Президент в кафез. Защо Елена Йончева, Иво Христов и шефът на НСО изоставиха Румен Радев

Политика

Президент в кафез. Защо Елена Йончева, Иво Христов и шефът на НСО изоставиха Румен Радев

176476
на 23.08.2019
Президент в кафез. Защо Елена Йончева, Иво Христов и шефът на НСО изоставиха Румен Радев

Последвайте ни в Google News Showcase

Президент в кафез. Така най-кратко може да се обобщи незавидното положение, в което е изпаднал в битността си на политик, мъж, а и човек Румен Радев. Изоставен от най-близките си съмишленици, които го изпратиха на "Дондуков" 2 и му вещаеха бляскава политическа кариера, днес бившият летец е тъжно изолиран от обществения живот в страната и зад граница. 

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Битуването му в президентството става все по-безидейно и безсмислено, заключено само в границите на налагането на вето на инат. Колкото да покаже, че го има и да се хлъзне по пързалката на забравата още преди да е изтекъл мандатът му. 

Подобна изолация е безпрецедентна в историята на институцията и дори спорният Росен Плевнелиев не може да се похвали с такова постижение, при това в средата на мандата си. Дори той до последно беше незаобиколима част от обществения и политическия живот в страната, от икономическите и международни отношения на България.

На обратния полюс е Румен Радев, след като най-близките му съмишленици започнаха един по един да го изоставят. Докато днес е вече ясно, че е останал само с Десислава Радева, която упорито руши имиджа му със словесните си волности през фейсбука.

Първа потъващия кораб напусна пиарката му и основен двигател на предизборния щаб Елена Йончева, която предаде не малка част от тв имиджа си на Радев по време на кампанията. Тя си тръгна с гръм и трясък след само месец на "Дондуков" 2 именно поради крайни различия с втората първа дама за начина, по който трябва да стои и да се изразява Радев пред обществото.

Разликата в публичните му изяви стана видна почти веднага. Президентът изгуби харизматичното си присъствие сред народа, натуралната си риторика. Бе вкаран в скования костюм на лобист срещу САЩ в полза на Русия и на всяка цена срещу всички власти и институции в България.

Стилът на конфронтация бе прикачен към говорителя му Иво Христов, който остана единственият идеологически съюзник на Радев. Оказа се обаче, че вината не е в него. И че дори и той не може да издържи дълго да бъде душен от алчната за влияние ръка на Десислава Радева. Спаси се досущ като Йончева на прибежки към "Позитано" 20.

Президентшата напук на здравия разум ни най-малко не се притесни и индиректно го обвини в предателство, скоро след което успя да скара и дистанцира окончателно мъжа си от Корнелия Нинова. А и с БСП и симпатизантите й  - единствената партия, с чиято подкрепа някак можеше да се задържи като фактор в политическия живот и да мисли за по-нататъшна кариера.

Близо половин година след гръмката раздяла за една нощ на Радев с Иво Христов той не успяваше да намери ново опитно зайче, което да е готово да се изправи срещу Десислава Радева. Наложи се да прибегне до отгледан от единствения му приближен медиен център анализатор, колкото да запълни поне този щат на "Дондуков" 2 - Калоян Методиев.

Защото този на Елена Йончева така си и остана празен по документи, но не и вакантен на практика, защото поема всички идеи на някогашната пиарка на военно-въздушните сили Десислава. Стилът й си личи отдалече по крайната конфронтация, непремерени в редица случаи речи на Радев, дори скандални тв изяви - като спешната му поява в "Панорама" да брани за последно със зъби и нокти "Грипен" преди гласуването в парламента.

И ако двете раздели с Христов и Йончева някак можеха да се обяснят с личностни различия, настъпили незнайно кога във времето, то последната оставка от "Дондуков" 2 просто няма как да бъде обяснена с друго, освен с непоносимата атмосфера, създадена около комуникацията на президента от жена му. Става дума за спешното напускане на шефа на НСО ген. Данчо Дяков. 

Приятелят на Радев от младежките му години преглътна куп жаби в името на дружбата им и не сдаде поста след порой от скандали, свързани с изявите на Радева, докато е возена и охранявана от НСО. Затова е направо страховито да се разсъждава какъв е скандалът, опънал нервите му до краен предел, така че и той като мнозина да изостави окончателно Румен Радев. И да го потопи окончателно в опасната изолация, към която го тегли втората му съпруга във всеки житейски и професионален смисъл.  

На "Дондуков" 2 президентът е в пустиня - без секретарка, без пиар, без идейни съмишленици, със строг режим на допуск на хората, които могат да общуват с него, контролиран лично от Десислава Радева. При това от кабинета на вицепрезидентката Илияна Йотова, която изгонила оттам отдавна, понеже стаята много й харесва.

Вчера стана окончателно ясно и че Радев не просто е подчинен на жена си, но и няма никакъв контрол над нея, дори за да я помоли да не съсипва малкото му останал имидж.

За тези битовизми сме съобщавали неведнъж и сме обвинявани, че се бъркаме в живота на хората. Може, но само защото всичко това е симптоматично и мащабите му растат вече на международно ниво. 

Изолацията, в която е вкаран Радев от най-близкия си кръг до ниво държавни глави и международни връзки, вреди на България. Президентът на страната ни вече влиза в световни доклади с образа на зависим от Кремъл фигурант, който има за цел да преориентира външната ни политика и това далеч надхвърля нивото на среднощните фейсбук терзания на страдаща от безсъние домакиня. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 27
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК