ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Ключова превантивна мярка за намаляване на риска от деменция е здравословното хранене и по-специално изборът на определени плодове. Консумацията на храни, които съдържат флавоноиди, може да помогне за поддържане остротата на ума.
Флавоноидите са мощни антиоксиданти, намиращи се в почти всички плодове и зеленчуци. Те са съставени от няколко подтипа пигменти, отговорни за типичния цвят на растителните храни. Антоцианините, най-разпространеният клас флавоноиди, обикновено се срещат в плодовете, които са червени, сини, жълти или оранжеви на цвят.
Съществуват доказателства, че именно плодовете от последните два цвята предлагат най-добрата защита срещу деменция.
Доктор Ирина Андреева разкри кои са правилните продукти, намаляващи риска от деменция.
"Основният процес, свързан с когнитивния спад, започва в ранна зряла възраст и вероятно дори по-рано. Няколко проучвания подкрепят идеята, че деменцията може да бъде предотвратена или забавена чрез консумация на цветни храни. Има все повече доказателства, че флавоноидите са мощни източници на енергия, особено когато става въпрос за предотвратяване на влошаването на мисловните умения с напредване на възрастта", споделя д-р Андреева.
Плодове, които съдържат най-много флавоноиди, са: ябълки, къпини, боровинки, череши, грейпфрут, портокали, круши, ягоди.


