Кои кестени стават за ядене и кои не?

Животът днес

Кои кестени стават за ядене и кои не?

246601
на 13.10.2022
Кои кестени стават за ядене и кои не?
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Във Франция се провеждат фестивали в чест на кестените, където тези големи ядки се сервират в различни ястия. Много хора дори не знаят кои кестени могат да се ядат. Разбира се, те вече уверено заемат позицията си в менютата на ресторантите, но можете да приготвите здравословно и вкусно ястие и у дома. Основното нещо е да изберете правилните ядки, защото не всички от тях са годни за консумация. Повечето кестени са много жилави и имат горчив вкус. Само някои животни харесват такъв деликатес.

препоръчано

Конският кестен принадлежи към семейството на буковите, докато ядливият кестен принадлежи към семейството на сапиндовите. Те се различават не само по плодовете, но и по външния вид на самите дървета.

Как да различим годните за консумация кестени от конските кестени?

На първо място заслужава да се отбележи, че всички ядливи видове култури са термофилни. Следователно те растат у нас предимно в топли райони, по-рядко в централната зона и само най-устойчивите от тях.

Разликите между кестените, които се ядат, и конските кестени са следните:

- Височина на дървото. Ядливите са по-високи, достигат 50 м височина, докато конските растат не повече от 25 м.

- Форма на листата. При ядливите сортове те са овални, с къси дръжки, растат една след друга. Листата на конския са длановидни, с дълги дръжки, събрани в големи фенове.

- Съцветия и време на цъфтеж. Конският кестен цъфти в края на пролетта със звънчета, събрани в пирамидални гроздове. Ядливите сортове цъфтят през лятото с дълги тънки класчета.

- Плодова форма. Неядливият кестен най-често има една кръгла ядка, покрита с кора с редки бодли. Докато ядливите плодове растат на пискюли и вместо бодли имат дълги тънки игли. Освен това ядките имат заострени върхове.

Какви кестени могат да се ядат?

Сред ядливите видове най-често се пържат, пекат, варят или правят на брашно от такива кестени:

- crenate или японски, най-едроплодните, с ядки с тегло до 80 g;

- най-термофилни;

- назъбен или американски, един от най-студоустойчивите;

- китайски или най-мекото, най-вкусното.

Можете също така да ядете кестени австралийски и маломерни. Ядките имат вкус на боб. Те са много калорични (почти 200 kcal на 100 g) и съдържат много полезни вещества.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО)
ново
Днес: 81
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК