Вход
София
Времето в София 27 o C

Капка и Бойко имат връзка

Капка и Бойко имат връзка

на 16.11.2012
3921
3
Капка и Бойко имат връзка
16.11.2012
3
3921

Волен Сидеров е роден на 19 април 1956 г. в Ямбол. В края на 80-те години се включва в СДС и дори става главен редактор на в. “Демокрация”, но след конфликт с ръководството през януари 1992 г. е уволнен. Продължава да се занимава с журналистика, като в началото на ХХІ в. започва да пропагандира националистически идеи в тв предаване на телевизия СКАТ.  Два месеца преди изборите през юни 2005 г. създава коалиция от различни малки националистически формации, като й дава името на своето телевизионно предаване “Атака”, а по-късно основава и партия със същото име. Народен представител е в 40-ото и 41-ото НС.

- Заговори се за обединение на националистически партии, г-н Сидеров. Напоследък в пространството се появиха много такива – с кои по-точно ще направите обединението?

- Публично заявих, че съм над всякакви междуличностни отношения, когато става дума за тази кауза. Всеки, който се обявява за националист и патриот, би трябвало да надмогне собствените си страсти и лични взаимоотношения, иначе просто ще се покаже като дребнав човек. В Пазарджик например направихме митинг с ВМРО, заявка за митинг бяха дали и НФСБ - партията на СКАТ. Поканихме ги да направим заедно протеста. Каракачанов лично се обади на Валери Симеонов. Въпросния ден ги призовах да покажем единство, но те не откликнаха на това. Не мога да разбера, казваш – да, ние сме за една и съща кауза, но ще бъдем отделно. По този начин начин не правим услуга на българския национален интерес. По-скоро се прави услуга на всеки, който иска да няма единство на патриотизма в България,  да не се чува този критичен глас. Услуга на тези, които искат България да е васал, на подчинение.

- Бойко-Борисово творение ли е Националдемократичната партия на бившата ви спътница в живота Капка Георгиева и сина й Димитър Стоянов?

- Още при учредяването на НДП се заяви, че партията ще бъде в подкрепа на ГЕРБ. Те застават зад всички възможни политики на ГЕРБ, които в момента не могат да се вържат с националистическите позиции. Как правиш нова патриотична партия, а подкрепяш ГЕРБ, която не иска да признае геноцида над българите, отхвърли арменския геноцид, не иска да свали турските новини от БНТ? Единственото обяснение е, че зад формирането на НДП стои самата ГЕРБ. Стоят вероятно парите, които ГЕРБ открадна от „Атака”.

Лично Бойко Борисов и Цветан Цветанов откраднаха половината субсидии на „Атака”. По отделно двамата лично на мен ми бяха обещали, че ако депутат напусне „Атака”, те няма да го зачислят към ГЕРБ. Както ми обещаха, така зачислиха 10 души. И техните субсидии -  всъщност те не са техни, отихода в ГЕРБ.

- Явно старото приятелството между Капка и Борисов – от годините, когато заедно са тренирали таекуондо, не е хванало ръжда?

- По принцип избягвам да коментирам и не коментирам Капка, защото така съм решил. А дали те са близки?  Със сигурност се познават, със сигурност поддържат връзка. Очевидно е и че Борисов може да въздейства. Той има интерес да се отслабват партии като „Атака”,  за да се раздробява вотът и така ГЕРБ да запазва по-силни позиции. Така че е логично да разчита на формации, които да бъдат дирижирани от него. Подобна формация за мен е Яне Янев и Марешки. Очевидно тя е инспирирана от Борисов. Янев беше рязко обърнат от основен критик – човек, който ще уволнява Борисов, в първи рупор на ГЕРБ в момента. Той изпълнява мокрите поръчки. Специално му създадоха комисия, макар че е независим депутат.

- Миналата седмица в парламента беше гледан на първо четене Бюджет2013. Ще го подкрепите ли?

- На първо четени всички от „Атака” гласувахме против. Всъщност бюджетът беше подкрепен само от депутатите от ГЕРБ и купените бивши от други партии.

- Но след три години за първи път управляващите са предвидили някакво повишение на пенсии, заплати. Въобще се хвалят, че бюджетът бил социален – такъв ли е наистина?

- Ако е социален, минималната заплата трябва да тръгва от 1000 лв. нагоре, минималната пенсия от 500 лв. нагоре, за да се приближим поне до най-ниското заплащане в Европа. Защото сега сме 9-10 пъти по-ниско заплатени. Ние сме 10 пъти по-малоценни от другите европейци. И трябва тези доходи да се приведат на европейско ниво, иначе как ще върнем българите от европейските държави. А с 20 лв., с 30 лв. повишение - това не е социална политика.

- Изразихте опасение, че след смъртта на патриарх Максим църквата ще бъде изложена на удари от среди, които нямат нищо общо с християнската вяра. Кои са те?

- Имам предвид хора, които наистина нямат нищо общо с православието. Оня ден например гледам лицето Андрей Райчев – който даже не е българин по произход, да се произнася каква да е църквата, какво трябвало да се направи, как трябвало да се реформира. А и разни други Соросови образования също взеха да дават съвети - като под реформиране те разбират отдалечаване от православието.

Срещу Българската православна църква през последните десетилетия се поведе битка, която по времето на Костов в края на 90-те  години се изразяваше в разкол и създаване на втори Синод. Разколниците почти бяха успели. Но с усилията и на партиарх Максим, и на синодалните епископи, а и на властта след това този разкол беше преодолян и не се стигна до положението да имаме два синода, две църкви.

- За разлика от Максим обаче владиците не се ползват с авторитет пред обикновените миряни.  Не мислите ли, че някои от тях с поведението си отблъскват хората от храма?

- Не трябва да се оплюва всичко. Имаме и достойни йереи. През последните месеци излязоха много писания за връзки с Държавна сигурност и т. н. Но защо забравяме, че по време на комунизма Църквата беше притисната. Абсолютната власт на комунистическата партия можеше да я смачка, да няма Църква. Комунистите направиха много усилия в това отношение. Но струва ми се, че дядо Максим е бил човекът, който се е опитвал да запази Църквата, без да влиза в противоречие с комунистическата власт. Всяко противопоставяне на нея си беше самоубийствено.

- Какъв беше препъни-камъкът за вашето духовно образование навремето?

- Бях прекалено млад и неподготвен за това. В Духовната академия се живееше като в интернат – там учим, там се храним, там спим. Не издържах на казармената обстановка и след първата година напуснах. Все пак успях да завърша богословие по-късно, но в Шуменския университет.

- Библията ни учи, че когато ни ударят по едната буза, трябва да обърнем другата. Това не противоречи ли на политическата философия на „Атака”?

- В никакъв случай не противоречи, защото родолюбието е сериозна кауза на всеки вярващ. Да защитаваш рода и народа си е абсолютно задължително за християнина. Ако ние си загубим религията и вярата, които са били на косъм по време на турското иго, ние се заличаваме. Колкото до бузата и обръщането на другата, смисълът на тази притча е, че отмъщението и отвръщането на злото със зло не води до никъде. Православна държава никога не е водила войни, в които да налага със сила вярата си на друга държава. Докато ислямът е водил. Той носи в себе си агресията си, защото той е създаден с агресия. Самият основател на исляма – Мохамед, го налага, избивайки голяма част от съплеменниците си, които не са го последвали.

- А как ще отговорите на изявлението на Ахмед Доган, че Балканската война била „етническо прочистване”?

- Ние реагирахме много остро на това изказване, защото то не е само провокация. Тук имаме определена антидържавна дейност. Следващият ход на Доган е да каже, че Руско-турската освободителната за България война също е етническо прочистване. Българската държава се е възродила от турското иго и се е утвърдила чрез Освободителната война, чрез Сръбско-българската и Балканската война, която освобождава наши сънародници в Тракия и Македония. Това са утвърждаващи българската държава войни. Да ги зачеркнеш и да ги обявиш за етнически или геноцидни е не само невярно исторически, но е просто удар по българската държава. С това си изказване Доган на практика казва, че не е трябвало да се възражда българската държава, трябвало е да остане под османско владичество и да стане турска провинция след това.  По този начин ДПС показва, че не само не е българска партия, но тя е и антидържавна. И затова от „Атака” инициирахме действия да се сезира Конституционния съд ДПС да бъде забранена като антиконституционна партия. Лично написах писма до президента, премиера и председателя на Народното събрание да изразят също отношение.

- Какъв е отговорът им?

- Засега няма отговор.

- Кои партии ви подкрепиха в парламента?

- Доколкото дочух, БСП няма да ни подкрепят. Да, лошо било, това, което Доган казал, но няма да подкрепят нашата подписка. Съмнявам се дали това ще направят и ГЕРБ. Всъщност предстои да видим. Интересно ми е поведението на независимите, които са по-големи националисти от мен. По тези действия ще се познае такива ли са наистина.

- Как гласувахте за конституционния съдия Венета Марковска?

- Аз лично не бях в парламента. Знам, че имаше скандали около тази кандидатура. Мисля, че ако тя самата има някакво достойнство, би трябвало да не приема този пост. Иначе, доколкото знам, няма начин законово нейното избиране да бъде анулирано. Но това е въпрос на морал.

- А как ще призовете привържениците на „Атака” да гласуват на референдума за АЕЦ, който също президвиква много скандали в държавата?

- С тази промяна, която направи ГЕРБ, референдумът се обезсмисли. Това е подмяна на подписите на половин милион българи. Ние имаме лицензирана площадка за АЕЦ „Белене”. А не нещо абстрактно. Абстрактното е „да, ние сме за ядрена енергетика”. Това е просто отбиване на номера, пълна демагогия. В Турция строят атомни електроцентрали, в Румъния също и след 3-4 години, когато затворим последните реактори на „Козлодуй”, вече ще купуваме ток само от Турция и от Румъния. До това ще ни докара днешното управление на ГЕРБ.

 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 22264
архив

Отива един на работа с насинено око. Колегите му веднага го питат:

- Какво е станало?

А насиненото око:

- Ами нали страдам от безсъние и понеже няма какво да правя през нощта понякога се обаждам в три сутринта на случаен номер да събудя някой и го питам: " Познай кой се обажда?"

- Е, и?

- Вчера един позна.

няма нови новини
Днес: 303
hot
най-четени новини в момента
сега
2523
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов за скандалната завера на ДеБъ с Маджо: Христо Иванов не може да оправдае гузната си физиономия на записа. Ето я нашата армия - строи магистрали! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
x
Супер храни пълни с калций - ето кои са те
x