Николай Павлов ЕКСКЛУЗИВНО пред ПИК за арбитража на "Булгаргаз" срещу "Газпром": Искът е закъснял! Длъжен да го заведе бе кабинетът "Петков", а не да чакаме фалита на компанията. Накрая ще платим и 5 милиона съдебни разходи

Акценти

Николай Павлов ЕКСКЛУЗИВНО пред ПИК за арбитража на "Булгаргаз" срещу "Газпром": Искът е закъснял! Длъжен да го заведе бе кабинетът "Петков", а не да чакаме фалита на компанията. Накрая ще платим и 5 милиона съдебни разходи

115613
на 09.07.2024
Николай Павлов ЕКСКЛУЗИВНО пред ПИК за арбитража на Булгаргаз срещу Газпром: Искът е закъснял! Длъжен да го заведе бе кабинетът Петков, а не да чакаме фалита на компанията. Накрая ще платим и 5 милиона съдебни разходи

Последвайте ни в Google News Showcase

По-рано днес стана ясно, че "Булгаргаз" стартира арбитражно производство срещу "Газпром Експорт" пред Арбитражния съд при Международната търговска камара в Париж. Заведеният иск е за обезщетение на вреди от над 400 млн. евро, претърпени в резултат на едностранното преустановяване на доставките на природен газ преди повече от две години, в края на месец април 2022 г.

препоръчано

Припомняме, че тогава "Газпром" напълно спря доставките за България, тъй като страната ни отказа да плаща в рубли.

ПИК потърси бившия изпълнителен директор на "Булгаргаз" Николай Павлов за коментар имаме ли шансове да спечелим делото и не е ли доста закъсняло то.

Интервю на Елиана ВАСИЛЕВА

- Г-н Павлов, как ще коментирате арбитражния иск на "Булгаргаз" към "Газпром" за 400 милиона евро?

- Първото нещо, което трябва да се отбележи е, че този арбитраж се завежда две години, след като руснаците спряха доставките. За мен е необяснимо защо, за разлика от всички останали страни, които заведоха арбитражи в рамките на 2022 г., ние направихме това чак сега.

- А през тези две години, и друг път сте го казвал, България продължи да купува руска газ...

- Точно така. Въпреки, че доставките ни бяха спрени, България продължи да купува руски газ на значително по-висока цена през т.нар. посредници - компании, които имат договори с "Газпром" и препродават на страната ни газ, купен от тях. 

За 2022 и за 2023 г. "Булгаргаз" е платило над 1.5 милиарда евро за доставки на гръцки фирми, на дъщерни компании на "Газпром" и на свързани компании, които съответно купуват газа от Русия и го препродават в България.

Освен, че продължиха да купуват руски газ с огромни надценки през тези фирми,  "Булгаргаз" продължаваше незнайно защо да плаща на "Газпром" за капацитет, който реално не се ползва. Ами това са милиони евра, приблизително около 8 милиона. Пари, платени на вятъра - не получаваш газ, а плащаш за капацитет. Защо? При положение, че съгласно договора с "Газпром" този капацитет се плаща, след като са съгласувани от двете страни количества. Да не се окаже, че този капацитет е заплащан два пъти - единия път директно на "Газпром" и втория път на посредниците, тъй като те са си го калкулирали в цената. Аз предполагам, че тези приблизително 8 милиона евро, които "Булгаргаз" е платил на "Газпром" за неизползвания капацитет, сега вероятно са ги включили в иска. Което ще бъде абсолютно комедийно поведение.

Тоест, ако трябва да обобщим - компанията е била наясно, че е започнала да регистрира загуби, считано от първия ден на спирането на доставките и продължаването на същите руски доставки, но оскъпени през други компании-посредници. Затова трябваше много бързо да се заведе такъв съдебен иск и да се претендират първите претърпени вреди. А не след две години.

- По този начин можеше да бъдат избегнати далеч по-мащабни претърпени вреди, нали така?

- Със сигурност щеше да има ефект! Нека да отбележим, че за тези две години "Булгаргаз" загуби половината от пазарния си дял, заради високите продажни цени на природния газ. Съответно в резултат на това натрупа колосални финансови загуби. И това се вижда от финансовите отчети на дружеството - загуби за стотици милиони левове, дългове над 1.5 милиарда лева - към бюджета 800 милиона, към БЕХ, и към банки, които финансират "Булгаргаз". Като тези заеми са държавно гарантирани, тоест държавата стои зад тях. 

На всичкото отгоре този газ, за който България плати 1.5 милиарда евро - немалка част от него се оказа излишен и компанията го продаваше обезценен на българска и гръцка борса, реализирайки над 100 милиона лева загуба, само от тези сделки. И това стана ясно от публикувания доклад на временната комисия "Боташ" в Народно събрание, която разследваше доставките.

Ето това са последиците от всичко, което се случи с "Булгаргаз" след януари 2022 г. Аз предупредих публично: Следете какво ще се случи с "Булгаргаз"! Но последиците и всичко което се случи бяха в такива огромни мащаби, които и мен самия ме възмутиха. 

- Според вас имаме ли шансове за спечелим арбитража срещу "Газпром"?

- Моето мнение е, че "Газпром" няма да се явят на това дело, тъй като те не признават Арбитражния съд. Ако приемем, че "Булгаргаз" спечели това дело, аз не виждам как дружеството може да си вземе парите, за които претендира, от "Газпром". И в крайна сметка, накрая ще трябва да платим и разходите по делото, които ще бъдат не по-малко от 5 милиона евро или долара. 

- Искът ни е за 400 милиона евро. Достатъчни ли са да покрият всичките претърпени щети от "Булгаргаз"?

- Естествено, че не! 400 милиона евро не покриват всички негативни последици, които претърпя "Булгаргаз" и цялата ни икономика през 2022 г.

- Защо според вас не беше заведено дело навреме? 

- Ако го бяха завели навреме, шансовете вероятно щяха да бъдат по-големи. А какво се получи - изпиха цялото море и тогава разбраха, че е солено. Всеки един български гражданин плащаше високите цени на газа, ядохме бой, "Булгаргаз" загуби пазара и чак тогава решиха да съдят "лошите" руснаци. Правителството "Петков" беше длъжно веднага да заведе това дело, след като проглушиха на цялото общество ушите, че България изпълнява всички условия по договора. След това се правиха анализи близо две години. Кому беше необходимо това бавене?

- Този въпрос може би трябва да го зададем към Делян Добрев, той има най-точния отговор - пръв заговори за това, че "Промяната" са купували руски газ от дъщерни фирми на "Газпром"...

- Много сте права! Делян Добрев пръв осветли и разказа с факти и документи тези газови схеми с посредниците, с които българското общество бе ощетено със стотици милиони левове. Пръв обясни за инфлацията, породена от високите цени на газа. Българското общество плати цената през всички продукти на тези схеми - от хранителните до парното.  

Незавеждането на дело за мен е абсолютно и необяснимо бездействие от страна на управляващите в онзи момент! Купуваха руски газ от посредници, парите отново отиваха в "Газпром", а същевременно някой си седи на столчето и не завежда дело, срещу този, който ти е спрял евтиния газ, при условие, че тръбиш навсякъде, че ти си спазваш договора. Ами щом претендират абсолютна изрядност, още на втория месец "Булгаргаз" трябваше да е завел дело, а не да чака да натрупа огромни финансови загуби и дългове, да загуби пазарните си позиции и чак след всичко това да се завежда арбитражен иск. От какво се притесняваха? Че руснаците ще спрат газа на посредниците ли?

Ето по такъв начин може да се завлече цялата ни енергийна система и ефектът на доминото да стигне до последното звено в нея. Какви са последиците вече се вижда. "Булгаргаз" стана боксовата круша на Балканите - който ги хване, ги дере финансово. Това е абсолютно безобразие! Преди опашката пред портите на "Булгаргаз" беше да купуват от дружеството, защото имахме ниска цена, а и си пазехме пазара като зеницата на окото. А сега навсякъде се тръби, че опашката пред портите е да се продава на "Булгаргаз" скъп газ.

Бих завършил този разговор за арбитражното дело с една турска поговорка: Да му имам на българина втория акъл.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 юли - Близнаците да очакват повишение на заплатата, успехът няма да изостави Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 юли - Близнаците да очакват повишение на заплатата, успехът няма да изостави Скорпионите
ПИК TV x
Журналистът Илхан Андай гръмовно пред ПИК TV: Компанията, която прави ремонта в централата на ДПС, си тръгна след щурма! Чакъров има лъскав офис, а Доган ще стои без кабинет, докато не намерят пари, за да платят на строителите (ВИДЕО) Журналистът Илхан Андай гръмовно пред ПИК TV: Компанията, която прави ремонта в централата на ДПС, си тръгна след щурма! Чакъров има лъскав офис, а Доган ще стои без кабинет, докато не намерят пари, за да платят на строителите (ВИДЕО)
ново
Днес: 106
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК