Няколко начина за изсушаване на плодове и зеленчуци

Животът днес

Няколко начина за изсушаване на плодове и зеленчуци

861067
на 02.02.2023
Няколко начина за изсушаване на плодове и зеленчуци
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Една от българските традиции във всеки дом, която можем смело да кажем, че се е запазила и поддържа и в нашето модерно съвремие, е приготвянето на зимнина. И тъй като все повече хора се стараят да поддържат здравословен начин на живот, освен компотите, туршиите и консервите, отново се завръща и сушенето на плодове и зеленчуци в домашни условия. 

препоръчано

Естествено, на слънце

Това е най-добрият и естествен метод за изсушаване на плодовете и зеленчуците. Смятан е и за един от най-полезните, тъй като продукцията се зарежда от слънчевите лъчи. Факт е, че се изисква повече време за пълноценното изсушаване, както и отделяне на повече грижи. 

Внимателно изчистете и след това подсушете избраните плодове или зеленчуци, след което ги наредете на почистена и равна повърхност. Имайте предвид, че за изсушаването на слънце ще са необходими около 10 дни, а през това време периодично ги обръщайте и пазете от напасти като насекоми. В лошо време ги прибирайте на сухо, както и през нощта. 

Изсушаване във фурната

Също предварително си подгответе плодовете и зеленчуците. Тук е препоръчително да ги потопите в гореща вода за 1-2 минути, след което веднага да ги поставите в хладка вода. Като сте ги посдушили, наредете отделните парчета върху тава с хартия за печене. В зависимост от вида на плода или зеленчука, ще е необходимо различно време за изсушаването му. 

По време на сушенето обръщайте парчетата и оставете вратата на фурната леко отворена. За някои от най-предпочитаните плодове и зеленчуци е необходимо време като:

Ябълки - 5-6 часа за сушене, през първите часове на 80 градуса, след това - на 50 градуса;
Кайсии - 8 часа на 50 градуса и 8 часа на 70 градуса;
Домати - от 3 до 6 часа на 100 градуса, след това още 6 до 12 часа на 70 градуса.

Чрез специален уред за сушене

В наши дни се създават най-разнообразни кухненски помощници, които да улесняват задачките ни в домакинството и да спестяват усилия и време. Сред тях е например дехидраторът за храни. С него можете да изсушавате всякакви плодове и зеленчуци, като часовете за сушене са около 10-12. Плюсът тук е, че не е необходимо да наблюдавате плода или зеленчука в процеса, тъй като уредът изсушава равномерно и температурата се контролира от само себе си. По този начин фурната ви е свободна за приготвяне на други ястия. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 юли - сблъсъци на работното място за Лъвовете, Стрелците да не действат импулсивно САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 юли - сблъсъци на работното място за Лъвовете, Стрелците да не действат импулсивно
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Комисията Исторически парк изслушва министър Калин Стоянов (СНИМКИ/НА ЖИВО) ГОРЕЩО В ПИК TV! Комисията "Исторически парк" изслушва министър Калин Стоянов (СНИМКИ/НА ЖИВО)
ново
Днес: 70
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК