ПОЛИТОЛОГ: Главчев няма как да угоди на всички, проблемът не е той, а ППДБ! В България се гласува за силния, а това сега е Бойко Борисов

Акценти

ПОЛИТОЛОГ: Главчев няма как да угоди на всички, проблемът не е той, а ППДБ! В България се гласува за силния, а това сега е Бойко Борисов

78369
на 03.04.2024
ПОЛИТОЛОГ: Главчев няма как да угоди на всички, проблемът не е той, а ППДБ! В България се гласува за силния, а това сега е Бойко Борисов
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Не е постижимо кандидатът за премиер Димитър Главчев няма как да е равноотдалечен. Равноотдалечени от партиите могат да са само млади хора до 30 години. Такива могат да се намерят. Но равноотдалечени сериозни експерти няма. Такава теза защитава политологът проф. Мария Пиргова в интервю за "Марица".

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Мантрата за непартийни експерти и лица се разпространява от хора, които нямат никакво отношение към политиката. Г-н Главчев трябва да си избере за министри хора, които никога не са се  занимавали и нямат понятие от политика. Това е полезният му ход, ако иска министрите му да са равноотдалечени от партиите експерти.

Това внушават т.нар. наблюдатели - че всеки, работил в политиката, е абсолютно партийно обвързан. Дори самия г-н Главчев, още преди да е предприел действия като служебен премиер, наблюдателите свързват тясно с ГЕРБ. Въпреки че като шеф на Сметната палата той вече се е клел, че ще е непартиен. 

Разбира се, че Главчев не може да угоди на всички. Проблемът не е в г-н Главчев, а в ППДБ, които промениха Конституцията така, че партийни лица да заемат премиерски постове. Това са лица, избрани от парламента, макар че трябва да са деполитизирани, след като заемат поста си. Но последните конституционни поправки са изключително вредни за политическата система на България. Имаме пряко избран президент, който сега няма право да назначава служебно правителство, и изборите, така или иначе, ще бъдат приписани на някоя партия. В случая - на ГЕРБ. Това сътвориха ППДБ и големите им юристи. 

Г-н Главчев може да е и най-неутралният, но в лицето на избирателите това вече е някаква власт, за която те ще дадат глас.  В България се гласува за силния, а в момента това е Бойко Борисов. Който при това ще има и служебно правителство. И ангел да е г-н Главчев, той вече влияе на изборите. 

Вече няма конституционна криза, намерени са решения, имаме служебен премиер, който ще посочи министри. Ще се разберат с президента и ще направят правителство. Ще се намерят подходящи служебни министри. Нямам съмнения в това. Политиците ще се оплюват, но керванът ще си върви. А от недомислиците с конституционните промени тепърва ще видим кой ще понесе повече щети.

Избирателната активност ще е много ниска и ще е много трудно на терена да се появят нови политически субекти. 

Може да ходим на избори и три месеца след тези 2 в 1. Просто вече нямаме сериозна политическа класа. Резултатите ще бъдат сходни с тези от предишните избори. Кой ще изпревари ГЕРБ, след като имат цялата власт, всички структури, огромна част от кметствата и общините, казва Пиргова.

На тия избори според нея ще е интересно дали в парламента ще влезе Васил Божков, ИТН на Слави Трифонов и БСП, коментира още Пиргова.  

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО)
ново
Днес: 140
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК