Вход
София
Времето в София 2 o C

Милко Балев направил опит за самоубийство

Милко Балев направил опит за самоубийство

Сивият кардинал на БКП скочил от прозореца на царската полиция
на 11.08.2018
122703
17
Милко Балев направил опит за самоубийство
Автор: "Ретро"
11.08.2018
17
122703

Един от най-видните членове на ЦК на БКП и може би най-известният цесекар в НРБ Милко Калев Балев е роден на 14 август 1920 г. в Троян. Много преди да стане редактор на 38-те тома съчинения на Тодор Живков, нелегалният младеж е опитал да се самоубие в ареста. Случката е от 1943 г., когато той е едва 22-годишен, свидетелства документалистът Николай Георгиев.

Милко Балев е задържан на 12 февруари 1943 г. в София. Малко след него е арестуван и Колю Найденов, шофьор от Троян. По онова време Балев е секретар на Околийския комитет на забранения Работнически младежки съюз (РМС) в града, а Найденов му помага. Предполага се, че именно Балев издава своя другар. Протоколите от разпитите на Балев (голяма част от тях са пострадали от времето и почти не се четат) потвърждават, че Милко Балев не е мълчал като „не човек, а желязо” от „Балада за комуниста” на Веселин Андреев. А по-скоро е сътрудничил на омразната царска полиция.

В протокола с личните обяснения на младия Милко Балев, в които той говори за задържането си и за малко спорния си опит за самоубийство, се чете:

 

„На 12.II. т.г. (1943 г. - б. р.) бях задържан в Дирекция на Полицията, след това ме изпратиха в гр. Троян, като на 14 т.г. пристигнах в Троянското околийско управление, където разбрах, че съм задържан като организатор на ремсова група нелегална. Там бях разпитан от цивилна и формена полиция относно ремсовата група, като аз отрекох, че съм организатор на нелегалната група. След това доведоха едно лице, което се казва по прякор Стотинката от гр. Троян. Направиха очна ставка с мене, като той потвърди, че и аз съм отговорник на ремсова група. Тогава аз, като видях, че е разкрита тази работа, повторно отрекох, но понеже поискаха да се изясни кое е точно вярно, и аз се принудих да призная твърдението на Стотинката. След това полицията ми поиска да посоча с кои хора имам партийна работа ремсова. Аз не посочих подобни лица, като поисках разпита да се отложи за другия ден, което се възприе. Прибраха ме в една стая насаме, където под влияние на кошмарни мисли дойдох на мисълта да се самоубия, и то да се хвърля през прозореца на клозета. Сутринта поисках да ме пуснат по нужда и там сторих това. Аз се хвърлих през този прозорец, защото знам, че е доста високо, понеже смятах, че веднага ще последва смъртта ми. Не мога да помня как съм паднал долу. След падането се опомних в болницата в гр. Ловеч.”

Полицейските служители обаче не вярват напълно, че „кошмарните мисли” на младия ремсист са го накарали да се самоубие. Според част от протоколите на полицията Милко Балев е направил опит за бягство. Балев скача от 6 метра височина, пада в реката и си счупва гръбначния стълб (поне според полицейските архиви). На 16 февруари началникът на болницата в Ловеч съставя протокол до полицията, в който определя опита за самоубийство на Балев като „опит за бягство”. Началникът на полицията в Троян обаче, полк. Вълев, на 26 март 1943 г. съставя крайния документ, според който официално приема версията на арестанта, а именно, че той е направил опит за самоубийство.  

След несполучливия си опит за самоубийство твърдият впоследствие държавник омеква и започва да сътрудничи на полицията. От проточилите се разпити се вижда, че Балев не е мълчал „като комунист на разпит”, а оказва почти пълно съдействие на царската полиция. Той признава за политическите си срещи с много нелегални, казва имена, прякори, откъде са родом хората, с които е общувал, как са си разменяли нелегален печат (в. „Работническо дело” например) и т.н. На въпроса какво си е говорил с нелегалните Балев обаче отговаря почти в стила на Васил Левски - „нищо съществено” . 

 

На 17 април 1943 г. Милко Балев е осъден на „смърт чрез обесване” за това, че във военно време е участвал в организирането на групи, които са целели насилствена смяна на Конституцията, държавния и обществен строй в Царство България и „насилствено завземане на властта, като за постигане на тая цел си служи с престъпления, въоръжени акции, насилия и терористични действия”. Присъдата е прочетена от подполковник Гологанов от Плевенския военнополеви съд.

Милко Балев обаче моли Негово величество цар Борис III за отмяна на смъртното наказание. На 21 февруари 1944 г. до началника на плевенския затвор пристига писмо от прокурорския надзор при Ловчанския окръжен съд, с което смъртната присъда на Балев е заменена. Младият тогава комунист е „помилван” с присъдата „доживотен строг тъмничен затвор”. 

 

Все още никой в Царство България няма представа, че съветската армия ще нахлуе мирно и необезпокоявано в страната, а комунистите ще завземат властта. Затова и мнозина са склонни да вярват, че Милко Балев отървава въжето именно заради словоохотливостта, с която сътрудничи на полицията и съда. 

Балев е освободен от затвора на 8 септември 1944 г. като амнистиран съгласно наредбата за амнистия на политзатворниците от 1944 г. 

От този ден нататък дребничкият мъж (едва 166 см според затворническата му карта) тръгва по пътя на шеметната политическа кариера. 

Сивият кардинал - така наричат Милко Балев в продължение на три десетилетия (от 1954 до 1986 г.), през които той е началник на кабинета на генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков. Същевременно е и депутат в 4-тото, 7-ото, 8-ото и 9-ото Народно събрание, секретар на ЦК и член на Политбюро на партията. „Дългите” политически ръце на видния партиец пипат навсякъде. Мнозина го сочат като един от диригентите на възродителния процес. Съветва Тодор Живков по всякакви въпроси - външнополитически, вътрешнополитически. Топлите връзки с развиващите се страни по света дължим до голяма степен на него. Балев съветва Първия и по спортни въпроси. Известният като „болен” цесекар Балев стои и в дъното на печално известното наказание на „Левски” и ЦСКА от средата на 80-те години, когато двата най-популярни отбора у нас насилствено са преименувани съответно на „Витоша” и „Средец”.

Сподели:
Напиши коментар »
(17)
1
РОДООТСТЪПНИКА ДОНОСНИК НА ПОЛИЦИЯТА МИЛКО КАЛЕВ БАЛЕВ ИМА ПЛЕМЕННИЦА НА ИМЕ МАРТИНА БАЛЕВА,ИЗВЕСТНА С ТУРСКО ПОКЛОННИЧЕСТВОТО СИ,НАПИСАЛА ”МИТЪТ БАТАК” ЗАЕДНО С ПОДЛЕЦА УЛФ БЛУМБАЙЕР .В БАТАК КЛАНЕТАТА СПОРЕД НЕЯ СА ИЗМИСЛИЦИ ,ЕТО ТАКИВА ХОРА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ .КАКВО ЛИ ЩЕ НАПИШЕ Н АЙ ГОЛЕМИЯ ЛЪЖЕЦ В ДЪРЖАВАТА ГЕОРГИ АТАНАСОВ/ГА ГА/ПО ВЪПРОСА ЗА ДОНОСИТЕ НА МИЛКО БАЛЕВ В ПОЛИЦИЯТА,И КОЙ НА КОГО Е БИЛ ПОДЧИНЕН БАЛЕВ НА ЦОЛА ДРАГОЙЧЕВА ИЛИ ОБРАТНОТО.БАБА ЦОЛА СЪЩО Е ЛЕЖАЛА В ЗАТВОРА И СЕ Е СПАСИЛА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДОНОСИ.СЪЩО КАТО ДРУГАРЯ ЖИВКОВ ПЪРВИ ИНФОРМАТОР НА НИКОЛА ГЕШЕВ.ЧЕСТИТО ДОНОСНИЧЕСКО ОЛТБЮРО.
2
Този изрод е добре, че напълни гроба си, още по-хубаво ще е неговите наследници до девето коляно да бъдат умъртвени по жесток и насилствен начин.
3
аз можех да му помогна да се бастиса
4
Защо ''събуждате''този политически труп отритнат още по Тошово време...????
5
ТОЗИ ПОЛУРЪСТ КОЛЕШЕ И БЕСЕШЕ ПО БАЙ ТОШОВО ВРЕМЕ И НАЙ ВЕЧЕ ПОДВЕЖДАШЕ ТОДОР ЖИВКОВ С НЕГОВИТЕ ИНТРИГИ И ЛЪЖИ.СЕГА НЕГОВИТЕ НАСЛЕДНИЦИ СЕ КЪПЯТ В ОХОЛСТВО С ОТКРАДНАТИТЕ НАРОДНИ ПАРИ.КАКТО И ПОЧТИ ВСИЧКИ НАСЛЕДНИЦИ НА БКП ЕЛИТА В БЪЛГАРИЯ.ПОЗОР ЗА НАРОДА КОЙТО ТЪРПИ ТОВА УНИЖЕНИЕ ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ.
6
Най лошото което депресира народът е – пускаш една телевизия и радио, и чуваш как синът на най близък на живков громи комунизмът, след него друг водещ в следващото предавне бивш шеф на сем, син на живков деец и приятел, и той громи комунизмът, поканил син на друг живков приближен номенклатурчик, заедно да плюят комунизмът и българия, и колко е велик западът и сащ. Казват, че първият водещ е син на жил-фонд на нрб. Вторият водещ е син на архитектът на софия и паметник строил на живков, а гостът му „дисидент“ спречвал се с милиционери, наркоман, рокаджия от татово време, е син на шеф на татовите профсъюзи. НО НАЛИ ТАТО, ИСКАШЕ ДЯСНО И АНТИКОМУНИЗЪМ, И ТЕЗИ С ПАРИТЕ ДА РЕШАВАТ, АКЦИОНЕРНАТА ФИРМАДА ОБХВАНЕ ВСИЧКО КАТО РАКОВО ОБРАЗОВАНИЕ, И СОЦИАЛИЗМЪТ БИЛ НЕДОНОСЧЕ. . Но всичко това е страшно объркващо и депресиращо за народът.
7
Замфир Яшаров е истинското име на Тодор Живков , който също е предавал другарите си , като всеки циганнин ! Мърша с мърша се събира !
8
Като прчетох заглавието веднага предположих, че е е заврял морков в задника си.
9
Поредната номенклатурна отрепка с измислена биография! Бил е някаква мижитурка,без никаква комунистическа дейност,но това е вярно,че е бил полицейски агент,с подставено бягство.Та всички членове и кандидат-членове на политбюро бяха такива с ИЗКЛ.на Станко Тодоров,Митко Григоров и Славчо Трънски.
10
Целият измислен червен номенклатурен “елит” е от ловешкия край и Орешак,Априлци със селата наоколо. Истинското партизанско движение е било в Западна България,благодарение на подръжката на югославските партизани,снабдявани от английската армия.Затова,под руски натиск тази тема е табу 50 г.,а истинските партизани са вкарвани в лагери и затвори,след влошаването на отношенията между Тито и Сталин.
11
Милко Балев трябваше да бъде обесен с главата на долу на площад "Александър Батенберг"!!!! Както и цялата шайка на БКП, национални предатели и криминални престъпници, окрали България эа 45 години!!! Съсипвайки една цветуща държава - Царство България!!!
12
Всички ,до един са били предатели,тези мишки!И синовете и внуците,също предатели ,слуги на руските служби!Докато не се изчистят тази сган ,България ще върви надолу!
13
отговор на коментар
Малък Тошко е жив пример,че Живкови са били цигани!
14
LI4NIAT SVODNIK NA TOSHO MANGALA
15
Балев бе голям боклук и душеприказчик на Живков. Неграмотен, но нахален, пробивен, коварен, подъл човек. Неслучайно второто му име бе Калев, което идва от кален човек,.долен, мръсен.
16
баща ми имаше гъбички по краката ,направо му бяха разядени от 10 години и нищо не помагаше ,тогава от Германия му поръчахме този мехлем,това го спаси,премахна ги завинаги http://bit.ly/2z8r3yF
17
смърт на комунизма
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 24917
архив

Блодинка си поръчва малка пица. Сервитьорът я пита на четири ли или на осем да я нареже. – На четири, на осем няма да мога да я изям.

няма нови новини
Днес: 128
hot
най-четени новини в момента
сега
2691
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Андреа и Галин се замерят с компромати - изплува филмче за възрастни с участието на...
x
САМО ЗА ЖЕНИ! Няколко неща, които са забранени по време на секс
x