Вход
София
Времето в София 9 o C

И ДНЕС Е ПРАЗНИК: Почитаме страданието на един уникален светец - ето с какво е заслужил това

И ДНЕС Е ПРАЗНИК: Почитаме страданието на един уникален светец - ето с какво е заслужил това

на 10.04.2020
14690
0
И ДНЕС Е ПРАЗНИК: Почитаме страданието на един уникален светец - ето с какво е заслужил това
10.04.2020
0
14690

Св. мъченици Терентий, Помпий и други мъченици Картагенски († 250 г.) - нечестивият римски император Деций Траян, който искал да обърне всички към своята пагубна идолопоклонническа вяра, разпратил до областите на царството си указ - християните да бъдат принуждавани към идолослужение и да ядат от жертвите, принасяни на идолите, а непослушните да се подлагат на съд и присъда.

ПРАЗНИК: Честваме велик светец, защитавал смело иконите в църквите

ПРАЗНИК: Честваме велик светец, защитавал смело иконите в църквите

1. Свети преподобни Тит Чудотворец (IX век) - през осмия...

на 02.04.2019

Когато управителят на Африка Фортунатиан получил този указ, седнал на съдийското място, събрал при себе си целия народ и заявил, че ако не принесат жертва на боговете ще бъдат жестоко мъчени и ще загинете от страшна смърт.

С тези думи управителят показал инструментите за изтезания и мнозина при вида им се уплашили и се отрекли от Христовата вяра. Но някои от верните, на брой четиридесет, водени от светия мъченик Терентий, твърдо решили да умрат за Христа. 

Още не били завършили молитвата си, когато управителят, изпълнен с ярост, отново заповядал да ги провесят и да ги стържат с железни куки и кръвта потекла на потоци от ребрата им, но въпреки страшните мъки, те ни най-малко не отслабвали, защото Бог ги поддържал и им давал твърдост и сила. Те се молели така и не чувствали мъките, защото Христос облекчавал болките им.

После управителят заповядал да ги хвърлят пак в тъмницата, и като събрал влъхви и магьосници, които могат да омагьосват зверове и змии, им наредил чрез заклинанията си да съберат най-страшни влечуги - аспиди, ехидни и змии и да ги пуснат в тъмницата при мъчениците. Но гадините пълзели в краката на светите мъченици, без да се докосват до тях и да им сторят зло; а светиите възпявали и славели Бога.

Така прекарали в тъмницата заедно с гадините три дни и три нощи, а на четвъртото денонощие през нощта управителят изпратил да разберат дали змиите са умъртвили мъчениците. Пратениците, като приближили тъмничните врати, чули как светите затворници пеят и славословят Бога. За да разберат по-добре какво става в тъмницата, те се качили на покрива, отворили го и видели как светиите седят, а Божий Ангел не позволява на змиите да се приближат до мъчениците. Пратениците, като видели това, се ужасили и веднага съобщили на управителя.

СИЛНА ВЯРА: Този светец преживял ужасни страдания, но накрая...

СИЛНА ВЯРА: Този светец преживял ужасни страдания, но накрая...

1. Преподобни Никита Изповедник - той се родил в...

на 03.04.2020

Рано сутринта управителят заповядал заклинателите да махнат от тъмницата змиите, аспидите и ехидните, а мъчениците да се доведат на съда. Когато заклинателите отишли в тъмницата и започнали да казват своите обичайни заклинания, змиите не ги послушали, но с голяма ярост се устремили през отворените врати срещу своите заклинатели и ухапали до смърт и тях, и всички, които били там. След това довели светиите в съда, а управителят, като ги видял невредими, изпаднал в ярост и ги осъдил на посичане с меч. Тогава страдалците, изпълнени с неописуема радост, с веселие тръгнали към смъртта, като пеели:

- Ти ни избави, Господи, от тези, които ни обиждаха, и посрами онези, които ни ненавиждат.

Слугите, които ги отвели на мястото на екзекуцията, изпълнили онова, което им било заповядано, и Христовите изповедници получили мъченически венец. Благоговейни мъже прибрали светите им тела и с чест ги погребали недалече от града.

Сподели:
свързани новини
ПОЧИТ: Честваме българския светец Никита Серски, дръзнал да каже, че Мохамед е измамник ПОЧИТ: Честваме българския светец Никита Серски, дръзнал да каже, че Мохамед е измамник
Свети Никита - той бил българин от Албания. Отначало...
на 04.04.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 27973
архив

Напет футболист се приближава до атрактивна девойка на бара и смело я пита: - Какво ще пиеш? Девойката бавно оглежда младежа от глава до пети, усмихва се доволно и му прошепва нежно на ухо: - Противозачатъчни...  

няма нови новини
Днес: 11
hot
най-четени новини в момента
сега
654
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! СДВР с разкрития за рекордното количество кокаин, спипан в Студентски град в София: Оценяват го на 10 милиона лева (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ФОРМУЛА ЗА ЛЮБОВ: Това са съставките на щастливата връзка
x