BG EN

Малинови изненади за лятната трапеза

Съвети

Малинови изненади за лятната трапеза

18143
на 20.06.2015
Малинови изненади за лятната трапеза
Автор:   Ретро

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Заради аромата и сочността си малините са любим десерт на всички. Доказано е, че те съдържат цял коктейл от полезни вещества. Само 200 г ни осигуряват дневната доза витамин С. Както и силният антиоксидант  витамин Р, наречен комплекс от биофлавоноиди.

препоръчано

Известно е, че малините  заздравяват стените на кръвоносните съдове, подпомагат растежа, подобряват зрението. Фолиевата киселина в тях пък е полезна за мозъка, гръбначния стълб и плацентата. В плода се съдържат металите мед, калий, калций, селен, цинк, фосфор, но най-много желязо и магнезий. Пресните малини действат общоукрепващо и тонизиращо. Ето някои ястия с ароматния плод.

 

 

Студена супа

 

Продукти: малини - 300 г, захар - 50 г, сок от 1/2 лимон

Начин на приготвяне:  Разделете малините на 2 части. Първите объркайте със захарта, добавете малко вода и сложете да се сварят. Втората половина малини пасирайте с лимоновия сок и 120 мл хладка вода. Смесете сварените и пасираните малини и оставете супата в хладилник да се охлади.
Поднася се студена.

 

 

Малиново вино

 

Продукти: малини - 4 кг,  филтрирана или изворна вода - 4 л, захар - 1.2 кг

Начин на приготвяне: Почистете малините, но без да ги миете. Намачкайте плодовете и ги сложете в подходящ стъклен съд с вместимост около 10 л. Сипете водата в тенджера и оставете да кипне, добавете захарта и оставете да къкри, докато се получи хубав захарен сироп. 
Оставете да се охлади до стайна температура и смесете с намачканите малини. Съдът се затваря с тава, запушалка или с нещо друго подходящо. Отворът трябва да е много добре уплътнен, за да се получи вино, а не оцет. 
Ферментацията продължава между 3 и 5 дни, след което се премахва утайката. Оставете малиновото вино на топло място за още 2-3 дена. След този период виното се прибира на хладно място и след падането на утайката се разлива в бутилки, които отново се затварят много добре. Малиновото вино се съхранява на студено място или хладилник. Вкусът му е най-добър в същата година от направата му. 

 

Сладоледен крем

 

Продукти: малини - 400 г, вода - ¼ ч.ч.,захар - ½ ч.ч., лимонов сок - 1 с.л., водка - 1 с.л., розова вода - 1 ч.л.

Начин на приготвяне: Малините се пасират заедно с водата. Претриват се през сито, за да се махнат семките им. Добавя се захарта и лимоновият сок. Разбъркват се до пълното разтваряне на захарта. Добавя се розовата вода и водката. Сместа се премества в пластмасов съд и се оставя във фризера за половин час. Вади се, разбърква се, за да се разбият ледените кристали. Връща се във фризера и тази процедура се повтаря на всеки 30 минути в продължение на 3 часа.

 

 

Бисквитена торта

 

Продукти: 1,5 пакет обикновени бисквити "Закуска", 1 пакетче пудинг сметана, 1 пакетче пудинг ванилия ,1л прясно мляко , 100 г краве масло, 250 г пудра захар,  500 г малини.

Начин на приготвяне: Малините се измиват и се поставят в купа заедно с 50 г пудра захар, престояват 1 час. Млякото се слага да заври, прибавя се пудингът, бърка се докато се получи гъст крем. Маслото се забърква заедно с 200 г пудра захар, докато се получи пухкав крем. След това се смесва с пудинга. В правоъгълна купа, се нареждат ред бисквити, покрити с крем, слой от малините които са в захарта, и пак бисквити, крем, малини... докато свърши кремът. Отгоре се намазва крем и се украсява с малини. Поднася се добре изстинало.

 

 

Плодово пюре

 

Продукти: 500 г малини, 200 г захар, 50 мл. ликьор

 

Начин на приготвяне: Разбийте малините с миксер на бавни обороти в продължение на 10 минути. Разбивайте, докато получите пюре, като постепенно сипвате захарта. Накрая добавете ликьора. Готовото пюре веднага разлейте в чисти буркани с капачки на винт. Затворете ги плътно и ги съхранявайте в хладилник. Използвайте пюрето за украса на сладкиши, палачинки, сладолед, торти и плодови салати.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния понеделник на ноември: Ракът да не бърза със смяната на работното място, Лъвът да не е алчен САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния понеделник на ноември: Ракът да не бърза със смяната на работното място, Лъвът да не е алчен
ПИК TV x
Нидал Алгафари пред ПИК TV: Единственият възможен вариант е Атанасов председател на НС, а Борисов премиер. ППДБ е време да се примирят, че Пеевски е фактор в политиката (ВИДЕО) Нидал Алгафари пред ПИК TV: Единственият възможен вариант е Атанасов председател на НС, а Борисов премиер. ППДБ е време да се примирят, че Пеевски е фактор в политиката (ВИДЕО)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК