БОМБА В ПИК: Протежето на Борисов, Силвия Великова, взима близо 4 пъти повече пари от колегите й в БНР - 4000 лв. на месец! Тя и компанията й прибират лъвския пай от бюджета на радиото и на "Хоризонт" (ДОКУМЕНТИ)

Политика

БОМБА В ПИК: Протежето на Борисов, Силвия Великова, взима близо 4 пъти повече пари от колегите й в БНР - 4000 лв. на месец! Тя и компанията й прибират лъвския пай от бюджета на радиото и на "Хоризонт" (ДОКУМЕНТИ)

141334
на 04.10.2019
БОМБА В ПИК: Протежето на Борисов, Силвия Великова, взима близо 4 пъти повече пари от колегите й в БНР - 4000 лв. на месец! Тя и компанията й прибират лъвския пай от бюджета на радиото и на Хоризонт (ДОКУМЕНТИ)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Тежки разминавания в заплащането поставят в абсолютно неравнойстойно положение хора на една и съща длъжност в Българското национално радио. Именно това е в дъното на сегашните атаки на групичката журналисти около Силвия Великова срещу новото ръководство на БНР.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Елементарното сравнение между получаваните пари за една година между Великова, която е на длъжност "старши репортер, журналист" в радиото и неин колега на същата длъжност показва, че годишно тя получава близо 4 пъти повече пари от заплата и хонорари, оплакват се колегите й.

Това сочат и документи, с които ПИК разполага.

Годишната заплата на Великова е 23 947 лв., а от хонорари също годишно прибира 23 775 лева. Общата сума за 12 месеца е 47 722 лв. - в случая за 2018 г.

Или близо 4 000 лева на месец. Само от БНР!

Неин колега на същата длъжност "старши редактор, журналист" обаче е със съвсем различни годишни постъпления. От заплати той получава 14 230 лв., а от хонорари - 6743 лв. или общо 20 974 лева за 2018 г. Или по 1747 лева на месец, сочи сравнението.

Макар че по закон всички длъжности със съответния статут в държавното радио са равнопоставени, неизвестно защо Великова получава близо 2,5 пъти по-висока заплата от колегата си на същата длъжност. Или тя е с основна заплата близо 2000 лева срещу 1185 лева на равнопоставения си колега от друга програма.

Съотношението на хонорарите им пък се разминава още по-драстично. Великова прибира близо 2000 лева от хонорари на месец, докато колегата й на същата длъжност получава едва 561 лева - т.е. 4 пъти по-малко.

Съвсем друг е въпросът защо, когато един човек е назначен на щатна длъжност, трябва да получава за свършената работа и хонорари. В такъв случай в задачата се пита: а за какво получава заплата!?

Освен това Великова и хората на нейната длъжност само в програма "Хоризонт" са прибрали за миналата година общо 48 986 лева от т.н. ДМС - допълнително материално стимулиране. А само за първите 9 месеца на 2019 тази сума по същото перо е нараснала на 54 1234 лева.

Пак само в "Хоризонт" на всички длъжности са раздадени общо 947 969 лева за извънреден труд. През тази година същата вече раздадена сума за първите 9 месеца е 640 330 лева.

Особено любопитен е документът, с който ПИК разполага, за увеличенията на основните месечни заплати до юли тази година. За работещите в програма "Христо Ботев" това увеличение е с общо 155 лева, като сумите варират от 137 до 18 лева.

За разлика от програма "Хоризонт", където общото месечно увеличение е 1617 лева, като сумите варират от 467 до 1970 лева. При общо увеличение на заплащането в БНР от януари до юли 2019 г. в размер на 4 399 лева за общо 11 звена в държавното радио е очевидна на кого се пада лъвски пай - на десетина души от програма "Хоризонт" от общо 1368 служители в БНР. За това не е никак случайно, че цялата й фамилия - и мъжа й, и деверът й работят именно там, а не в радио "София", например. 

А сред работещите в програма "Хоризонт" Силвия Великова е лидер в прибирането на бюджетните пари.Така вече става ясно и защо дори през отпуска си напира да отразява събития, да води предавания и да коментира от ефира на националното радио по съдебния си ресор - освен за да изпълни поръчката, за чиито възнаграждения отчетни документи би трябвало да има в други, финансирани от "Америка за България" или "Отворено общество" структури, и за да притури към заплатата си и някое и друго хонорарче и заплащане за извънреден труд.

В това отношение много полезни биха били и отчетите на т. н Институт да развитие на публичната среда, също финансиран от "Америка за България" и "Отворено общество", както се вижда от сайта му, където се твърди, че Силвия Великова е на редовно месечно заплащане като водеща на курсове по публична реч.

Към това трябва да прибавим и фактът, че Силвия Великова близо година получаваше ежемесечно заплащане и от закритата телевизия BiT, където се изявяваше като водеща в пълен конфликт на интереси, тъй като работи на щат в държавното радио, а се изявяваше като журналистка в частна медия с конкретен политически уклон заедно със Сашо Диков, Полина Паунова и Люба Кулезич.

При това положение е напълно ясно какво отбранява Великова и тясната компания около нея, която е най-високо платената в БНР.

Възмутени журналисти от националното радио заявиха, че те никога няма "да пуснат кокала" и затова, докато насилствено се налагат с помощта и на политически партии над ръководството, което и да е то, както се е случвало не веднъж, никой няма да получи достъп да микрофона на БНР или до ресорите им, за да не се разбере, че има и по-добри от тях...

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за вторник: Меркурий продължава своето ретроградно движение, Везните да внимават с финансовите документи САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за вторник: Меркурий продължава своето ретроградно движение, Везните да внимават с финансовите документи
ПИК TV x
Шефът на ДАНС Пламен Тончев пред ПИК: Операцията срещу Паскал започнала преди 8 месеца, Живко Коцев е следен половин година Шефът на ДАНС Пламен Тончев пред ПИК: Операцията срещу Паскал започнала преди 8 месеца, Живко Коцев е следен половин година
ново
Днес: 91
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК