Половината спасители по морето не покриват нормативите

Региони

Половината спасители по морето не покриват нормативите

4624
на 04.05.2015
Половината спасители по морето не покриват нормативите
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Две трети от записалите се през април за курс за спасител на море не са успели да покрият нужния норматив, алармира Лаврентий Силов от Водноспасителната служба към БЧК, която организира курсовете за спасители. От началото на годината Водноспасителната служба е провела общо два едномесечни курса, в които участие са взели близо 40 души, съобщава "Дарик". Половината от желаещите са били за море, а другата за басейн. Всички те са успели да покрият нужния норматив и да придобият сертификат за правоспособност.

препоръчано

В приемния изпит за третия курс за море, който се е провел в началото на април, едва 1/3 от участниците са покрили успешно норматива - 100 метра плуване за 1 минута и 40 секунди. Поради това до момента курсът така и не се е състоял.

По думите на Лаврентий Силов, който води лекциите и практиката на курсовете, интересът към обучението за спасители не е намалял, но голяма част от явилите се кандидати нямат нужната плувна подготовка. Изискването към желаещите да станат спасители е да са навършили пълнолетие, като в курсовете могат да се включат и 17-годишни, които след като станат пълнолетни, могат да практикуват професията. Няма горна възрастова граница, което е и причината да има и спасители, които са пенсионери. Те макар и трудно са успели да покрият необходимите нормативи и отговарят на изискванията, но според Лаврентий Силов в напрегнати ситуации е рисковано да се разчита на възрастни спасители. „Трябва да се въведе горна възрастова граница, но засега такава няма. Все пак на плажовете е по-добре да има някакъв спасител, отколкото да няма никакъв“, коментира още Силов.

Има недостиг на кадри за спасители на море, докато за басейн желаещите са толкова много, че се е получило пренасищане на кадри и някои от изкаралите курса най-вероятно няма да могат да си намерят работа. Желаещите да се занимават с тази професия обикновено са ученици в 12 клас, студенти и безработни, които разчитат на сезонната заетост. Това обуславя и факта, че в този бранш кадрите се задържат не повече от 4 години. Намалява броят на жените спасители, като в двата курса от началото на годината участие не е взела нито една жена.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО) Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО)
ново
Днес: 65
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК