Политолози съсипаха метежниците и нападателите на доц. Стойчо Стойчев. Татяна Буруджиева: Това е режим като диктаторските и комунистическите, в които са убивали хора, защото мислят по друг начин

Политика

Политолози съсипаха метежниците и нападателите на доц. Стойчо Стойчев. Татяна Буруджиева: Това е режим като диктаторските и комунистическите, в които са убивали хора, защото мислят по друг начин

169971
на 04.10.2020
Политолози съсипаха метежниците и нападателите на доц. Стойчо Стойчев. Татяна Буруджиева: Това е режим като диктаторските и комунистическите, в които са убивали хора, защото мислят по друг начин
Автор:   ПИК

Много ми се иска да започнем да оценяваме дори коректно присъствието на площада. Големият проблем е, че активните участници в този протест не възприемат и не могат да се примирят с естествения процес на намаляване на числеността на недоволните. И тук аз виждам възстановена една политическа култура на омраза и нетърпимост. Искам да попитам - няма ли закон срещу езика на омразата на улицата? Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова.

препоръчано

"Как да нарека един протест, който ме прави несвободна? Не може да ти викат някакви глупости, не може да изравят кокали на починали хора и да те държат отговорен за това. В такова общество ли ми се предлага от протеста да живея? Общество, в което е забранено мнението на тези, което се различава от това на протестиращите, аз не желая за живея. Беше в 90-та година, аз не желая да се връщам в него. Действието срещу колегата ми е точно такова", заяви на свой ред политологът Татяна Буруджиева.

"Това е режимът, който заедно с другите диктаторски комунистически режими са убивали хора, защото мислят по друг начин. Това не е само срещу политолозите, това е срещу журналистите от началото напротеста. Те им късат кабелите, чупят им камерите. И това било "протест", възмути се тя.

Коларова отбеляза: "Моят колега Огнян Минчев достойно защити Стойчо, наричайки протестиращите "улична сган". Но много ми се иска например колегата Даниел Смилов, който пише за Дойче веле, също да защити Стойчо. А се оказва, че ние защитаваме Стойчо, а други колеги стоят на дистанция".

Буруджиева заяви, че няма в света анализатор, който да бъде съден или заплашван заради това, което мисли или говори. "Това е същото като да бият лекарите. Ако "протестиращите", ще ме водят към авторитарен режим, аз не приемам този протест", категорична бе тя.

Коларова заяви още: "Не случайно ветераните на прехода категорично се изказват за този език на омразата и против този формат на протеста. Мишо Неделчев, който с дрезгавия си глас и дългата си коса през 90-та плашеше бабите, през акъла му нямаше да мине да прати домат срещу Чавдар Кюранов или Янаки Стоилов, който тогава беше защитник на младата социалистическа идея".

"Ако това не престане да се случва всяка вечер, протестът ще загине от само себе си. Това ли е протестът - днес да намислим срещу кого ще хвърляме яйца", коментира Буруджиева.

"Понеже непрекъснато се говори за протестите, аз внимателно слушах стриймовете - и ми настръхна косата. Абсолютни граматически и мисловни безумия!", не скри възмущението си Румяна Коларова.

"Протестът естествено ще си изчезне и без БСП да го оглави. Но това, което за мен е изключително важно е, всяка една от тези групи, които имат своята подкрепа сред протестиращите, е много ясно да кажат - накъде след изборите, а не преди тях. Важно е да кажат "Европа с нас", а не "На тази Европа гласът й да не се чува". Да не се залъгваме с някакви въпроси - за машинното гласуване. Хиляда пъти е казано - машинното гласуване не гарантира честния вот. Честният вот се гарантира от комисията. Хиляда пъти сме дали за пример Гърция, чиито председатели на комисии реално са санкционирани, ако се предали неверни резултати", коментира още тя.. 

"Хората в момента наблюдават как стават нещата и какво правят партиите. В момента се създава доверието или недоверието, в момента се наблюдават заявки или разминавания в политическите действия. Този, който има политическия разум как да направи нещата, дали да обедини, дали да бъде с предложение "за" или само с искане "против" - всичко ще се отрази на това какво ще бъде и ще стане ясно колко субекта ще има вътре в бъдещото Народно събрание", отбеляза Буруджиева.

"И нека да кажа за господин Цветан Цветанов. Той сам си каза, че е "най-умният и най-интелигентният много повече от господин Борисов". То той е най-умният, защото успя да отмести посоката на компаса от север на запад. Това е гениално. Трябва да си загубил много надежда, за да отидеш при господин Цветан Цветанов", заяви Буруджиева. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за сряда - неуспехи за Близнаците, финансови проблеми за Девите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за сряда - неуспехи за Близнаците, финансови проблеми за Девите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите гласуват нови мерки срещу прането на пари (НА ЖИВО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите гласуват нови мерки срещу прането на пари (НА ЖИВО)
ново
Днес: 48
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това