в политиките се губят, разликата между идеологиите се губи и всичко става един миш маш.

- Идеологията на Патриотите как се вписва в помощ на ГЕРБ?

- Когато говорим за Патриоти и ДПС, въпреки че ДПС се позиционира в либералната политическа сфера, двете партии могат да се определят като тематични.

- Нека определим какво е тематична партия?

- Става въпрос за политически субект, който е възникнал и защитава интересът по конкретен проблем, към който обществото е чувствително, проблем, който е актуален, към който са сензитивни гражданите. Патриотите, естествено, защитават националистичната линия и бяха припознати от част от избирателите като такива. ДПС е ясно разпознаваема и обвързана със защитата на турския етнос. ДПС проведе доста тежък сблъсък със собствените си сили - партия ДОСТ. Към момента можем да кажем, че ДПС удържа победа. За да постигне това, ДПС бе изправена пред ситуацията да мобилизира максимално избирателите си. Също така партията бе принудена да провежда изключително активна политика по места. Към момента ДПС все още не са се възстановили във формата, в която бяха преди появата на ДОСТ. ДПС има своите ясни задачи пред себе си и своите проблеми, които трябва да решава. Патриотите от своя страна, влязоха в схемата, която по теория е правило, че по-малкият в една коалиция е губещ. Т.е. тематичните партии имат проблеми. Не че големите партии нямат. Ако наблюдаваме нещата към момента и битката между ГЕРБ и БСП, партията на Борисов е в по-трудна позиция. Крайно десните са по-бунтари по презумпция и в комбинация с тежкото им его, се предполага, че дясното няма да остане спокойно. ГЕРБ има за задача оттук нататък да излъчи лица и политики, които да покрият очакванията на хората не само в център-дясно, а и в по-крайното дясно, да се държи социално и реформаторски ориентирано поведение с готовност за смислен диалог. В лявото БСП за сега е сама. В момента никой не се сеща за „Движение 21“, за АБВ. Сега задачата на БСП е да убеди потенциалните леви избиратели, че те са алтернативата. И така стигаме до големите ляво и дясно, колкото и да е условно това, защото в България класическо ляво и дясно няма. То, всъщност, отдавна беше убито. В този смисъл създаването на голяма лява и дясна партия, които да се научат да влизат в обувките на класическото ляво и дясно, за избирателите, за нас е добра новина. За мен този процес през 2017-а е категорично стартирал. И би било лоша новина, ако тръгнем с обратна тяга.

- В този ред на мисли „Воля“ на Веселин Марешки какъв цвят е?

- „Воля“ няма цвят. Тя е комбинация между корпоративно-тематична партия. Такъв тип партии нямат бъдеще, трудно оцеляват. Към момента партия „Воля“ е изключение и не допускам да бъде с някакво по-съществено влияние в бъдеще време.

- Нека се върнем на коалиционната формула на управление. Борисов държи кормилото, образно казано, но често го дава на Валери Симеонов, който показва голяма дейност… Така ли Валери Симеонов компенсира губещата роля, както казахте, на Патриотите в коалицията?

- От председателите на партиите, които създадоха Обединени патриоти, Валери Симеонов е най-видим. Красимир Каракачанов и Волен Сидеров си изпълняват задачите, но Симеонов е човекът, който предприе и направи смели, граничещи до нарушения на мярата, действия, които обаче се харесаха на хората. Той демонстрира поведение, което не бе очаквано за поста му на вицепремиер, и това не му навреди. Напротив. Много голяма част от хората одобриха действията му. Имаше коментари, че , когато дадени административни звена не работят, на място може да отиде политикът и да свърши работата. В този смисъл смятам, че Валери Симеонов имаше добри попадения, но при него мога да откроя две неща. Добра страна при него е, че е много искрен в това, което говори. И човек вижда, че това, което му е на сърцето, му е и на устата. Той определено печели с това.

- Но в политиката не винаги това, че си прям и директен, е добре…

- Това му е минусът. Когато споделя неща директно, той създава напрежение. Но трябва да кажем, че каквото и напрежение да създава, 2017-а не е годината, в която можем да обявим, че виждаме нови алтернативи. Просто основните играчи на политическата сцена не показаха, че могат да имат по-добър шанс пред себе си в друга конфигурация. ГЕРБ и Патриоти няма как да виждат по-добро разпределение на силите, което да работи в по-голяма полза на една от двете формации. ГЕРБ и Патриоти нямат никакъв интерес да се разваля този формат на управление. Валери Симеонов колкото и да е емоционален, в крайна сметка преценява къде са плюсовете и минусите от дадена ситуация. И това е причината да смятам, че управляващата коалиция е стабилна.

- От 1 януари 2018-а поемаме Европредседателството, а на 17 януари ще имаме вот на недоверие. Това български политически патент ли е?

- Не мога да го определя като българки патент. Щеше да е по-скоро изненада, ако от страна на ГЕРБ и БСП имаше едно поглеждане над хоризонта по време на Европредседателството. Когато гледаш нещата от вътре, виждаш, че битките са много дребни. Понякога си казваш, че къде къде националната цел може да бъде от една страна обединяваща, от друга страна поставяща на дебат теми, които са идеологически, предполагащи смислен сблъсък по същество. Говорим за неща, които пряко касаят живота на хората. Как да се решат социални проблеми, здравни проблеми… Системата на образованието беше изведена като приоритет. През 2017-а видяхме, че се отделиха доста пари за тези сектори, но все още политиците не показаха, че могат да дебатират стратегически за разрешаването на проблемите. Според мен и това е причината да посрещаме 2018-а неудовлетворени от реформите. Отново имаме дебат за здравеопазването. В БАН, където се намираме в момента, е сходна ситуацията. Пари за наука има, но ние не управляваме парите за наука ефективно. Всеки се съмнява как се разходват средствата. А истината е, че парите за наука досега са харчени неубедително. Широко разпространено е общественото мнение,че те не са стигали дотам, където се прави наистина наука. Лошото е, че няма доказателства, че това ще се промени. Но има доказателства, че правителството иска да даде пари за наука. Просто някъде нещо трябва да се изговори по правилния начин, за да се разбере.

- Премиерът Борисов кара трети мандат. Колко време обаче е нужно на един политик, за да си извоюва сериозно присъствие на международната сцена?

- Това е индивидуално и зависи от уменията му. Борисов явно има доста висока степен на гъвкавост и умения, за да адаптира образа си и да го позиционира стабилно в международен план. Много малко хора може би преди две години изобщо допускаха, че Борисов ще се промени толкова. В едно проучване преди време ясно се открои факта, че над 90% от хората независимо от политическите си пристрастия, одобряват поведението на Борисов в международен план. Вярвам, че тази му роля има и дългосрочна цел. Сега Борисов успява да фокусира вниманието върху България, а това е добра новина за страната. Любопитно е как ще развие този образ, но оставяме темата като отворен въпрос.

 

 

 

 

 

 

 

 

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(36)
1
На нея чек-енджина отдавна и свети на челото, но тя завалията продължава да кара. Иначе е хитра като полска мишка през периода на оплождането. Предугажда скорошните парламентарни избори и се натиска за депутат от ПП "Шайка".
2
Авторитета на Тиквата е доказан-авторитет на мутра и гангстер с фамозен прякор... Бог да пази България.
3
Гради в международен план на гърба на Българския народ тънещ в мизерия
4
Професорки на килограм.Правим на джам чепика.Демек-лъскаме.
5
Тая кифла след като е професор по психология защо е тръгнала да дава акъл за политика? Да си гледа психично болните. Аман от специалисти по всичко
6
Какъв ,авторитет" може да има този слабоумен индивид? Та той един западен език не знае .Българският му е чужд и трябва с преводач да го разбираш. Какво ОБРАЗОВАНИЕ ИМА,КАКВО Е УЧИЛ ?Другата му страня я зняе цял свят и се чудят КАК БЪЛГАРИТЕ ГО ТЪРПЯТ .
7
ОТ КОГА ВЪРТИШ СИРКИ НА ТИКВИ МНОГО ДОБРА СИ СТАНАЛА ХЪЛТАШ ЛИ А.
8
КАКЪВ ДЕСЕН Е БОКО И ГЕРБ ДА НЕ СТЕ СПАЛИ НА ТЕЧЕНИЕ ДЕСЕН ОБАЧЕ БИЛ С ЛЕВА РЕЗБА. ХА ХА ХА... ВЕЧНА МУ ПАМЕТ НА БАЙ ИЛИЯ МИНЕВ ТОЙ БЕШЕ ДЕСЕН И В ЧЕРВАТА А НЕ РУСКА ПОДЛОГА ШПИОНИН ГОРД И ПРО ЕВРОПЕЙСКИ ЧОВЕК !
9
Проф. Антоанета.....ШТА ИБАФГЗО !.....КВО ЛЕВО МА ....КВО ДЕСНО !.......ИМА САМО ГОРЕ !.....И....ДОЛЕ !.....БАЦО С ГУУЛЕМ ПУДАРАК ЗА КОЛЕДА !.....НОВАЯ ПУДКА !....ШЕИ Я ПРОБАРЕ НА 1 1 2018 !.....КЛИТУРА ОШТИ УУ ГАРАНЦИА !.....
10
АВЕ Я ЧЕТИ И СЕ УЧИ ! !........................................................................................................................................................................................................ТАЯ ЛАЖЕ !....ШЕИ ПО ЛОШО !................................................................ЖАПЕИН ИМА СИЛИ ЗА САМОУТБРАНА КОЯ Е ЕНА ЗУПЕР МУДЕРНА АРМИ !........КООЛКУ ДО АМЕРИКА ....ТЯ САИУЗНИКИ НЕМА !.....СИЧКО Е САМУ НА ДОГУВОРИ !.....НАЧИ ?..... А ПРЕЗИДЕНТА НА АМЕРИКА У БЕЛИО ДОМИК СИЦКО Е КИТАИЦКО !.....НАЧИ !.....И ДОЛАРЕЗ Е УТ КИТАИ !...... А ФЕДЕРАЛ РЕЗЕРВА Е ЧАСНА БАНКА !....НАЧИ ?.....
11
Въпросната професоркс бърка много. Десните не са бунтари, а консервативни. Моля нека да не ги бърка с платените соросоидни протестори.
12
Две взаимно изключващи се понятия! Станал е обект за подигравки където и да се появи.
13
бЛАГОДАРИМ ТИ ТИКВА ЗА ТОВА, ЧЕ българия е най-бедната, най-болната, най-корумпираната, най-престъпната, най-нещастната, най-бързо намаляващата и изчезваща страна в Европа и в света. По официални статистически данни. Нацията ни е с най-голяма смъртност (световен шампион), най-ниска раждаемост, най-голяма емиграция, с най-увреден генофонд, с най-голямо неравенство в доходите (кражби). Според безпристрастните класации на уважавани световни институции. Ние сме най-неграмотните в Европа, с най-фалшива съдебна система, с най-раздута администрация, с най-примитивно управление, с най-голям относителен брой луди, с най-много самоубийства на глава от населението, с най-много детски самоубийства и т.н. и т.н. ПРОКЛЕТ ДА СИ, БЪЛГАР0УБИЕЦО!
14
Леви , леви и кой от къде е ! Какъв авторитет , ма професорке ?Та всичко е от мандраджийска семка , лъжливо и крадливо , за пари и с Дявола ортак става !
15
Бойко да си гледа ВЪТРЕШНИЯ ПЛАН,че от него зависи оцеляването на кабинета му. За ВЪНШНИЯ план си има други. ,,Европейски,,хора.........
16
Всички знаем като какъв се е изградил Борисов. И в ЦРУ знаят,ама е удобен и послушен.Е,нищо вечно няма.....
17
Вярно е! Проблемът е в това, че САЩ, който и да създадът го контролират, който не играе по свирката им го унищожават! Те не търпят предателство, към интересите им ( както знаем интересите им са повсеместни). Така стана и със Садам Хюсеин. Унищожаването му доведе до верижна реакция, която не стихва и днес! Проблемът сега не е за САЩ а за Европа, това всъщност беше и целта на упражнението. Арабите от демокрация не разбират! На тях винаги им е трябвала здрава тиранична ръка! Садам Хюсеин държеше, курдите и сунитите в ежова ръкавица, Муамар Кадафи пазеше почти цяла северна Африка от набезите от ЦАФ, Чад и страните от зоната Сахел. С т.н.арабска пролет и не без активното участие на САЩ, режимите бяха свалени! Това пусна духа от бутилката, настъпи пълен безпорядък! Тея племена със знамена започнаха да воюват за и без това ограничените ресурси от вода и петрол, маргинализираха се и така възникна ислямска държава и подразделенията и! Мирното население беше систематично принуждавано да търси спасение и тогава се стигна до т.н. миграционна вълна. Искам да отбележа, не без активното участие на германския канцлер Ангела Меркел, която Обама използва, като маша. Саркози и франсетата си го имат арабския проблем от години и се борят по свой начин, германците нямаха тоя опит и бяха хванати в крачка и неподготвени! Първо се надяваха, че новодошлите няма да са в такова количество, второ се надяваха да ги интегрират. Не се случи, нито едното, нито другото ( това е нещо, като интеграцията на циганите у нас)! Сега цяла Европа се "наслаждава"на горчивите плодове от демократизирането на арабския свят и търси решение от безизходицата. Некои европейски политици се опитаха по свой начин да се отърват от бремето, както Виктор Орбан, но беха обвинени в нехуманност, недемократичност и бяха насилствено накарани да вземат решения против собствените им национални интереси ,не без активното участие на търтеите от Брюксел. Стигна се до състояние в Европа, както обичат да се изразяват руснаците: " Хуже губернаторское" . За капак и родните отговорници за сигурноста на България и ЕС се осра@а много яко, визирам случилото се на летище " София" , трафик срещу пари. Големите западни компании разпределиха пазарите, както на тях им е изгодно, разрушиха икономиката ни , сега апелират обаче за Европа на регионите, ние оставаме на прага с цървули в ръка в очакване на Годо или Добро!?!
18
Естеството на коментарите само може да ви покаже, какво е мнението на мислещите хора в територията наречена Булгаристан. Крадци, закичили се с купени титли и фалшиви дипломи за образование дълбоко убедени, че в ръцете си имат индулгенции!?! -:)
19
Ами след като ГЕРБ са истинските наследници на БКП, нормално е да се борят срещу дясното - Борисов (член на БКП от 1977 г.); Цветанов (член на БКП, сержант, шофьор от 7-мо у-ние на ДС); Цачева (член на БКП); Фандъкова (член на БКП, родители активни борци против „монархо фашизма и капитализма“); Красимир Велчев (член на БКП от 1981 г.); Лиляна Павлова (внучка на член на ЦК на БКП); Менда Стоянова (член на БКП, партиен секретар, д-р хонорис кауза на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, гр. Пловдив), главен прокурор Цацаров (член на БКП от казармата); председател на Конституционния съд Борис Велчев - син на член на ЦК на БКП и внук на член на Политбюро на ЦК на БКП; председател на ДАНС Димитър Георгиев - син на офицер от 4-то управлание на ДС, работещ в ДС от 1971 г.; Калин Митрев, български представител в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) – агент на ДС „Симеонов“.
20
Тази грозновата женица, отдавна получава кинти за да поддържа имиджа на Великана на интелигентността от Бабйя. Какво да прави жената, и тя храни семейство. Важното е, че Великана киха кинти
21
И къде го гради тоя авторитет тиквоча,защото преди няколко дни водещ датски вестник излезе с убийствена статия за корупцията в България,а днес вестник Гардиън публикува ужасяваща статия също за корупцията в България.И интересното е,че и в двете статии е показан в цялата му прелест нашият тиквоний
22
Ще звучи музика, ще гърмят фойерверки в нощта срещу 1 януари когато България, най-бедната и най-корумпираната държава в Европа, ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС, пише британският “Гардиън” в статия от днес.
23
Христова да те питам само АБЕ ИМА ЛИИ СУДЖУЦЦИИ БРЕЕ
24
Спомняте ли си, че тази жена беше кандидат за евродепутат от партията на Яни Янев? Когато беше студентка пък стана член на БКП, за да може да просперира. Прехвърли се Психология в СУ от сегашното УНСС-там тогава не се учеше психология. Връзкарка от всякъде. Говори според това накъде духа вятъра. Не знам някой дали въобще и вярва.
25
Ако имаш упорити гъбички по краката ,не чакай да ти паднат ноктите.Ако нищо не помага да се спасиш от тях -не губи надежда -опитай с този мехлем премахва ги завинаги http://bit.ly/2BMZArR
26
ИЗСИЧАМЕ НАЙ БЕЗЦЕННОТО НЕЩО НА ПЛАНЕТАТА...НАШАТА ПРИРОДА,,НАШИЯ КИСЛОРОД,НАШАТА ЗЕЛЕНИНА,НАШАТА ГОРА,НАШАТА ЕКО СИСТЕМА,,НАШИЯ БАЛАНС,,НАШИЯ ЖИВОТ......СРАМ МЕ Е..И СЕ ЧУВСТВАМ СУПЕР БЕЗСИЛЕН....НЯМА ПО ЛОША АГОНИЯ ОТ ТОВА ДА ТИ ОТНЕМАТ НАДЕЖДАТА....ДА СЕ ЧУВСТВАШ БЕЗСИЛЕН....ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ УНИЩОЖИ НАШАТА ПРИРОДА..ПРИРОДА КОЯТО ПРИНАДЛЕЖИ НА ВСИЧКИ,,,,А СЕГА ЩЕ УНИЩОЖАТ ПИРИН,,,,,А АЗ ЖИВЕЯ СРЕД ОВЦЕ,,КОИТО ДОРИ И ДА ИМ СЛОЖИШ ГЛАВИТЕ НА ДРЪВНИКА ТЕ САМО ЩЕ БЛЕЯТ....ЖИВ ДА НЕ БЯХ
27
Колкото последната грозотия с големия нос е мис България, толкова и тази гладна хиена е професорка. Хем е психолог, хем непрекъснато дрънка на политически теми и за това е толкова смешна и оплювана. Да беше се пробвала в някой самодеен театър би имала по-голям шанс. То и подлога да бъдеш трябва акъл и ниво.
28
цяла година едно и сьщо от сутрин до вечер отказахте ни да гледаме тв в бьлгария генерали и професори на килограм изобщо не сте интересни и се спрете не досаждаите на хората
29
Този мехлем лекува ли сайтове налазени от Кутевски пичи въшки?
30
Физиономия на професионален,алчен подмазвач.Повръща ми се от кухи титли, които вече се използват за малко име.
31
Христова изглежда много уморена и състарена от напористото си и неистово желание да служи вярно, макар и много фалшиво и инсинуативно. Време е вместо да дава манипулативни оценки на събития и хора да се съсредоточи към собственото си поведение и ако има сили и морал да го коригира
32
"Граденето на авторитет " да не би да означава потупване по рамото от европейските първенци ,фалшиви усмивки, измислени мъжки прегръдки и студени ръкостискания пред камерите ? Лицемерие и подлост в действие ! Важното е , че нашенския бай Ганьо е в центъра на събитията и понякога му дават захарче , когато е послушен и мирен.
33
Нова критична статия! „Ди Цайт”: България няма да бъде допусната в Шенген, граничарите ѝ са подкупни....... Авторът отбелязва, че 11 години след влизането в ЕС България все още е на дъното на всички социални класации и даже растежът и ниската безработица не спират масовата емиграция. http://epicenter.bg/article/Nova-kritichna-statiya-Di-Tsayt--Balgariya-nyama-da-bade-dopusnata-v-Shengen--ganicharite-sa-podkupni/143998/11/0
34
Със започването си личи кой, коя - коя партия представлява. Охохоооооо смехотворно, но парата прави борбата. Иде, иде младото поколение завършило на запад, знаещо по няколко езика-английски, немски, френски, арабски, български, завършиха във Франкфурт на Майн, сега са приети за "Магистър", двегодишно обучение, НО БЕЗ ВРЪЗКИ са. а са само на 24 годинки милите. През соца бяха от заможен род, без връзки, без партии, без началници, .. докато има платени, няма оправия, а и не всеки може да лиже и маже от младите, сериозни са, отзивчиви са, и малко приказливи са
35
Анкета Архив Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
36
Чудно,как някои хора стигат до такова падение?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 5852
архив

Мъж се прибира от работа по-рано, влиза в апартамента и веднага чува от спалнята гласа на жена си и на шефа си. Тихо-тихо се измъква обратно и си мърмори: – Уф, сега трябва и да му обяснявам какво правя тук в работно време!

няма нови новини
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
сега
1363
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Валери Симеонов с разкрития за екшъна в хазарта - проектът за промени в закона мина на финансова комисия (ОБНОВЕНА)
x
Как да укрепите връзката си според зодиака
x