Вход
София
Времето в София 9 o C

ПОДВИГ: Честваме велик светец, прославил се с живота и чудесата, които правил

ПОДВИГ: Честваме велик светец, прославил се с живота и чудесата, които правил

на 10.06.2019
19247
1
ПОДВИГ: Честваме велик светец, прославил се с живота и чудесата, които правил
10.06.2019
1
19247

Св. свещеномъченик Тимотей, епископ Брусенски († 362 г.) - в град Пруса (Бруса, сега Бурса), който се намирал между Витиния, Фригия и Лидия, близо до Олимпийската планина, епископ бил свети Тимотей, който заради чистотата на своя живот и светостта си получил от Бога дара на чудотворството.

ПРАЗНИК: Този светец удивлявал всички с живота си и чудесата, които правил

ПРАЗНИК: Този светец удивлявал всички с живота си и чудесата, които правил

1. Св. преподобни Евстратий Чудотворец -...

на 09.01.2019

Веднъж той умъртвил грамадна змия, която се била поселила в една пещера, обградена с кипарисови дървета, и причинявала големи беди на хората и животните. Тази змия светият умъртвил, като хвърлил в нейната паст покрова, с който на божествения Престол се покрива осветеният хляб (Агнеца).

Друг път той изцелил един цар, на име Арита, който страдал от тежка болест, и вече бил близо до смъртта. По същия начин той възвърнал към живота и една царица и я обърнал от мрака на идолослужението към светлината на истинската вяра.

Освен това свети Тимотей, чрез даруваната му от Бога благодат изцелявал различни болести и извършил, със силата Христова, и много други чудеса. Със своята проповед той просветил цялото си паство и обърнал много невярващи към Христа. А когато на римския престол през 361 г. се възкачил Юлиан Апостат (Отстъпник), който се отрекъл от Христа, започнал да се покланя на идолите и повдигнал жестоко гонение срещу Църквата Божия, свети Тимотей още по-ревностно започнал да се труди в проповядването на Божието слово, укрепявайки вярващите и изобличавайки езичниците в тяхното заблуждение. Като узнал за светията, нечестивият император заповядал да го заловят и да го доведат при него, а после го хвърлил в тъмница.

Тук при светията се стичало множество народ, на който той проповядвал за Христа, истинския Бог. Донесли на Юлиан, че християнският епископ, който е затворен в тъмницата, учи на своята вяра идващите при него хора. Тогава Юлиан изпратил да му кажат, че му забранява да проповядва за името на Иисуса Христа. Но свети Тимотей не се подчинил на разпореждането на нечестивия и беззаконен цар и без страх продължавал да върши това, което му подобавало като на християнски епископ - да поучава и да проповядва на народа.

Когато император Юлиан отново узнал, че свети Тимотей безстрашно продължавал да проповядва за Христа, се разгневил и изпратил при него палач, за да отсече главата на светията в тъмницата. След блажената кончина на свещеномъченика, вярващите взели неговото свето тяло и го погребали с чест.

Сподели:
Напиши коментар »
(1)
1
Пpoфане Атанасов, император Юлиян Отстъпник е "твърде нечестив" само в извъртяното ти съзнание. Ако той беше толкоз нечестив, и гоненията толкоз жестоки, щяха ли съчиненията му и полемичния му трактат срещу вехтозаветните евреи, на които заради ненавистта си към греховете и невежеството им той възневидял и Христовата вяра, в която бил възпитан от брат си Константин Велики и мащехата си Елена, да се преписват и четат, а не потънат в забвение? Според мен, макар и отстъпник, нему е отредено място до добрия езичник Платон в Царството Господне, чието учение той следвал и не отстъпил от вярата си в Бога, а само от противоестествените и отблъскващи деяния приписвани на езическите богове и еврейският Яхве от Моисей. Без друго, гоненията по негово време са извършвани от нахъсани езичници-офицери, нежели от него самия. Защото той отстъпил не от вярата а се заблудил в нея, и според мен нашият всеопрощаващ Господ Исус Христос нему ще прости, а на тебе – понеже си сoдoмит и богyxyлник – не.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 13507
архив

Лекция по психология. Професорът:
- Колеги най-доброто лечение на депресията при младите жени е секса.
Глас от аудиторията:
- Г-н професоре, а как да ги доведем до депресия?

няма нови новини
Днес: 307
hot
най-четени новини в момента
сега
2503
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: ГЕРБ контра на Корнелия Нинова за субсидията - няма шансове БСП да намаже повече пари (ОБНОВЕНА)
x
Защо ревнуват децата
x