Паника в резервата "Сребърна" - чужд нашественик прогони пеликаните от езерото

Животът днес

Паника в резервата "Сребърна" - чужд нашественик прогони пеликаните от езерото

7922
на 18.04.2021
Паника в резервата Сребърна - чужд нашественик прогони пеликаните от езерото
Автор:   ПИК

Няколко двойки от къдроглавите пеликани в резервата “Сребърна“ край Силистра, вече се радват на своите малки, но хищник от рода енотовидно куче, който не е коренен за България, заплашва бъдещото поколение на останалите птици.

препоръчано

Първите пеликанчета са излюпени върху две от общо четирите платформи в езерото, съобщи Момчил Петров, експерт от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе.

"Това са няколко - 5-6 двойки от птиците, които загнездиха първоначално. През тази година размножителният сезон започна сравнително нормално, като от четирите наколни платформи в обикновено използваната от птиците гнездова колония, само две бях заети, другите две не бяха заети. По-голямата част от птиците загнездиха върху тръстиковите наземни площи. Тези, които първоначално загнездиха, част от тях бяха подплашени отново тази година от три екземпляра енотовидно куче“, обясни той пред БНР.

свързани новини

Експертът допълни, че изплашените птици от наземните площи са напуснали местообитанията.

"Останаха тези върху наколните платформи и те вече имат поколение. Подплашените птици се преместиха на друго място в източната част на резервата, в близост, където гнездиха през 2020. Там отново се намират, изградили са гнезда и също мътят, но все още не можем да кажем кога ще очакваме поколение от тях, тъй като при тях гнезденето започна по-късно“, каза още той.

По думите на Момчил Петров, енотовидното куче не е характерно за нашите географски ширини.

"Енотовидните кучета са вид хищник, който е от семейството на кучетата, но по външен вид прилича много на енот или така наречената миеща мечка, разпространена в Северна Америка и затова са получили това име. Те не са коренен вид за България. Приети са за инвазивен вид, тъй като са се разпространили в резултат от умишлено разпространение в бившия Съветски съюз. Те живеят в Източна Азия, в Япония и са били пренесени в европейската част на Русия с цел лов на ценни кожи. В резултат на това са се разпространили в големи части от Европа и представляват проблем за доста видове животни, тъй като не са част от установената хранителна верига за нашите географски ширини“, каза повече за нашественика екологът.

Сподели:
Бомба x
Една чаша зелени листни зеленчуци на ден пази от сърдечни заболявания Една чаша зелени листни зеленчуци на ден пази от сърдечни заболявания
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Румен Радев: В огромен дълг сме към нашите предци и в решенията, и в нашето служение на България (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Румен Радев: В огромен дълг сме към нашите предци и в решенията, и в нашето служение на България (ВИДЕО)
ново
Днес: 70
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това