Николай Павлов ексклузивно пред ПИК: Кирил Петков говори смешки пред мажоретките в партийната централа. За 2 дни "Булгаргаз" загуби над 10 млн. лв. А Лена Бориславова говореше измислици за 4 пъти по-евтин газ.....

Акценти

Николай Павлов ексклузивно пред ПИК: Кирил Петков говори смешки пред мажоретките в партийната централа. За 2 дни "Булгаргаз" загуби над 10 млн. лв. А Лена Бориславова говореше измислици за 4 пъти по-евтин газ.....

221601
на 03.04.2024
Николай Павлов ексклузивно пред ПИК: Кирил Петков говори смешки пред мажоретките в партийната централа. За 2 дни Булгаргаз загуби над 10 млн. лв. А Лена Бориславова говореше измислици за 4 пъти по-евтин газ.....
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Аз съм вече две години вън от системата, информирам се, доколкото мога, но директорите на дружествата са хората, които носят отговорност за компаниите и бизнеса си. Вместо да се страхуват в ъгъла да излязат и да кажат какво е реалното състояние. Енергетиката е ресурсен отрасъл и той носи парите за държавата.

препоръчано

Това каза в интервю за Соня Колтуклиева уволненият от Кирил Петков преди години бивш шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов.

В първа част от интервюто Павлов обяснява, че е имало опит той да бъде арестуван по времето на Кирил Петков и в тях дошли полицаи, но заради Ковид, той останал да лежи у дома.

Що се отнася до оценката за Румен Радев, министър на енергетиката, Павлов заяви, че няма да дава оценка, а като страничен наблюдател казва, че нещата не са много добре. Гледам, че много-много не се взимат мерки. Вземете един отчет на "Булгаргаз" и по пое време, и ще видите разликите и фактите. Не мога като Кирил Петков да говоря неща, които не са подкрепени с никакви аргументи и нямат никаква стойност, обясни експертът.

Това, което говори Кирил Петков пред партийния актив, го осмива, а не го героизира. Никаква стойност няма в думите му. Чуйте го как говори и как се хвали. Какво се случи с азерските доставки. Той обещаваше, че от 1 юли потича азерският газ по договорната цена в пълни количества, но те не можаха да договорят да получат всичките количества по договорната цена. Количествата, над това, което ние договорихме, ги взимаха на 5 пъти по-висока цена. Те не можаха дори и да вкарат част от количествата, като през септември излязоха статии, че газът е влязъл в Гърция, но не могъл да излезе в посока България. Това е загуба за дружеството. Кой е договорил този договор? Не съм го договорил аз, възмути се Павлов.

Така той коментира контролирано изтеклия запис от изказване на Кирил Петков в партийната централа пред активистите на ППДБ, който бе подхвърлен целенасочено на сайта Лупа.

За 2 дни в Булгаргаз загубиха над 10 млн. лв. 26-27 септември 2022 г.  Това го има в доклада на КЕВР, те са правили проверка. Допълнието към основния договор е договаряно от правителството на Кирил Петков, който говори пред мажоретките в партийната централа. За два дни щетата е над 10 млн. лева, като "Булгаргаз" е продал този газ в Гърция за 2.5 евро, при себестойност на газа аколо 150 евро, посочва бившият директор на дружеството.

Това допълнително споразумение е минало и през БЕХ за съответните одобрения. Спомняте си как Людмил Йоцов, който беше тогава изпълнителен директор, се появи като пират с черна маска и черни ръкавици на заседание на КЕВР. Той каза, че мислел, че руснаците се шегуват, че ще спрат газа. Всичко е комедия, която се превръща в трагедия. Който не е дошъл, той не е нанасял удари върху "Булгаргаз" - дружеството се превърна в боксовата круша на региона, каза още Павлов.

7000 сделки от общо 7600, извършени на борсата, са на загуба, което е над 90%. Къде го има това нещо!? И кой го позволява? Все едно няма държава, а продължават да се наливат пари в "Булгаргарз" под формата на заеми, изтъкна експертът.

А помните ли началничката на кабинета на Петков - Бориславова, излезе и каза, че са договорили 4 пъти по-евтин газ. Какво се оказа? Точно обратното. Сторило им се така. А то се оказа, че не е точно така, припомни той.

Кому беше нужно да заявяват в Плана за възстановяване да бъдат извадени от холдинга двете дружества "Булгартрансгаз" и "ЕСО", очевидно се мисли и там нещо. Там има забранителен списък за приватизация. Важно е да се види там какво се случва, обърна внимание събеседникът.

5 милиарда се изтеглиха от енергетиката. Можеше да бъдат инвестирани в електро-енергийната мрежа, в "Булгартрансгаз", можеше да се довърши "Чаира", да се построи язовир "Яденица", да работи постоянно и да печели пари за НЕК. Дори щяха да останат средства за 7 и 8 блок в АЕЦ "Козлодуй". Помислете си тези пари за колко важни проекти щяха да бъдат използвани. А ги извадиха под формата на дивиденти от текуща печалба и от неразпределени печалби, трупани през годините. Те просто ги извадиха от БЕХ, за да могат да си вържат бюджета на държавата. Това се случва по времето на Кирил Петков и Асен Василев, изтъкна Николай Павлов.

Само да припомним, че през 2022 г. НЕК беше принуден да погаси 1 милиард лева безлихвен кредит, който падежираше след 18 месеца. И тъй като НЕК нямаха достатъчни налични средства по сметката, се наложи да вземат заем от БЕХ, за да погасят този безлихвен кредит. Вие разбирате ли какви решения се вземат, решения, които нямат никаква икономическа и финансова логика.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Финансови проблеми за Рака, Лъвовете да не пътуват САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Финансови проблеми за Рака, Лъвовете да не пътуват
ПИК TV x
Иван Таков пред ПИК TV: Нинова пречи на лявото обединение! Ето какво трябва да направим, за да е успешно (ВИДЕО) Иван Таков пред ПИК TV: Нинова пречи на лявото обединение! Ето какво трябва да направим, за да е успешно (ВИДЕО)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК