Правнукът на Райна Княгиня: Къщата на прабаба ми в София се руши

Гост

Правнукът на Райна Княгиня: Къщата на прабаба ми в София се руши

79408
на 03.03.2016
Правнукът на Райна Княгиня: Къщата на прабаба ми в София се руши
Автор:   ПИК

Борбата за българщината трябва да продължи

Здравчо Здравчев е правнук на именитата българка Райна Княгиня, ушила знамето за Априлското въстание със знаменитото послание: „Свобода или смърт”. Той е основател и на родовия комитет „Райна Княгиня” в Панагюрище. Здравчев е и председател на сдружение „Стари възрожденски потомнически родове”.

-    Г-н Здравчев, какво е за вас 3-ти март?

-    3-ти март е денят на лелеяната свобода, която се предхожда от един много дълъг 100-годишен процес от борби. Като се започне от една от най-важните победи – победата за Българската екзархия (на 28 февруари 1870 г.) до победата за българската държавност, която се отвоюва на 3-и март. Датата 3-ти март е апотеоза на една борба, която за съжаление не свършва на тази дата. Но тя е паметна, защото се определят границите на нашата родина. За жалост само за част от българската нация. На този ден е поставено началото на третата българска държава.

-    Като правнук на Райна Княгиня как почитате този празник?

-    За нас, за цялото ни семейство, за всичките потомци на  участниците в Априлското въстание това е светла дата. 3-ти март е само следствието на въстанието, на този подвиг. То е крайният политически резултат. Не бива да се забравя, че идеята за трети март е издигната от великия Георги Сава Раковски: „Свободна и независима България!”.

-   Какво е усещането да сте наследници на икона като Райна Княгиня?

-    Аз и моят братовчед, всички наследници носим огромна отговорност към българите. Ние трябва да запазим жив спомена за това какво е представлявала борбата за свободата на България, за българщината. Уви, тази борба трябва да продължи и днес. В момента ние отново сме изправени да се борим за запазването на първия национален идеал: „Знай свой род и език”, да защитаваме своята култура, история. Това е нашата основна задача, нещото, което правим всеки ден при срещите ни с хората, с учениците.

-    Разкажете ни нещо неизвестно за жената Райна Княгиня?

-    Райна Княгиня е живяла изключително скромно ...

препоръчано

 

Целият материал четете в Retro.bg

Сподели:
Бомба x
Това са обидите, изречени от устата на мъжете, които жените за нищо не света не бива да прощават Това са обидите, изречени от устата на мъжете, които жените за нищо не света не бива да прощават
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Мистериозен инцидент шашна столичани на Орлов мост (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV: Мистериозен инцидент шашна столичани на "Орлов мост" (ВИДЕО)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това