Вход
София
Времето в София 3 o C

Икономическият растеж в Еврозоната и ЕС с рязко забавяне през второто тримесечие на 2019 г.

Икономическият растеж в Еврозоната и ЕС с рязко забавяне през второто тримесечие на 2019 г.

на 06.09.2019
5274
0
Икономическият растеж в Еврозоната и ЕС с рязко забавяне през второто тримесечие на 2019 г.
Автор: ПИК
06.09.2019
0
5274

Икономическият растеж в еврозоната и в целия Европейски съюз се забави рязко през второто тримесечие след по-добро представяне в началото на годината, показва окончателни неревизирана оценка на Евростат.

Евростат: Пореден растеж на продажбите на дребно в България при стагнация в ЕС

Евростат: Пореден растеж на продажбите на дребно в България при стагнация в ЕС

Продажбите на дребно в еврозоната се свиха през юли за...

на 05.09.2018

Според европейската статистика комбинираният брутен вътрешен продукт на 19-те страни - членки на еврозоната се увеличи с 0,2% през второто тримесечие, което е наполовина от растежа с 0,4% отчетен в началото на годината. По този начин икономическата експанзия в региона на единната валута се върна към анемичните нива на растеж от последните две тримесечие на 2018-а година.

Основна причина за слабата експанзия през второто тримесечие е свиването на германската икономика с 0,1% спрямо началото на годината.

Домакинските разходи в еврозоната се увеличиха през периода април - юни с 0,2% след растеж с 0,4% в началото на годината, допринасяйки с 0,1 процентни пункта към БВП, докато бруто образуване на основен капитал нарасна с 0,5% след повишение с 0,2% през първото тримесечие, също допринасяйки с 0,1 процентни пункта към икономическия растеж.

Износът от еврозоната остана на нивото от първите три месеца на годината, когато нарасна с 0,9%, докато вносът в региона на единната валута се повиши с 0,2% след растеж с 0,4% през периода януари - март, като негативният търговски баланс отне от растежа на БВП.

С растеж на БВП на тримесечна база от 0,8%, България се нарежда на трета позиция в целия ЕС заедно с Дания, Гърция, Кипър, Литва и Полша. Най-силен икономически растеж от 1,1% е отчетен в Унгария, следвана от Румъния с растеж на тримесечна база от 1,05%.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 13866
архив

Бай Ганьо, французинът и американецът отишли в едно заведение. Американецът казал: - Моята жена е огнена и страстна като лъвица. Французинът рекъл: - А моята е кротка, тиха и стройна като газела. Бай Ганьо въздъхнал: - И моята е едно говедо.

няма нови новини
Днес: 147
hot
най-четени новини в момента
сега
2750
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Само 42 000 са официалните членове на БСП - пленумът на червените се разпусна заради липса на кворум (ОБНОВЕНА)
x
Как да разберем кои приятели да задържим в живота си
x