ПРАЗНИК: Отбелязваме деня на двама славни мъченици, а тези имена трябва да почерпят! Покланяме се и на Светия кръст - ето това са поверията за днес

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ПРАЗНИК: Отбелязваме деня на двама славни мъченици, а тези имена трябва да почерпят! Покланяме се и на Светия кръст - ето това са поверията за днес

31200
на 19.03.2023
ПРАЗНИК: Отбелязваме деня на двама славни мъченици, а тези имена трябва да почерпят! Покланяме се и на Светия кръст - ето това са поверията за днес

Последвайте ни в Google News Showcase

1. Свети мъченици Хрисант и Дария Римски (III век) - Хрисант бил единствен син на царедвореца Полемий от Александрия. Като син на богати родители, той  учил в различни светски школи, а учители му били най-образованите мислители от това време. Но мъдростта на света го правела тъжен, тъй като не можела да му даде отговор на въпроса какво е истина. Бог уталожил тъгата му: до ръцете на младия Хрисант стигнали Евангелието и Книгата на Апостолските деяния.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

 Като ги прочел, той бил просветен от Истината - Христос. Потърсил учител и го намерил в лицето на свещеник Карпофор, който го упътил във вярата и го кръстил. Това не се харесало на бащата на Хрисант, който предприел всичко, за да го накара да се отрече от Христовата вяра. Оженил го насила за девойката Дария, която била езичница.

Хрисант поучил Дария, тя приела вярата в Христа и двамата живеели заедно като брат и сестра, в привиден брак. След смъртта на баща си, Хрисант започнал свободно да изповядва Христа и да живее според неговите повели. По времето на император Нумериан Хрисант и Дария били измъчвани заради вярата си.

Самият мъчител Клавдий, като видял търпението на двамата мъченици и чудесата, станали по време на мъчениятаим, приел Христовата вяра, поради което се удостоил с мъченическа смърт. Хрисант и Дария били убити с камъни. На мястото, където били погребани, по-късно била построена църква.

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ: Дарина, Дария, Дарин, Найден и Найдa

2. Трета неделя на Великия пост (Кръстопоклонна) - чрез припомняне кръстните страдания на Господ Иисус Христос по средата на поста Църквата иска да подсили верните в подвига на поста, тъй като почитта, отдавана на св. Кръст, се предава на Самия Господ Иисус.

Дървото на живота бе посред рая. Адам съгреши в средата на деня, затова и в средата на Великия пост се издига Кръста - дървото на спасението. Когато тръгнем по нагорен път, бързаме да достигнем до някое сенчесто дърво; да се подслоним, да отдъхнем под него и така, с подновени сили да продължим да се изкачваме нагоре.

Тъй и през Великия пост Църквата издига св. Кръст, дървото на живота, и укрепени във вярата за спасението дошло чрез него, да съберем сили в подвига на поста.

Светият кръст дава сила в подвига на спасението. Някога той е бил оръдие на най-позорно и жестоко наказание. Но след като се освети със страданията на Христа Господа, той стана мощна благодатна сила срещу злото и греха, чест и слава за вярващите.

"Кръстът е пазител на цялата вселена, кръстът е красота на Църквата, кръстът е сила на царете, кръстът е твърдиня на верните, кръстът е на ангелите слава, а за демоните - язва" - пее Църквата всяка сряда и петък.

Силата на св. кръст виждаме проявена и в нашата история. След покръстването на българския народ в 865 г. недоволните боляри, свикнали с разпуснатите нрави на езичеството, поискали да го възвърнат и подбудили народа да се разбунтува. Дворцовата гвардия била незначителна. При все това царят Покръстител заповядал да разтворят широко портите и сам се показал, като високо носел кръста, обграден от духовници с пламтящи в ръцете свещи. Народът, като видял тази величествена картина, изтръпнал в благоговеен страх.

Тъй св. Кръст се показал "сила на царете" - сила и за нашия цар Покръстител - св. цар Борис. И в ново време благодатната сила на св. Кръст, изобразен на Самарското знаме, даде храброст на опълченците и победата бе опечалена.

Кръстопоклонна неделя се свързва и с някои обичаи, които се различават в отделните краища на страната. Например в някои райони има традиция през този ден младите невести да гостуват на кумата и на майка си, където биват дарени със семена за посев.

В някои части на страната съществува предание и че на Кръстопоклонна неделя не бива да се работи, защото на този ден дори и птиците не преправят гнездата си, за да отдадат почит на Светия Кръст. Другаде пък през днешния ден правят пити с кръст, зелници и постни баници с лук.По традиция на Кръстипоклонна неделя се събират девойките, които ще пеят песни на Лазаровден.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за вторник: Меркурий продължава своето ретроградно движение, Везните да внимават с финансовите документи САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за вторник: Меркурий продължава своето ретроградно движение, Везните да внимават с финансовите документи
ПИК TV x
Александър Симов пред ПИК TV: ППДБ влязоха в коалиционната спалня на Борисов и започнаха да се събличат като палава любовница. Сглобката иска да отврати хората, за да не... Александър Симов пред ПИК TV: ППДБ влязоха в коалиционната спалня на Борисов и започнаха да се събличат като палава любовница. Сглобката иска да отврати хората, за да не...
ново
Днес: 78
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК