Италианската полиция арестува един от босовете на Коза Ностра

Балкани

Италианската полиция арестува един от босовете на Коза Ностра

2397
на 05.04.2021
Италианската полиция арестува един от босовете на Коза Ностра
Автор:   ПИК

Италианските правоохранителни органи са задържали на летището в Палермо Джузепе Калварусо, който се смята за лидер на мафиотска група, действаща в един от районите на административния център на остров Сицилия. Както пише вестник La Repubblica. Калварусо живее от дълги години в Бразилия, но се е върнал да празнува католическия Великден в Италия.

препоръчано

Според вестника с него са задържани още поне четирима души, всички от които са заподозрени в участие в мафиотски групировки, изнудване, нанасяне на телесна повреда, отвличане и други престъпления.

През декември 2018 г. в рамките на голямо разследване на новата върхушка на мафията „Коза ностра“ са задържани около 50 души. Предполагаше се, че през последните години върхушката не се е събирала и съществува проект за възстановяването й. След арестите на кръстника Тото Рина през 1993 г. и неговия наследник Бернардо Провенцано през 2006 г. (и двамата починаха в затвора), „Коза Ностра“ се превърна във фрагментирана организация с много кланове. Не е известно кой я оглавява в момента. Най-издирваният престъпник в Италия Матео Месина Денаро вече не играе решаваща роля в подземния свят в Сицилия, където отдавна не живее, според последните изявления на представители на антимафиотския комитет. Той се крие почти 30 години и никой не знае как точно изглежда.

През октомври 2020 г. съдът на Калтанисета го призна за виновен в организирането на убийството на съдията Джовани Фалконе и Паоло Борселино през 1992 г. и го осъди задочно на доживотен затвор. Преди това той беше осъден на доживотен затвор за други убийства и организиране на терористични атаки в Рим, Милано и Флоренция, към които мафията прибягна, за да окаже натиск и да сплаши властите.

Сподели:
Бомба x
ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Роботът на Марс извлече 5 грама кислород ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Роботът на Марс извлече 5 грама кислород
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Бойко Борисов: Продължаваме да подобряваме пътищата в страната (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Бойко Борисов: Продължаваме да подобряваме пътищата в страната (ВИДЕО)
ново
Днес: 207
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това