Педиатърът доц. Гергана Петрова пред ПИК за епидемията при децата и защо почина тримесечното бебе: Този вирус наистина не подбира, убива и млади хора

Здраве

Педиатърът доц. Гергана Петрова пред ПИК за епидемията при децата и защо почина тримесечното бебе: Този вирус наистина не подбира, убива и млади хора

60631
на 02.12.2020
Педиатърът доц. Гергана Петрова пред ПИК за епидемията при децата и защо почина тримесечното бебе: Този вирус наистина не подбира, убива и млади хора

Доц. д-р Гергана Петрова работи като педиатър в Клиниката по детски болести на УМБАЛ „Александровска”. Специализирала е в Япония, член е на Експертната комисия за комплексно медицинско наблюдение на деца с муковисцидоза. С нея разговаряме за разпространението на коронавирус у нас, правилно ли беше затварянето на училищата, как се отразява вируса при децата и напрежението над медицинския персонал. Ето какво заяви тя пред репортер на ПИК:

препоръчано

- Д-р Петрова как се отразява коронавируса при децата? Казват, че те са безсимптомни, но вие във вашата практика имате ли случаи, които преминават по-тежко?

- В моята практика Слава Богу все още не съм имала по-тежко протичаща инфекция при деца. С други колеги обаче редовно обменяме информация, в една специализирана група, и знам за случаи, които протичат по-тежко. При тях става дума за деца с придружаващи заболявания, както е при възрастните. Знаете, че при придружаващи заболявания болестта протича много по-тежко.

- Деца с астма или други заболявания?

- Не толкова с астма, най-вече за деца с хронични заболявания, при които се налага имуносупресивна терапия, както и деца с имунни дефицити. Всички те са изложени на по-голям риск за по-тежко протичане на заболяването.

- От петък училищата, детските градини и яслите са затворени. Според вас това правилна мярка ли беше или по-скоро беше закъсняла?

- Не знам до колко ще има добър ефект тази мярка, защото децата сега се скупчват в градинките, няма дистанция и в тази връзка не знам дали ще е ефективна. Дали е закъсняла не мога да кажа, това ще покаже статистиката. Така или иначе се надяваме да има ефект.

- Здравната система у нас справи ли се с натиска, който има при високия ръст заболели?

- Тук голяма вина имат и медиите, защото хората са много наплашени и дори при лека клиника настояват задължително да влязат в болница. В един момент тези, които наистина имат нужда от болнично лечение не могат да бъдат приети поради липса на места. Защото много хора, изпадайки в паника, вече имат задух, решават че са за болница, като това лишава хора, които наистина имат нужда да бъдат хоспитализирани. Може и това да е едно от обясненията за най-високия процент смъртни случаи, които имаме в цяла Европа.

Истината е, че трябва да оцелеем и психически, освен физически и тези непрекъснати погребални новини, които са всяка вечер по телевизията, допълнително нагнетяват обстановката. Ако хората са по-спокойни, това ще се отрази и на медиците, които са на първа линия и те ще имат много по-голяма ефективност отколкото в момента, защото те са изключително претоварени и преуморени.

- Има обаче и хора, които продължават да отричат коронавируса или пък казват, че това е просто един грип и, че не се умира от коронавирус.

- Нека започнем по-отдалеч – има заповед на здравния министър да има 20 процента легла за болни от коронавирус във всяка болница. Това означава, че трябва да се преструктурират много звена в различните болници. В един момент болни, с други заболявания, няма къде да бъдат настанени и обслужени и е възможно, недай Боже, да стане нещо фатално. Да, тях коронавируса не ги е убил директно, но цялата тази тежест, която поема здравната система и преструктирирането, е причината те да умрат. Защото, ако е имало възможност те да бъдат приети там, където е трябвало, вероятно е можело да не се стигне до фаталния изход.

Така или иначе ми е много тъжно, особено за някои медицински лица, които казват, че няма такова нещо, че това е един обикновен грип. Дори и обикновен грип може да убие човек, но е този вирус наистина не подбира, убива и млади хора, и такива без придружаващи заболявания, умират и възрастни хора и хора с придружаващи заболявания. Лошото е, че в някои случаи ние дори не можем да си обясним защо даден човек е починал. Изглеждат добре, тръгват да се подобряват и изведнъж правят срив. Вирусът е много опасен, говорила съм с достатъчно много колеги, с дългогодишен опит, пулмолози за възрастни и повечето са единодушни, че по-ужасен вирус от този не са виждали.

- Чуват се и такива мнения, че вирусът е пипнат от човешка ръка. Вие какво смятате?

- Всеки е свободен да вярва в каквото иска. Лично аз също смятам, че е изкуствено създаден, но това е моето лично мнение. Дори самите световни експерти си противоречат и, ако ги слушате казват в един случай че е естествен, а в другия случай - че е изкуствен. По начина по който се държи, на мен ми прилича на биологично оръжие. Защото наистина е с ужасен не само от медицинска гледна точка.

- Как си обяснявате случая с починалото 3-месечно бебе, което дало положителна проба за коронавирус?

- Това наистина е много странно, защото и в световната литература почти няма данни да умират толкова малки дечица. Най-вероятно това бебе е имало прилежащ проблем или е било изложено на много висок вирусен товар. Не познавам случая, но от това което аз съм чела, толкова малки деца са сравнително пощадени. Дори наскоро имаше публикация, че се е родило бебе с антитела. Аз не разбрах точно какъв тип са тези антитела (ИгГ или ИгМ), защото вероятно са такива преминали от майката, а не такива, които то си е изградило само.

В повечето случаи, такива малки деца, които умират с коронавирус имат и други заболявания. Отделно има и друг въпрос, който малко се коментира, не знам дали го има в България, но знам за Германия. Има много объркани PCR резултати, много пациенти, на които са им показали отрицателни тестове, са продължили да ходят на работа, не са останали под карантина, пък после се оказва, че са положителни. Или в обратния случай, такива които получават положителни резултати, но след това се оказва обратното. Това е възможно да се случи при свърхнатоварването, което има в лабораториите. Освен това е важно как е взета пробата – там също може да настъпят грешки.

Важно е да се прави разлика и при смъртните случаи, които са починали от усложнения само на коронавируса и тези, които са починали от други хронични заболявания. Защото последните са починали от основното си заболявание, но коронавирусът ги е извадил от равновесие. Много е тънка границата, много се спекулира.

Но ако трябва да бъдем честни, ако го нямаше коронавируса голяма част от тези хора дори и с много придружаващи заболявания щяха да са живи.
Аз отново бих апелирала, че е важно да се съхраним психически, да запазим спокойствие, защото паниката не помага на никой. Не трябва обаче да сме лежерни. Трябва да се пазим, да имаме дисциплина, което много ни липсва. Да пазим необходимата хигиена, спазване на дистанция и мисля, че можем да се справим, а както виждате проблема не е само в България.

Сподели:
Бомба x
МНОГО ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Антоновден е - 16 имена черпят, прави се и този специален ритуал за здраве МНОГО ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Антоновден е - 16 имена черпят, прави се и този специален ритуал за здраве
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 29
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това