ОПАСНО ЗА ЖИВОТА
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Вече сме в разгара на „туршиения” сезон. Обществена тайна е, че зиме българинът не сяда на трапезата без традиционната туршийка – за мезенце към крехката сланинка, за допълнение към гозбата или просто така – да си я хрупа.
Преди години почти всеки си правеше зимнината вкъщи. Избираше си на пазара зеленчуци, които не са торени с химикали и пръскани срещу инсекти, внимаваше за вкуса на всеки буркан. Домакините се надпреварваха коя първа ще даде по-хубава рецепта за класическата царска туршия, за пълнени камби със зеле и моркови, за кисели корнишончета.
Сега вече не е така. Всичко живо си купува готови туршии от магазините. В интерес на истината – те изглеждат добре. Казано иначе – имат търговски вид. За жалост обаче малцина знаят какво съдържат купешките буркани с лъскави етикети и консервиран зарзават. Ето разказът на Радка В. от Пловдив, която е работила в един български консервен комбинат. "От поточната линия, по която се движеха зеленчуците с голи ръце махаме боклуците и мишките" ....
Останалото четете тук.