ПРЕВРАТ В РАДИОТО: Нов опит да спре БНР за часове. Набъркват името на Цветан Цветанов (ДОКУМЕНТ)

Животът днес

ПРЕВРАТ В РАДИОТО: Нов опит да спре БНР за часове. Набъркват името на Цветан Цветанов (ДОКУМЕНТ)

156316
на 08.10.2019
ПРЕВРАТ В РАДИОТО: Нов опит да спре БНР за часове. Набъркват името на Цветан Цветанов (ДОКУМЕНТ)
Автор:   ПИК

Нов опит да бъде спряно за часове БНР и така да бъде осъществен финално планът за преврат в радиото срещу генералния директор Светослав Костов е осуетен преди дни, научи ПИК.

препоръчано

Схемата е била подобна на предишното прекъсване на 13 септември в петък, когато сигнал от националното радио не се излъчваше в продължение на 5 часа и безпрецедентното спиране предизвика политически хаос и трусове в държавата преди старта на кампанията за местните избори.

Миналия петък е направен опит за римейк на аферата, но този път ръководството на радиото е спряло изпълнението на плана в зародиш и не е разрешило ново прекъсване на излъчване на сигнала на БНР за часове.

Планът на организаторите е бил уж за профилактика да се иска спиране на радиоразпръскването. 

Осъществяването на новия опит за преврат е започнало още на 3 октомври – в четвъртък, късния следобед. Минути преди 16,30 ч. в БНР е получено писмо от НУРТС - БТК с искане за спиране на ефира – отново за над 5 часа и отново за профилактика. Целта е била писмото да не достигне навреме до ръководството и то да не може да отговори до края на работния ден в 17 ч.

Така планът да влезе в действие със спиране на сигнала в 9 ч. на следващия ден.

Директорите на радиото и програмите обаче са на работните си места и веднага научават за писмото, криещо нова провокация и опит за саботаж. Те моментално пращат отговор до НУРТС с отказ да бъде спиран сигналът и искат подробни обяснения за мотивите.

Въпреки това минути по-късно научават, че до трите програми „Хоризонт“, „Христо Ботев“ и радио „София“ е изпратено за четене в ефир съобщение за спиране на сигнала – при това от 9 до 17 ч. заради профилактика на същия 4 октомври.

„В радиото настъпи истинска паника. Наложи се да се говори с всеки един човек по отделно, за да обясним, че няма да има спиране и това не е разпореждане на ръководството, за да не вземе някой да се обърка и да изпълни тези разпореждания. Цяла нощ ръководството стоя с нас в радиото, за да са сигурни, че този път няма да бъдат допуснати провокации и нов саботаж срещу БНР“, разкриват технически работници в радиото.

По думите им повторението на ситуацията потвъждава изводите на главния прокурор, че и първия път спирането е било изцяло технически акт, извършен извън пределите на БНР – някъде по пътя между слушателите и отговорната за излъчването фирма НУРТС-БТК.

Сигнал от апаратната на БНР към радиоразпръскването е подаван на 13 септември и нямаме представа защо не е излъчван. Хората от централна апаратна, които са били там тогава, до един казват, че БНР е излъчвало сигнал, но той е не е разпространен от НУРТС. А с каква цел, трябва да се установи, за да не се допускат нови саботажи и да не губят работата си хората тук, които са си я свършили и не участват в никакви машинации и преврати“, категорични са от техническия състав на БНР.

Те припомнят, че въпросната компания е изцяло частна и мотивите й да иска профилактика и да спира сигнала може да са политически или добре платени.

„Измислено е новият опит да стане точно в деня, когато трябваше да стане ясно подава ли или не оставка Костов. Оставка, която се иска много от близката на Цветан Цветанов шефка на СЕМ София Владимирова.

А кой я иска - частната фирма НУРТС, която през олигарха Цветан Василев мина към Виваком. Всичко това не изяснява ли защо именно преди изборите се случват тези неща и се клати държавата по такъв начин?“, питат се запознатите с техническите спецификации в БНР служители и напомнят, че държавата още не е обяснила решението от преди години БНР и БНТ да плащат за бившите държавни предаватели, продадени заедно с БТК, за които националните радио и телевизия дължат милиони на един монополист в лицето на изцяло частна компания.

Планът за профилактика, по който тази година трябва да се движи БНР, е подписан още в края на миналата от предишния директор Александър Велев. Именно по него сега страдат малка група журналисти от „Хоризонт“, начело със Силвия Великова, мъжа й и девера й, чиито заплати са станали по-високи от на премиера по негово време, както ПИК разкри в свое разследване преди дни.

Същите недолюбват новия шеф Светослав Костов заради финансовите реформи, които предприе и опитите му да въведе прозрачна и честна система за трудови възнагражнадения, така че парите на радиото да не отиват само във въпросната шуробаджанашка клика.

„Другата група, която рязко намрази новия директор, са от близкия до Цветан Цветанов и София Владимирова обръч от фирми, агенции и хора на Нико Тупарев, които бяха отрязани от външно продуциране и други облаги. Те също имат полза от поредния саботаж, както нарича подобни профилактики премиерът“, коментират запознати със схемите от БНР.

Още по-скандалното според тях е, че въпросното писмо за спиране от НУРТС е било подписано от някакъв си мениджър-продажби във „Виваком“. Затова документът е изпратен от ръководството моментално за разследване на СЕМ, КРС, ДАНС и прокуратурата. Водещ по време на поредното поискано спиране отново трябвало да бъде Диана Дончева, както и при първото прекъсване за близо 5 часа.

„Само бързата намеса на управителните органи на радиото предовтрати нов тотален хаос в държавата. Сега чакаме произнасяне и от СЕМ, ако са способни на обективност, и от КРС, които са длъжни да дадат ясно становище. Недоразуменията и там са много, още повече, че не е ясно доколко легитимни са членовете на тази комисия, като се има предвид, че един от тях – Константин Тилев, например, е там още от 2010 г. и въпреки изтичането на мандата му, не е сменен“, разкриват още хора от радиото.

Справка показва действително, че мандатът на Тилев е изтекъл преди 4 години, но той все още е член на КРС с дебела заплата и няма нов конкурс. Паметливи припомнят, че още при избора му е имало скандал поради принадлежността му към комунистическата Държавна сигурност под псевдоним Първан.

„Съмнително е какво изобщо прави тази комисия КРС, след като са длъжни да наблюдават 24 часа излъчването, а за спирането на БНР миналия месец разбраха едва привечер от медиите. Там ситуацията е като в СЕМ, които изобщо не спазват правилата и без мотиви атакуват току-що встъпилия в длъжност директор. Приписват му някакви нарушения от времето на Велев, само и само да ги докарат до три и да може така да му искат оставката“, категорични са запознати със схемите в БНР.

Припомняме, че преди дни над 300 души от работещите около 1200 в БНР, начело със синдикатите, излязоха на протест пред СЕМ именно заради скандалните манипулации на членовете на регулатора. Те настояха, че започналите съвсем наскоро реформи на Светослав Костов веднага са започнали да дават положителен ефект за финансовото стабилизиране на радиото и се противопоставиха категорично на атаките срещу него. 

Сподели:
Бомба x
7 неща, от които мъжът до вас се нуждае, за да имате щастлива връзка 7 неща, от които мъжът до вас се нуждае, за да имате щастлива връзка
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 109
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това