Вход
София
Времето в София -5 o C

Меглена Кунева: Искат да ме заглушат

Меглена Кунева: Искат да ме заглушат

на 08.04.2013
3226
8
Меглена Кунева: Искат да ме заглушат

Меглена Кунева е родена на 22 юни 1957 г. в София. Завършила е право в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирала е в университетите в Джорджтаун - САЩ, и в Оксфорд - Великобритания.

Бе главен преговарящ на България за присъединяването й към ЕС и министър по европейските въпроси в кабинетите "Сакскобургготски" и "Станишев". Еврокомисар на България от 2007 до 2010 г.

Като независим кандидат за президент през октомври 2011 г. бе трета с 14% от гласовете. На 1 юли 2012 г. създаде и оглави партия "България на гражданите".

 

-    Г-жо Кунева, вярно ли е, че партията ви се разцепва?

-        Няма да коментирам тези твърдения, всеки има право на мнение. Мога само да благодаря на всички членове и симпатизанти на "Движение

България на гражданите", които успяха не само да съберат 60 хиляди подписа, но и да говорят с десетки хиляди граждани. Ние няма да се отклоним от пътя си. Той е същият, заради който ми повярваха 500 хиляди души на президентските избори. Няма да се отклоним от него заради хора с нездрави лични амбиции и с осезаеми икономически интереси. Те всеки път ще се разграничават от нас. Повече

или по-малко шумно.

- Но близо 2000 ваши съпартийци ви обвиниха, че нареждате в листите свои хора и напуснаха партията ви.

- В партията ни има различни хора с различни амбиции. Някои са имали по-големи очаквания за бързината на политическото си израстване и сега са се разочаровали. При подреждането на листата Националният съвет търсеше баланс, за да могат след изборите членовете и симпатизантите ни да се гордеят с нашата група в парламента, а не да се срамуват от нея. Мисля, че този баланс се получи.

- Напоследък се появиха доста разнопосочни социологически изследвания. Как ще коментирате стряскащото 30 % „за” ГЕРБ, 16% „за” БСП?

- Очаквам в някакъв момент ГЕРБ да достигнат 80% в проучванията на някои социолози и някои врачки, които обикалят телевизиите през последните месеци. Истината е, че хората ще кажат какво мислят в деня на изборите. Дотогава ще видим и ще чуем различни спекулации. Най-важното за „Движение България на гражданите“ обаче е да не се отклони от своя път. Да не позволим да ни разсеят с подобни внушения. Ние вярваме в хората и сме сигурни, че те ще напрявят най-правилния избор. Това, което искаме, е хората да имат възможност да участват на честни и свободни избори.

- Какво мислите за работата на министрите от служебния кабинет? Имате ли усещането, че са част от някакъв кръг – Плевнелиев-Прокопиев? 

- Служебният кабинет има две основони задачи. Първо да осигури честни и демократични избори и второ да представи пред обществото цялата истина за сътоянието на страната след управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ. Мнението ми е, че до момента служебното правителство не е извършило действия, които да ни покажат, че има желание да работи в тази посока. Ние призовахме да бъдат освободени областните управители на ГЕРБ, защото те имат пряко отношение към изборния процес. Призовахме да бъдат освободени политическите кабинети във всички министерства, защото те имат пряко отношение към водената от ГЕРБ политика през последните четири години. Нито едно от тези неща до момента не е факт. Колкото до кръговете – надявам се единственият кръг около президента да бъде кръгът на българските граждани. Всичко останало би било много лошо за страната.

- Повод за протестите през февруари и март станаха високите сметки за ток - какъв е вашият отговор на обвиненията, че и вие имате вина за това?

- Като еврокомисар за защита на потребителите успях да се преборя с правителството на Сергей Станишев сметките за ток да не се изчисляват на тримесечие, а всеки месец. През 2009 година, когато премиер стана Бойко Борисов, настоявах в България да бъде въведена единната сметка за ток, която дава пълна информация за какво плащаме и къде отиват парите ни. Получих мълчание. След това тази единна сметка беше възприета от повечето страни членки на ЕС, докато в България продължаваме да не знаем за какво плащаме. Ще ви кажа и нещо друго – благодарение на преговорите за присъединяване към ЕС бяха създадени Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите, както и десетки законови механизми, които дават права на гражданите в тази посока. Защо тази законова база се пренебрегва и погазва, трябва да питате хората, които са управлявали страната.

- И за да бъда по-конкретна, Костов ви обвинява за заема от „Париба” за „Белене”, СДС за таксата „пренос и достъп до електропреносната мрежа”, ГЕРБ пък ви винят за затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”...

- Пропускате още едно обвнение, което беше направено преди няколко месеца – че съм продавала развалени вагони на БДЖ през 1968 година. Сега сериозно – целият този шум има за цел да заглуши смислените идеи на „Движение България на гражданите“ и на хората да не им бъде позволено да ги чуят. С добрата си репутация нямам проблем – нито в България, нито в Европа. Затова не се притеснявам за себе си, когато опонентите ми се опитват да излъжат хората, че съм виновна за техните провали. Притеснявам се единствено, че в подобна среда не всички ще могат да направят информиран избор.

- Миналата седмица представихте предизборната програма на "Движение България на гражданите". С какво тя е по-различна от програмите на другите партии?

- От самото начало ние мислехме за програмата си като за краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, с който да променим България. В процеса на работата по изработването й, който продължи близо една година, се включиха над 200 души. Това беше тежък труд, защото зад всяко наше послание и ангажимент стоят множество изчисления, аргументи, ако щете дори спорове. Най-важното за нас беше да дадем посока на хората. Мисля, че тежката криза, в която живеем, се дължи на липсата на посока. Лутаме се.  Ние сме категорични, че нашата посока е Европа – нищо по-малко от това. Европа означава високодоходна интелигентна икономика, която дава възможности за развитие, както на младите хора, така и на средното поколение. От своя страна този тип икономика осигурява достоен живот на тези, които през целия си живот са работили и вече са се пенсионирали. Ключовите думи за постигането на такъв тип развитие са – силни държавни инвестиции в децата, образование, здравеопазване, околна среда и икономически растеж. Според мен всеки друг път извън този е грешен и обрича нацията на все по-тежка бедност. Всички икономически мерки обаче ще останат безплодни, ако не бъдат подкрепени от дълбока реформа в съдебната система.

- Проблемът на България е, че през тези 23 години не се създаде средна класа и дребно предприемачество, а инициативата на хората за малък бизнес се задушава по всякакъв начин...

- Единственият начин нещата да се променят, е да се спазва законът. В същото време се нуждаем спешно от прости правила, които помагат, а не пречат на хората да печелят с труда и усилията си. През последните години правилата се променяха през месец-два и ставаха все по-сложни. Колкото по-сложен за изпълнение е един закон, токлкова повече предпоставки за злоупотреби създава. Хората в България са поставени в абсурдна ситуация, защото тези, които се стремят да живят по правилата и според благоприличието, биват наказвани, а онези, които погазват законите са толерирани. Крайно време е  нещата да си дойдат на мястото. „Движение България на гражадните“ се роди от срещите с тези хора, които вие наричате средна класа и които винаги са плащали сметката за безумията на властта. Хората, които се опитват да живеят честно и почтено и искат единствено да им се даде възможност да бъдат себе си. Те са тези, които ще издърпат страната ни напред.

 

Сподели:
Напиши коментар »
(8)
1
ДБГ ръководено от Меглена Кунева е сериозен играч на предстоящите избори. Имат си хубава и реалстична програма, в листите влязоха много стойнстни и доказали се професионалисти от всички области на обществота. Точно това липсва на ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака и още в началото на кампанията те извадиха гнусни копромати срещу Кунева. Партенките за Париба, реакторите на Козлодуй, ЕРП са за невежи хора. Те лесно могат да се оборят, но няма пространство за това тука. Въпреки всичко се надявам в трезвата преценка на българина, който излезе на улицата от мизерия и гняв срещу некадърниците, олигарсите и мутрите, готвещи се отново да управляват.
2
Жалки, нескопосани обяснения на една изплашена жена, която е готова да направи всичко и да се съюзи с всички само за да стане пак еврокомисар. Народът помни Габонската афера, предателството с АЕЦ, орязаните пари за земеделие, унизителните условия за присъединяване към ЕС като страна втора категория с механизъм за наблюдение, все прелести осигурени от мадам Йес. Не е забравена и подигравката с българския избирател от изборите за Европарламент - гласуваш за Кунева, получаваш за евродепутат Станимир Илчев - бащата на заловения от испанската полиция за трафик на жени Владимир Илчев
3
жалки, нескопосани лафчета от 1но ''политбюро'', явно член на дс+бкп, на мафията +монопола, които до днес управляваха в бг.! но за това му плщат де -да драска лъжи по сайтовете, та дано някой абдал му се хване + гласува за герб-сдс, че те да могат да досъсипят +доокрадат страната.! но на тия мафиоти няма да им мине номера вече, даа...!!!! а дбг. са си супер+ще успеят!!!
4
Те я питат защо пуска парашутисти - тя отговаря с общи приказки. Бягане от отговорност и алабализми - това е Кунева ... Щом нейните хора казаха, че само в общите приказки я бива, смятай за какво иде реч ... Поредната рожба на комунизма, която се опитва да се изкара по католик от папата с приказките си за дясна политика, а всъщност от нищо не реално не разбира ...
5
за да няма пове4е реален комунизъм-фашизъм, вси4ки умни и нормални хора ще гласуват за дбг-кунева. няма спор за това. а идиотите да гласуват за кой си щат-после сами ще си сърбат мизерната герберо-фашистка попара! а после дбг ще зауправляват и ще възродят българия от руините след герб-сдс-фашизма...!
6
Пръмовски гражданино, банка Париба и чудовищната далавера със заема от нея - дело на другарката ти на снимката, 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй, орязаните земеделски субсидии по нейна вина, престъпланията на правителството на измамника от Мадрид, чийто министър беше другарката Пръмова, съвсем не са партенки, неуважаеми гражданино пръмовски! Не са партенки, а реални престъпления, минаващи в графата национално предателство, и извършени точно от тази червена кукувица, която нещо се прави на дясна, и нещо се гласи да ни управлява! Няма да стане, сигурен да си, гражданино пръмовски! Хората не гласуват за измекяри, продажници и политически проститутки! Няма да гласуват и за ЦК-снахата!
7
Гражданино пръмовски, забравих габонската афера! Др. Пръмова изигра основна роля тя да бъде посрита! нямаше как, в нея ставаше въпрос за чудовищни пристъпления за стотици милиони, откраднати от съпартийците на свекъра на др. Пръмова - един терорист и убиец, който е ивквизирал и убивал вързани хора!
8
Кои са стойностните хора-Прошко,пощаджията Найден от Плевен,СеГей от Враца,кой?В тази партия имаше читави хора-интелигентни,професори,квалитетни юристи,финансисти,млади и способни хора с европейско,прозападно мислене.Използваха ги да участват в изробатването на програмата,да се похвалят,че имат такива способни хора и после ги забравиха.Типично по байганьовски.Те не фигурират в листите.Явно,се страхуват от тях.Умният човек подлага всичко на съмнение,задава въпроси,а и не е сигурно,че ще е послушен.Затово бутат такива като Прошко,Найден,Сергей
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 6211
архив

Цигулар се приближава тактично до двойка в елитен ресторант:
- Добър вечер! Вие ли поръчахте Паганини за дамата си?
- Бааааааааа, я съм й викнал свинско със зеуе!

няма нови новини
Днес: 36
hot
най-четени новини в момента
сега
2366
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ЕКШЪН В ПИК: Евакуираха мол в София заради сигнал за бомба (ВИДЕО)
x
САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с хороскоп за днес - Близнаците да си върнат заемите, а лъвовете да очакват любовни успехи
x