ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Ако сте любител на безмесната кухня, леките храни и необичайните вкусови комбинации, със сигурност ще ви харесат няколко летни рецепти. Сервирате ли на гостите си тези вкусотии, ще оберете овациите за супердомакиня. Цялото приготовление на екзотичните блюда няма да ви отнеме повече от 30 минути.
Печени моркови с канела
Продукти: 6 големи моркова, 1 щипка канела, 1 щипка червен пипер, 1 щипка лют червен пипер,1 щипка чесън на прах, хималайска сол, 1 с.л. сусамово олио, ½ с.л. зехтин.
Начин на приготвяне:
Почистете и нарежете морковите на големи и плътни ленти. Към тях добавете подправките и разбъркайте добре, като за салата. Прибавете олиото и зехтина, и пъхнете в нагорещена фурна на силен огън за около 20 минути.
Салата от диня
Продукти: 1 средно голяма диня, моцарела, мента, пресен босилек, орехови ядки, бадеми, хималайска сол, зехтин.
Начин на приготвяне:
Разрежете динята на кръгове с дебелина около 4-5 см. Изрежете кората с остър нож. Поставете резена в салатна чиния. Наредете няколко парчета моцарела отгоре й. Например една топка на 10 филийки и разделени по 5 на парче. Измивате и нарязвате ментата и босилека, като съотношението им е 2:1. Поръсвате върху моцарелата, а след това и с натрошените ядки. Малко сол и зехтин, и готово.
Яйчени хапки
Продукти: няколко добре сварени яйца, 1-2 бр. авокадо (в зависимост от броя на яйцата), майонеза, горчица, чесън на прах, сол, черен пипер.
Начин на приготвяне:
Сваряваме яйцата, след което ги разрязваме по дължина и вадим жълтъка. В отделна купа правим крем от жълтъците, настърганото авокадо, лъжичка майонеза, лъжичка горчица, лимонов сок по желание, щипка чесън на прах, сол и пипер на вкус. Точната пропорция на продуктите зависи от количеството яйца и броя на хапките, които искаме да приготвим. Важно е да запомните, че сместа за пълнежа трябва да е достатъчно гъста, за да не се разтича след като напълните яйцето с нея.
Гуакамоле със скариди
Продукти: 2 плода авокадо, 1 домат, сокът от един лайм или 1/2 лимон, 2 стръка зелен лук, 2 скилидки чесън, зелен кориандър или магданоз, люта чушка или сос Табаско.
Начин на проготвяне:
Меката част на плодовете се намачква с вилица и се поръсва със сока от лайм. Доматът, чушката и зелените подправки се нарязват на ситно, а чесънът се пасира. След това всички съставки се разбъркват – лесно, бързо и изключително вкусно. Мексиканците гребват от този сос със царевични питки, но ако не ви се намират, арабските също вършат работа. Най-вкусно е гуакамолето със скариди – просто загребвайте по малко от него с почистените опашки.
Студена супа
Продукти: 2 плода авокадо, 1 кофичка кисело мляко, сокът на половин лимон, 1 с. л. зехтин, 2 скилидки чесън, сос табаско, черен пипер, сол, твърдо сварени яйца, магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
Авокадото и киселото мляко се пасират, докато се получи гладка консистенция. Прибавят се лимонът, зехтинът, чесънът, сосът Табаско, пиперът и солта. Супата се разсипва в купички и се оставя в хладилника да се охлади. След като я извадите гарнирайте всяка порция с половин яйце и стрък магданоз.