Вход
София
Времето в София 17 o C

Пазете плодовете от болести – берете ги с дръжките

Пазете плодовете от болести – берете ги с дръжките

на 03.09.2015
68896
0
Пазете плодовете от болести – берете ги с  дръжките
Автор: Ретро
03.09.2015
0
68896

През септември е масовата беритба на семковите овошки. За да предпазите плодовете от болести по време на съхранението им, не бива да ги наранявате при беритбата. Берете ги с дръжките, за да се предотврати образуването на отвори, през които проникват гнилостните микроорганизми.

Много често плодовете се съхраняват в неподходящи условия. Това са различни помещения на частното стопанство. Най-малкото, което трябва да се направи за тях, е да се почистят и дезинфекцират. Дезинфекцията може да се извърши с варно мляко, към което се прибавя и малко меден сулфат (син камък). Варното мляко се приготвя от 2,5 кг прясно гасена вар и 50 л вода. Стелажите се измиват със содов разтвор и

се изсушават на слънце

Съществува опасност ларвите на някои неприятели като плодови оси и червеи да изпълзят и да намерят подходящи места за какавидиране - това ще увеличи тяхната плътност през следващата година.

Листата, клонките и плодовете с видими признаци на болести внимателно почистете, изнесете от градината и изгорете. Така ще се намалят зимуващите форми на струпясването, ранното и късното кафяво гниене, загниването на завръзите, ръждата и други болести. Плододавалите издънки от къпинови и малинови насаждения се почистват, изнасят или изгарят. През септември се извършват основните подготвителни мероприятия за създаването на нови овощни насаждения на единични дървета, касис, ягоди, малини. Площите, на които не е било извършено риголване, се изорават дълбоко на 25-30 см с продълбочаване до 10-15 см. Преди това се внасят органичните и минералните торове в количества, съобразени с данните от почвения анализ.

На почви с повишена киселинност (pH под 5,5) се препоръчва и внасяне на 400-500 кг/дка сатурачна вар или смлян варовик. Торовете се заорават с дълбоката оран, след което до засаждането на овощните култури се извършват още 1-2 плитки обработки (дискуване, култивиране).

 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 616
архив

Щирлиц се крие в един изоставен блок в покрайнините на Берлин, Гестапо го обкръжава и Мюлер крещи по мегафона: - Щирлиц, предай се!!! Всички изходи са блокирани!!! Отговор нямаше, защото Щирлиц отдавна беше избягал през входа...

няма нови новини
Днес: 11
hot
най-четени новини в момента
сега
1253
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Ад над София - страшен порой и градушка удариха столицата (СНИМКИ)
x
Ето петте причини бащата да присъства на раждането на детето си
x