И след 80 години "Пактът Рьорих" напомня за своята необходимост

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

И след 80 години "Пактът Рьорих" напомня за своята необходимост

8087
на 04.05.2015
И след 80 години Пактът Рьорих напомня за своята необходимост
Автор:   ПИК

Послания за постигане на мир чрез култура и творби на руския художник, писател и археолог Николай Рьорих, посветени на тази идея, събира изложбата "Пактът Рьорих – история и съвременност".

препоръчано

Експозицията, подредена в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски", е посветена на 70-годишнината от създаването на ЮНЕСКО и 80-годишнината на първия международен договор за защита на културните ценности по време на въоръжен конфликт и в мирно време, по-известен като "Пактът Рьорих", поясни директорът на Центъра за източни езици и култури към Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Александър Федотов. Изложбата представя историята на "Пакта Рьорих" от зараждането на идеята в началото на ХХ в. в Русия до подписването му през 1935 г. във Вашингтон.

България участва в Движението чрез Рьориховото общество у нас, създадено през 1930 г., а през 1956 г. се присъединява към Хагската конвенция. В специален раздел на експозицията е отразено също така присъствието на знака на Знамето на Мира в културите на всички народи и епохи, като сред тях е и българската иконопис. Посланията на Рьорих подчертават, че културните ценности не принадлежат само на един народ, а на целия свят. Затова те са изключително важен инструмент за сътрудничество, постигане на мир и прогрес. Варварското унищожаване на хилядолетни паметници в Ирак и Сирия пък може само да ни напомни, че идеите на руския творец никога досега не са били толкова актуални. 

Сподели:
Бомба x
ЧЕТИВО ЗА ДАМИ: Kакво усещат мъжете при изпълнение на едни от най-популярните секс пози ЧЕТИВО ЗА ДАМИ: Kакво усещат мъжете при изпълнение на едни от най-популярните секс пози
ПИК TV x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Кирил Петков с първи коментар след срещата си с македонския президент Стево Пендаровски: Трябва да махнем езика на омразата от учебниците по история (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Кирил Петков с първи коментар след срещата си с македонския президент Стево Пендаровски: Трябва да махнем езика на омразата от учебниците по история (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 9
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това