Вход
София
Времето в София 11 o C

Китай изпревари ЕС в производството на вятърна енергия

Китай изпревари ЕС в производството на вятърна енергия

на 11.02.2016
1794
2
Китай изпревари ЕС в производството на вятърна енергия
Автор: ПИК
11.02.2016
2
1794

Китай изпревари ЕС в производството на вятърна енергия, пише британското икономическо издание "Файненшъл таймс", цитирано от Фокус.

През 2015 г. азиатската държава е инсталирала близо половината от общо 63-те гигавата вятърни мощности в световен мащаб, се казва в нов доклад на Глобалния съвет за вятърна енергия. Данните са два пъти по-големи в сравнение с тези на САЩ (17 на сто) и три пъти по-високи от германските (10 на сто). Производството на вятърна енергия е нараснало със 17% през предходната година, тъй като съгласно решенията от Конференцията по климата в Париж правителствата и корпорациите бяха принудени да ограничат вредните емисии, изхвърляни в атмосферата от изкопаемите горива.

Китай съвсем не е единствен възникващ пазар, който демонстрира бързо увеличаване на вятърните инсталации за производство на "зелена" енергия: още една азиатска държава - Индия - измести Испания като четвъртия най-голям пазар в света. Пекин очаква до 2020 г. енергията от възобновяеми източници като вятър, слънце, вода и ядрена сила, да достигне 30 % от общото производство. Неизкопаемите горива обаче ще останат засенчени от въглищата, които ще осигуряват до 60 % от произведената енергия в страната.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33945
архив

– Защо е полезно да имаш руса спътничка в колата? – Можеш да спреш на паркинг за инвалиди!

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
Откриха нов симптом на коронавируса
x