Красимир Ципов пред ПИК за изборите, новите лица в ГЕРБ и евентуалните коалиции: Наш естествен партньор са ВМРО и НФСБ. В листите на БСП виждаме хора, които са докарали страната ни до абсолютен срив

АВТОРСКИ НОВИНИ

Красимир Ципов пред ПИК за изборите, новите лица в ГЕРБ и евентуалните коалиции: Наш естествен партньор са ВМРО и НФСБ. В листите на БСП виждаме хора, които са докарали страната ни до абсолютен срив

60842
на 07.03.2021
Красимир Ципов пред ПИК за изборите, новите лица в ГЕРБ и евентуалните коалиции: Наш естествен партньор са ВМРО и НФСБ. В листите на БСП виждаме хора, които са докарали страната ни до абсолютен срив

Предизборната кампания започна, но освен лозунги на омраза, почти не се чуват ясни програми. БСП решиха да заложат на старите си муцуни, а други пък като партията на Слави Трифонов се разпада. На фона на това в ГЕРБ заложиха на експертиза, голямо обновление се вижда и в листите на ВМРО. За новите опозиционери, за това какво може да очакваме в бъдеще, потърсихме за коментар едно от знаковите лица в ГЕРБ. Ето какво сподели пред медията ни Красимир Ципов.

препоръчано

- Г-н Ципов всички социологически агенции дават абсолютна преднина на ГЕРБ, дори червените такива. Тук идва и въпросът, тогава с кого бихте управлявали и кой е вашият естествен партньор?

- Много е важно след изборния ден колко политически субекта ще влязат в 45- то Народно  събрание. Наш естествен партньор биха били досегашните ни партньори в лицето на ВМРО и НФСБ, които сега се явяват в коалиция с ВОЛЯ. Смятам, че бихме могли да водим разговори с тях и да преценим как бихме могли да управляваме в следващия мандат на Народното събрание. Естествено, че бихме опитали да возим разговори с всички политически субекти, които са влезли в следващото Народно събрание.  Разбира се тук трябва да изключим БСП, за която имаме изрично решение да не влизаме в коалиция.

- Разбирате, че тук изниква въпросът дали бихте се коалирали с ДПС или пък партията на Слави Трифонов, която виждаме, че се разпада?

- Ще опитаме да водим преговори с всички, особено с тези, с които имаме общи приоритети. Смятам, че бихме получили положителен отговор на подадената ръка за това да управляваме отново от страна на досегашните ни партньори.

- Какво смятате за листите на тези партии които имат претенции да влязат в следващото Народно събрание. Виждаме, че партията на Трифонов се разпада, листата на БСП си е същата. Как бихте коментирали хората, които имат претенциите да влязат парламента?

- Отговор на този въпрос ще получим вечерта на изборния ден 4-ти април. Нашата цел е да се подготвим добре и да представим всички наши  важни приоритети на хората, за да постигнем изборния резултат, който желаем. По отношение на това дали една или друга партия е в добра кондиция и дали ще влезе в следващото Народно събрание, за нас не е толкова важен и съществен въпрос. Няма какво да коментираме другите политически партии и коалиции. Нашата цел е да отчетем направеното през тези четири години, да представим приоритетите си в предизборната програма, защото направихме много, и то е видимо за всички. Разбира се, има още какво да направим, за да осигурим стабилността, която очакват хората и най- вече да опитаме да преодолеем негативните последствия от здравната криза и свързаните с нея финансова и икономическа криза.

- И все пак другите партии прокламират нови лица, но такива вие виждате ли?  

- В БСП  виждаме както нови лица, така и лица, които са известни още от средата на 90-те години. Има обаче и такива,  които са показали, че тогава когато БСП управлявал са докарвали държавата до абсолютен срив. Нови лица има и в нашите листи. Смятам, че успяхме да направим едни балансирани листи, които включват добри професионалисти и млади хора,  включват нови лица, но тази тенденция при нас не е от вчера. Важно е всичките политически партии, които се явяват на тези избори да покажат какво могат, какво са направили, защото имаме наистина нови политически субекти, но те са изпълнени с много стари лица, които са добре известни и са показали на българските граждани през годините, че нищо позитивно не може да произлезе от тях.

- Да разбирам от вашия отговор, че вие сте доволен от „проветряването“ на листите в ГЕРБ?

- В крайна сметка още на предишните парламентарни избори 2017 година, голяма част от народните представители, които бяха избрани, бяха наистина нови лица. Дори мисля, че повече от 40 процента бе броя на новите депутати. Сега очаквам да доближим подобен процент. Вие виждате, че водачите на листите ни са министри, които са доказали през този мандат, че са успели да се справят добре с министерствата и секторите, които са управлявали. Имаме наистина и външни за партията лица, които пък от друга страна смятам, че ще могат да допринесат за това да подобрят още повече, както състоянието на партията, така и да дадат всичко от себе си, за да може България да продължава да се развива в правилната посока. Като пример мога да дам проф. Горчев, който е водач на листата в Плевен. Той е един изключителен и доказан професионалист, който през годините е направил много за своите пациенти и за медицината у нас.

- Изненада ли беше за вас, че бившият вътрешен министър Младен Маринов прие да води листата в София област, вие сте работили с него дълго време?

- Не съм изненадан от това, че г-н Маринов прие да участва в изборите с партия ГЕРБ. С него се познаваме повече от 6 г., в рамките на втория ни мандат съм работил с него, докато той бе директор на СДВР, а през този мандат той беше главен секретар и министър, а аз, заместник-министър и депутат. Смятам, че той има какво да даде в политиката, защото е добър професионалист, добър полицай и след като беше министър близо две години, министерството функционираше добре, имаше резултати.  Смятам, че и в Народното събрание би допринесъл със своята експертиза. Ако успеем да съставим правителство и се вземе съответното политическо решение, защо да не се върне и в МВР.

- Вие в личен план какво не успяхте да свършите в Народното събрание, а искате да продължите?

- Този мандат, ако трябва да го разделя условно, половината от него прекарах в МВР, а другата в Народното събрание. Смятам, че има какво още да се направи по отношение на системата на МВР, в областта на наказателното законодателство. Аз лично съжалявам, че не успяхме да приемем някои важни промени в НПК и затова ще работя през следващия мандат. Нека да напомним на вашите читатели, че беше изработена концепция за нова наказателна политика и наистина смятам, че следващото Народно събрание трябва да положи усилия да бъде приет нов Наказателен кодекс, тъй като този е от края на 60-те години, изменян е многократно, но не отговаря на съвременните обществени отношения, тъй като има много нови форми на престъпна дейност, които трябва да бъдат регулирани. Смятам, че с моята експертиза бих могъл да съм полезен в тази сфера.

- Г-н Ципов не мога да пропусна фактът, че всички политически сили тръгват към тези избори с омраза, но на върха стои президентът. Румен Радев ли е основния опонент на ГЕРБ според вас и къде се позиционира той?

- Той ще бъде основен противник на ГЕРБ на есен, когато ще се проведат президентските избори, не сега. За целия си мандат досега той ясно показа, че не може да бъде обединител на нацията, че в тази сложна ситуация на криза пред която е изправена държавата, единствено може да търси конфликт с всички. Смятам, че през повече от 4 години от мандата му, които изминаха , той доказа че защитава само своя собствен личен политически интерес, както и на партията, която го излъчи. Сега всъщност се подигра на БСП в опита си да им извие ръцете, ако трябва да се изразя образно, като издигне кандидатурата си за втори мандат без да е провел разговор с тях. Видно за всички е нежеланието и на ръководството на социалистите още сега да кажат дали ще го подкрепят. Но нека в края на октомври тази година пред урните всеки един избирател да се опита да си припомни какво полезно е свършил той за гражданите и държавата преди да даде своя вот.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за последния работен ден - късмет за Телците, Раците стягат куфарите САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за последния работен ден - късмет за Телците, Раците стягат куфарите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Костадин Ангелов с новини за пандемията от COVID-19 след закриването на щаба: Справихме се! Да не търсим политика в здравето (НА ЖИВО) ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Костадин Ангелов с новини за пандемията от COVID-19 след закриването на щаба: Справихме се! Да не търсим политика в здравето (НА ЖИВО)
ново
Днес: 46
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това